• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
14°Bratislava

Brusel radí SR šetriť, upratať v daniach a na trhu práce

  • 15:33 29.05.2013
  • BRATISLAVA
Brusel radí SR šetriť, upratať v daniach a na trhu práce

Prvoradou úlohou pre slovenskú vládu je dodržať plán tohtoročnej konsolidácie verejných financií a skresať ich schodok pod 3 % hrubého domáceho produktu.

Vyplýva to z odporúčaní Európskej rady k slovenskému programu reforiem, ktoré boli zverejnené v stredu.

Pri konsolidácii však Brusel odporúča neškrtať verejné výdavky, ktoré by mohli obmedzovať hospodársky rast. Teda výdavky do dopravnej infraštruktúry, vedy, vzdelávania a inovácií.

Zefektívniť by sa tiež malo využívanie verejných zdrojov, celkovo by mala vláda venovať pozornosť predovšetkým zvyšovaniu efektívnosti slovenského zdravotníctva, ktoré je spolu s dôchodkovým systémom najväčšou hrozbou pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií.
Slovensko vyberá dane neefektívne

Stlačenie deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu v tomto roku však nemusí byť jednoduché.

Rada upozorňuje, že tohtoročná konsolidácia je postavená predovšetkým na šetrení v oblastiach, kde vláda priamo nemá vplyv.

"Veľká časť úspor na výdavkoch v roku 2013 sa očakáva od miestnych samospráv a ostatných organizačných jednotiek štátnej správy, na ktoré ústredná vláda nemá priamy vplyv. Dosiahnutie cieľa môže byť preto ohrozené, a to aj v dôsledku nadmerných výdavkov, ktoré tu boli zaznamenané v minulosti,“ uvádza sa v odporúčaniach.

Slovensko má však podľa Európskej rady značné resty napríklad aj v efektívnosti výberu daní a na trhu práce.

V oblasti daní preto Brusel odporúča zrýchliť realizáciu akčného plánu na boj proti daňovým podvodom a naďalej usilovať o zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty posilnením kapacít daňovej správy. Jedným z odporúčaní je aj prepojiť zdaňovanie nehnuteľností s trhovou hodnotou majetku.

V oblasti zamestnanosti by mala vláda podľa rady prijať opatrenia s cieľom zefektívnenia verejných služieb zamestnanosti. Tiež by sa mala účinnejším spôsobom riešiť dlhodobá nezamestnanosť prostredníctvom aktivačných opatrení a individuálnej odbornej prípravy.

Trhu práce pritom podľa Bruselu pomôže aj zníženie daňovo-odvodového zaťaženia pre pracovníkov s nízkymi príjmami a úprava systému sociálnych dávok. Zlepšiť by sa mala aj situácia mladých ľudí na trhu práce, a to napríklad poskytnutím istej formy záruk. Podporiť vo väčšej miere by sa malo aj vzdelávanie.
Budovanie energetickej spolupráce

Určité nedostatky však rada vníma aj na slovenskom trhu s energiami.

Navrhuje preto predovšetkým zlepšiť transparentnosť mechanizmu stanovovania taríf a zvýšiť schopnosť regulačného orgánu zdôvodňovať svoje rozhodnutia.

Posilniť by sa mali aj vzájomné energetické prepojenia so susednými krajinami a takisto by sa mala zlepšiť energetická účinnosť predovšetkým v stavebníctve a priemysle.

Brusel vníma takisto nedostatky aj v samotnom fungovaní verejnej správy. Navrhuje preto Slovensku zmeniť zákon o verejnej službe tak, aby sa posilnila nezávislosť verejnej služby.

Zároveň by sa podľa rady malo vo verejnej správe zlepšiť aj riadenie ľudských zdrojov, zintenzívniť úsilie o posilnenie analytických kapacít kľúčových ministerstiev, a to aj s cieľom zlepšiť využívanie eurofondov. Taktiež by sa mali podľa predložených odporúčaní prijať opatrenia na zlepšenie efektívnosti justičného systému a podporiť postupy alternatívneho riešenia sporov a zasadiť sa o ich častejšie využívanie.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.