• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Prezident Kiska navštívil košický Lunik IX

  • 14:14 08.04.2016
  • Košice
Prezident Kiska navštívil košický Lunik IX

Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov navštívil prezident SR metropolu východu.

Jedným z riešení rómskej problematiky je vzdelanie. Povedal to počas dnešnej návštevy košického sídliska Luník IX prezident SR Andrej Kiska. Metropolu východu navštívil pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.


Podľa Kisku by každé dieťa malo dostať šancu absolvovať dobrú predškolskú prípravu. "Mali by sme spraviť všetko preto, aby každé jedno dieťa, ktoré opustí raz školu, malo vypestované základné návyky, malo vzdelanie a hlavne, aby pochopilo život a malo sa chuť doňho zapojiť," povedal po návšteve materskej školy na Luníku IX.

Označil ju za jeden z príkladov toho, ako to môže fungovať. Ideálne by podľa neho bolo a zhodol sa na tom i s riaditeľkou MŠ Annou Klepáčovou, aby deti navštevovali materskú školu minimálne rok. V ideálnom prípade tri roky. „Samozrejme, nemôže to byť zadarmo. Veci, ktoré sú zadarmo, si ľudia nevážia. Je potrebné nájsť spôsob, ako to vymyslieť,“ dodal Kiska.

Na Slovensku je veľa pozitívnych príkladov riešenia rómskej problematiky a nie je podľa jeho slov potrebné vymýšľať nové modely. „Máme obecné podniky, materskú školu, ako je táto, máme základné školy, ktoré vedia pracovať s rómskymi komunitami. Nepotrebujeme vymýšľať nové veci, my potrebujeme zobrať to, čo funguje, ísť od osady k osade a uplatniť to,“ tvrdí Kiska.

Materskú školu na Luníku IX v súčasnosti navštevuje v ôsmich triedach 111 detí. Podľa riaditeľky sa stretávajú s tým, že rodičia majú problém zaplatiť školné vo výške 15 eur a päť eur za stravu. Z tohto dôvodu 12 rodičov zamestnávajú na aktivačné práce.

„Prvýkrát zažili pracovnú zmluvu medzi materskou školou a nimi. Tým, že v pracujú v tomto prostredí, si uvedomili potrebu vzdelávania svojich detí. Mesačne sa snažíme rôznymi spôsobmi zháňať približne 400 eur na školné cez rôzne charitatívne podujatia, dražby obrazov a podobne. Je to pre tých, ktorí na to nemajú. Tí, ktorí u nás pracujú, si zarobia,“ skonštatovala Klepáčová s tým, že školné by malo byť odbúrané.

V najbližšej dobe plánujú materskú školu rozšíriť o dve triedy, čo umožní vzdelávať ďalších 44 detí. V prípade záujmu by zaviedli i dvojzmennú prevádzku. Zo sídliska chodí do materskej školy približne polovica všetkých detí. Klepáčová považuje predškolskú prípravu za nutnosť.

Prezident sa vyjadril i k otázke, že splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity by mal byť Róm. „Vládny splnomocnenec podľa mňa vôbec nemusí byť Róm. Je to človek, ktorý musí rozumieť problematike, ale čo je najdôležitejšie, aby mal kompetencie tieto problémy presadiť. Tá zodpovednosť by nemala byť len na splnomocnencovi, malo by to byť vyššie a mal by byť jasne pomenovaný minister, ktorý za riešenie tejto problematiky nesie zodpovednosť,“ dodal.

Kiska v Košiciach navštívil i Konzervatórium Jozefa Adamoviča, ktoré ako jedno z mála na Slovensku ponúka maturitu aj v rómskom jazyku. V Košiciach absolvoval i pracovný obed s občianskymi aktivistami v oblasti podpory vzdelávania rómskych detí.

P. Pollák a I. Matovič vyzývajú vládu na rokovanie s Rómami, obcami aj cirkvami

Vláda SR by mala dať pred hlasovaním o programovom vyhlásení vlády priestor rokovaniam so zástupcami obcí, Rómami, mimovládnymi organizáciami a cirkvami. Kabinet na to vyzývajú bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák a šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Svoju výzvu adresujú vláde symbolicky v dnešný Medzinárodný deň Rómov.

Pollák a Matovič by chceli, aby výsledkom spoločného rokovania bola zhoda na konkrétnych opatreniach, ku ktorým sa vláda zaviaže a bude ich realizovať. "Táto problematika sa týka nás všetkých, nielen Rómov alebo obcí, kde majú rómske osady. Vláda musí jasne určiť, ale najmä napĺňať priority, ktoré budú riešiť problémy ľudí v regiónoch. Tie tlačia dlhodobo a občas sa už stávajú neudržateľnými. Ľuďom dochádza trpezlivosť. Nepochybne aj preto dostali v slovenskej politike priestor fašisti, s čím sa nikdy nezmierime," uviedli Pollák a Matovič.

Programové vyhlásenie vlády nesmie podľa nich obísť kľúčové oblasti, ako vzdelávanie, zamestnanosť, finančnú gramotnosť, bývanie a zapájanie samotných Rómov do riešenia svojich vlastných problémov. "Konkrétne riešenia a mechanizmy fungovania zaslal končiaci splnomocnenec Pollák ministrovi vnútra ešte pred rokovaniami o programovom vyhlásení vlády, preto pevne veríme, že sa ich pokúsi presadiť," píšu vo vyhlásení.

Vláda má podľa nich k dispozícii veľký balík peňazí, až 380 miliónov eur na projekty, ktoré chcel Pollák spustiť ešte počas pôsobenia vo funkcii. "Čakajú na ne obce a osady. Obce však na peniaze z eurofondov čakajú nie kvôli Pollákovi, ale kvôli tomu, že sociálna vláda chcela chudobu využiť pre svoje politické hry. Nová vláda však má k dispozícii plnú špajzu, rozbehnuté projekty, skúsenosti aj návod na riešenie jedného z najväčších problémov, ktorý na Slovensku máme," dodali.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

DNES - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

DNES - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

DNES - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

DNES - 8:23Domáce

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách platí v sobotu v polohách s nadmorskou výškou nad 1700 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo.

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

DNES - 8:13Domáce

V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb. Jeden muž je mŕtvy.