• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
17°Bratislava

Tendre na elektronický preukaz poistenca zrušili, potvrdilo MZ SR

  • 21:04 12.04.2016
  • Bratislava
Tendre na elektronický preukaz poistenca zrušili, potvrdilo MZ SR

Na rušenie zmlúv upozornili v pondelok organizácia Slovensko.Digital a Aliancia Fair- Play.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dnes potvrdilo zrušenie všetkých prebiehajúcich tendrov súvisiacich s elektronickým preukazom poistenca (ePP) zo strany Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Ide o verejné obstarávania v hodnote 18 miliónov eur. Na rušenie zmlúv upozornili v pondelok (11.4.) organizácia Slovensko.Digital a Aliancia Fair- Play po tom, čo sa stretli s riaditeľom NCZI Petrom Blaškovitšom.

"Uvedené obstarávania zrušil riaditeľ NCZI po konzultácii s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD)," povedala pre TASR hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová. Momentálne majú podľa nej prebiehať procesné úkony, na základe ktorých NCZI definitívne zruší uvedené verejné obstarávania. NCZI spolu s ministerstvom pripravuje teraz právny audit zmlúv súvisiacich s eHealthom a ich dodatkami.

Nový šéf NCZI pristúpil k rušeniu zmlúv krátko po tom, čo dal Drucker zrušiť zmluvu za takmer 18 miliónov eur s firmou Plaut Slovensko na dodávku systému na vydávanie a správu čipových kartičiek. Zmluvu s firmou podpísal dnes už bývalý šéf NCZI Igor Serváček pár dní po voľbách. Drucker sa s ním po svojom nástupe do funkcie dohodol na odchode. Upozornil na to denník Sme.

Zavedenie ePP by malo ministerstvo zdravotníctva zvážiť, vyzval nedávno Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Podľa úradu by si to vyžiadalo ďalšie mnohomiliónové náklady. Odporučil, aby boli na tento účel využité občianske preukazy s čipom. S ich použitím projekt počítal už v počiatočnej fáze.

NKÚ nedávno objavil v eHealthe nedostatky. Zistenia boli podľa neho také závažné, že ich kontrolóri posunuli Generálnej prokuratúre SR. Nedostatky malo mať podľa NKÚ verejné obstarávanie a následné vykonanie diela. EHealth má elektronizovať zdravotnícke služby. Fungovať by mal od roku 2017, termín sa však už viackrát posúval. Zatiaľ si vyžiadal vyše 45 miliónov eur.

MZ SR: Navrhuje posunúť termín vydávania elektronických preukazov poistenca

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) navrhuje posunúť termíny v rámci elektronizácie zdravotníctva. Na rokovanie kabinetu predložil návrh novely zákona, ktorá mení termín vydávania elektronických preukazov poistenca, ako aj fungovania zdravotnej knižky. Drucker tiež navrhuje novelu zákona o zdravotnom poistení schváliť v skrátenom legislatívnom konaní.

Šéf rezortu chce termín vydávania preukazu poistenca s elektronickým čipom posunúť o rok. Podľa súčasnej legislatívy majú zdravotné poisťovne povinnosť zaslať nové preukazy ľuďom do konca tohto roka. Po novom to má byť do decembra 2017. Novela mení aj dátum povinnosti vytvárania a zasielania elektronických zdravotných záznamov do elektronickej zdravotnej knižky osoby z konca tohto roka na koniec budúceho.

Dôvodom je prehodnotenie stratégie pokračovania eHealthu. "Na základe odporúčania z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu a z dôvodu nedostatočného vlastného financovania vydávania týchto preukazov poistenca a časovej tiesne pri možnom financovaní zo štrukturálnych fondov Európskej únie je potrebné legislatívne odsunúť termín vydávania preukazu poistenca s elektronickým čipom a povinnosť vytvárania a zasielania elektronických zdravotných záznamov do elektronickej zdravotnej knižky," vysvetľuje ministerstvo.

Najvyšší kontrolný úrad spochybnil dodatky k zmluve na realizáciu elektronických služieb zdravotníctva. Nasledovať má preto audit, ktorý sa má pozrieť na ich platnosť. "V prípade určenia neplatnosti zmlúv, resp. ich dodatkov bude potrebné k vzniknutej situácii zaujať stanovisko. Toto rozhodnutie bude mať za následok výrazný časový posun celého projektu, ktorý bude mať dopad na plánované termíny spustenia," poukazuje rezort.

Drucker posúva termíny napriek tomu, že jeho rezortný predchodca Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) začiatkom tohto roka deklaroval, že eHealth má už vyvinuté potrebné aplikácie a zabezpečenú potrebnú infraštruktúru. Začali sa doň pripájať i prví poskytovatelia a pribúdať mali ďalší. „NCZI začalo v spolupráci s ministerstvom už vydávať elektronické preukazy zdravotníckym pracovníkom, ktoré im umožnia pracovať s eHealthom,“ povedal vtedy pre TASR vtedajší hovorca rezortu Peter Bubla.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

DNES - 13:20Domáce

Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripomenula, že útoky na novinárov sú neakceptovateľné.

Opozícia viní koalíciu z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, kritizuje jej kroky

Opozícia viní koalíciu z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, kritizuje jej kroky

DNES - 12:55Domáce

Opozícia vyčíta vládnej koalícii prístup k médiám aj pripravované legislatívne kroky. Viní ju z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, v ktorom skončilo na 29. priečke zo 180 krajín a pohoršilo si o 12 miest.

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

DNES - 12:07Domáce

Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria. Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

V bytovom dome vybuchla plynová bomba, na miesto vyslali záchranárov

V bytovom dome vybuchla plynová bomba, na miesto vyslali záchranárov

DNES - 10:34Domáce

Na miesto vyslali ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci.

Polícia pátra po 17-ročnom Petrovi, nevrátil sa z dovolenky

Polícia pátra po 17-ročnom Petrovi, nevrátil sa z dovolenky

DNES - 9:59Domáce

Mladík sa nevrátil z dovolenky, nezvestný je od konca apríla.