• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
23°Bratislava

VIDEO: Za štvrť roka našli v Trenčianskom kraji 40 kusov munície

  • 13:30 05.04.2016
  • Trenčín
VIDEO: Za štvrť roka našli v Trenčianskom kraji 40 kusov munície

V kraji sa najčastejšie nájdu ručné granáty sovietskej, československej a nemeckej výroby, občas sa objavia aj maďarské či dokonca anglické granáty.

Pyrotechnici z Pohotovostného policajného útvaru (PPÚ) Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne absolvovali v prvom štvrťroku tohto roka 36 výjazdov k nájdenej munícii, zaistili takmer 40 kusov rôznych druhov munície.

Ako informoval pyrotechnik PPÚ Ján Ochodnický, frekvencia nálezov munície sa zvyšuje vždy v jarných mesiacoch, kedy ľudia chodia na turistiku a začínajú sa aj jarné poľnohospodárske práce na poliach a v záhradách. Väčšie množstvo munície objavia aj hubári v období, v ktorom rastú huby.

"Muníciu nájdu ľudia najmä v lokalitách, kde boli počas druhej svetovej vojny boje, v Trenčianskom kraji je to najmä v okolí Valaskej Belej, Nitrianskeho Rudna, ale je to aj karpatský chrbát na hranici s Českou republikou v miestach, kde bolo silné partizánske hnutie," priblížil Ochodnický.
Ako dodal, ľudia často podceňujú nebezpečenstvo, ktoré zo starej munície hrozí a štatistiky hovoria, že každoročne sa vyskytnú prípady buď usmrtenia, alebo ťažkých zranení súvisiacich s neodbornou manipuláciou so starou muníciou. "Mnohí ľudia nájdu muníciu, nevedia, čo to je a snažia sa to rozobrať. Sú ja takí, ktorí vedia, o čo ide, no napriek tomu sa snažia muníciu rozobrať a získať trhavinu. Rozoberajú to rôznymi spôsobmi, sú schopní rezať to aj karbobrúskami. Myslia si, že keď je to hrdzavé a od hliny, že je to nefunkčné. Zapaľovače a mechanizmy sú však stále aktívne," doplnil pyrotechnik.

Jeden z najväčších nálezov munície v Trenčianskom kraji bol podľa neho na jeseň v obci Moravské Lieskové. Tamojší obyvateľ počas orby na poli, ktoré obrábal 40 rokov, vyoral 152-milimetrovú, asi 50-kilogramovú sovietsku delostreleckú mínu. Následne tam pyrotechnici objavili ďalších sedem podobných mín. "Ak nálezca neoznámi nález munície, porušuje zákon. Dopúšťa sa priestupku v zmysle banského zákona o výbušninách, ale ide aj o nedovolené ozbrojovanie," pripomenul Ochodnický.

V kraji sa najčastejšie nájdu ručné granáty sovietskej, československej a nemeckej výroby, občas sa objavia aj maďarské či dokonca anglické granáty. Nálezy tvoria aj mínometné strely od kalibru päť do 120 milimetrov a delostrelecké strely. "Muníciu zaistíme, ak je schopná prevozu, tak ju dáme do skladu a následne sa vozí do vojenského priestoru, kde sa v trhacej jame likviduje výbuchom," doplnil pyrotechnik.

V lese našiel muž delostreleckú mínu aj so zapaľovačom

V lesnom poraste v katastrálnom území obce Cabov v okrese Vranov nad Topľou našiel občan muníciu, ktorú nahlásil na polícii.

Ako informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová, na miesto vyslali policajnú hliadku, ktorá okolie nálezu zaistila až do príchodu pyrotechnika. Munícia bola voľne položená na zemi, išlo o delostreleckú mínu ruskej výroby, ktorá bola kompletná aj so zapaľovačom. Pyrotechnik Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove muníciu prevzal a postaral sa o jej bezpečné zneškodnenie.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

DNES - 18:02Domáce

Mladé dievča po niekoľkých dňoch boj o život prehralo.

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.