• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
11°Bratislava

SaS: Štátne záchranné zdravotné služby roky tunelovali

  • 19:04 13.04.2016
  • Bratislava
SaS: Štátne záchranné zdravotné služby roky tunelovali

Strana Sloboda a Solidarita podáva trestné oznámenie za porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku na neznámeho páchateľa.

Štátne zdravotné záchranné služby podľa opozičnej SaS roky tunelovali. Sanitky štát kupoval predražene a predával nerozumne, upozornila na to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave poslankyňa Národnej rady SR Jana Cigániková (SaS). Slovensko tak podľa nej zbytočne prišlo o milióny eur.

"Pochybné obstarávania" sa mali podľa nej diať v bratislavskej záchrannej zdravotnej službe pod vedením Borisa Moťovského a v košickej záchrannej zdravotnej službe pod vedením Jána Štesa. Moťovský už vo funkcii šéfa bratislavskej záchrannej služby nie je, koncom tohto marca odišiel na vlastnú žiadosť.

SaS podáva trestné oznámenie za porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku na neznámeho páchateľa. Zároveň žiada ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), aby vyvodil zodpovednosť voči všetkým osobám v spomínaných záchranných zdravotných službách, ktoré s majetkom nakladali nehospodárne.

K danej téme dostal rezort podnet minulý týždeň. Drucker to nechal preveriť a pravdepodobne vec odstúpi Generálnej prokuratúre SR. "Vnímame tam isté typy pochybení alebo aspoň náznaky toho a je teda potrebné sa tým detailnejšie zaoberať," povedal dnes minister po rokovaní vlády.

SaS sa nepozdáva viacero tendrov. Napríklad ten z roku 2009, kedy ministerstvo zdravotníctva nakúpilo 140 sanitiek. Cena jedného takéhoto vozidla sa na trhu pohybovala od 80.000 do 100.000 eur. Rezort za jedno vozidlo zaplatil asi 170.000 eur, upozornila Cigániková. "Štát tak za sanitky záchrannej zdravotnej služby zaplatil 24 miliónov eur a prerobil asi 10 miliónov eur," povedala poslankyňa. Podľa nej mohol štát kúpiť za túto cenu 330 sanitiek.

Cigánikovej sa nepáči ani tender z roku 2015 na opravu a úpravu zástavieb pre sanitky bratislavskej a košickej záchrannej zdravotnej služby. Na ich opravu má ísť okolo 3,5 milióna eur. Predpokladaná cena zákazky na trhu bola však podľa nej o milión eur nižšia. Záchranári momentálne podľa nej používajú 140 sanitiek, plus niektoré si ešte prenajímajú. Podľa poslankyne má 140 vozidiel najazdených 300.000 až 400.000 kilometrov a sú staré šesť až sedem rokov.

"Sanitky sa opravujú predražene," vysvetlila. Za mimoriadnu okolnosť, hodnú zreteľa, označila i fakt, že štát sa v predpokladanej zákazke zmýlil o milión eur. Náhradné diely sú podľa Cigánikovej samostatnou kapitolou vo verejnom obstarávaní. Platí sa podľa nej mesačne a nie od skutočných nákladov, ale fixne, pričom ročná suma predstavuje 567.000 eur.

Cigániková podotkla, že na opravy sanitiek sa v posledných dvoch rokoch už vynaložilo vyše dvoch miliónov eur. "Niektorí vodiči sanitiek ich označili za kozmetické a otvorene hovoria o tom, že sú v zúfalom stave," povedala. Otvorenou otázkou preto podľa nej ostáva, prečo štát v zastúpení ministerstva zdravotníctva predal v roku 2013 niektoré vybavené sanitky ako neupotrebiteľný majetok súkromnej spoločnosti Falck Záchranná, a.s., ktoré mali menej rokov ako tie, ktoré sa používajú dodnes. Vozidlá mali podľa nej predávať v sume asi 15.000 eur za kus. Viaceré z nich mali najazdených len niečo cez 100.000 kilometrov.

Cigániková ako členka parlamentného zdravotníckeho výboru navrhuje, aby jej členovia urobili kontrolu v bratislavskej i košickej záchrannej zdravotnej službe. Následne sa chce Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) pýtať na výsledky zistení.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Martine spadol vetroň

V Martine spadol vetroň

VČERA - 19:34Domáce

Na mieste zasahujú záchranné zložky.

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

VČERA - 19:22Domáce

V meste zasadá krízový štáb.

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

VČERA - 18:48Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch.

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

VČERA - 18:21Domáce

Obyvatelia by mali byť obozretní.

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

VČERA - 18:19Domáce

Generál Milan Rastislav Štefánik vynikal zdravým sebavedomím a odvahou čeliť výzvam. Je vzorom pri boji za slobodu a demokraciu. Viacerí politici a politické strany sa na tom zhodli pri príležitosti pamätného dňa 105. výročia Štefánikov