• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 18.5.2025Meniny má Viola
Bratislava

Za 20 rokov sa počet oviec na strednom Považí takmer zdvojnásobil

  • 13:24 08.04.2016
  • Považská Bystrica
Za 20 rokov sa počet oviec na strednom Považí takmer zdvojnásobil

Chov oviec a kôz v považskobystrickom regióne zažíva renesanciu.

Chov oviec a kôz v považskobystrickom regióne zažíva renesanciu. Ako povedal počas dnešnej propagačnej akcie Zo salaša do mesta na považskobystrickom námestí podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz Slovenska Eduard Janíček, za posledných 20 rokov sa počet oviec v regióne takmer zdvojnásobil.

„Kým pred 20 rokmi bolo v našom regióne nejakých 10.000 oviec, dnes ich chováme 18.000. Aj tu sa zväčšila populácia a rozšírili sa chovatelia oviec a kôz. Máme tu veľké podniky ako Poľnohospodárske družstvo Mestečko, Agrofarmu Červený Kameň, ale máme aj najväčšieho súkromného chovateľa, ktorý má viac ako 1200 oviec. Okrem nich je v regióne niekoľko ďalších menších chovateľov a je dobré, že sa vieme spoločne stretnúť na podobných podujatiach a spropagovať ovčiarstvo, ovčie výrobky a mäso v rôznych formách,“ skonštatoval Janíček s tým, že na Slovensku je chov oviec najviac stabilizovaný spomedzi všetkých hospodárskych zvierat.

Ovčie mäso je podľa neho čistým produktom bez nejakých chemických prísad, je vysoko dietetické. Jahňacina a mäso z mladých oviec je dobre stráviteľné aj pre, toho kto má problémy so strávením bravčového či hovädzieho mäsa. „Výnimkou je guláš, ktorý sa varí zo starších oviec, šesť- až sedemročných. Mäso je vyzreté a najviac z neho cítiť tie špecifické vlastnosti ovčieho mäsa,“ doplnil Janíček.

Podľa riaditeľky považskobystrickej Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) Daniely Janíčkovej podujatie Zo salaša do mesta organizuje komora v spolupráci s chovateľmi oviec v centre Považskej Bystrice už siedmykrát. „Ponúkame tu rôzny ovčie syry, žinčicu, čerstvú bryndzu, bylinkové syry, jogurty, rôzne syrové nite. Okrem toho tu ponúkame aj jedlá z jahňacieho a baranieho mäsa,“ priblížila Janíčková.

I keď napríklad na Liptove je tradícia ovčiarstva podľa nej oveľa väčšia, chov oviec má svoje pevné miesto aj na Považí. „Chovateľov oviec je v našom regióne veľa, ovčiarstvo je na vzostupe, a tak si myslím, že do budúcnosti budeme mať čo ponúknuť,“ zdôraznila regionálna šéfka SPPK.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Neférový prístup zo strany zamestnávateľa pociťuje 42 % Slovákov

Neférový prístup zo strany zamestnávateľa pociťuje 42 % Slovákov

VČERA - 10:43Ekonomické

Počas posledných šiestich mesiacov pocítilo neférové konanie zo strany zamestnávateľa 42 % ľudí.

Medzi Popradom a Vydrníkom obnovili vlakovú dopravu

Medzi Popradom a Vydrníkom obnovili vlakovú dopravu

17:58 16.05.2025Ekonomické

Vlaková doprava medzi Popradom a Spišskou Novou Vsou je plne obnovená.

Michal Kaliňák: Potrebujeme zákon o kontrole v samospráve

Michal Kaliňák: Potrebujeme zákon o kontrole v samospráve

17:22 16.05.2025Ekonomické

Zákon o kontrolnej činnosti v samospráve je potrebný, ukotvenie hlavného kontrolóra v legislatíve je nepostačujúce.

Remišová: V súvislosti s dotáciami PPA podávame podnet na Európsku prokuratúru

Remišová: V súvislosti s dotáciami PPA podávame podnet na Európsku prokuratúru

13:07 16.05.2025Ekonomické

Strana Za ľudí podáva podnet na úrad Európskej prokuratúry pre podozrenia z neoprávneného čerpania eurofondov v rámci dotácií poskytovaných Pôdohospodárskou platobnou agentúrou.

APZD: Uvažované 500 % clo by znamenalo koniec obchodu s USA

APZD: Uvažované 500 % clo by znamenalo koniec obchodu s USA

10:35 16.05.2025Ekonomické

Clo na úrovni stoviek percent znamená koniec obchodu a ak by sa naozaj zaviedlo, výrazne by zasiahlo aj slovenský priemysel.