• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 22.5.2024Meniny má Júlia, Juliana
16°Bratislava

Minister Solymos zrušil zmluvu o prenájme Brestovskej jaskyne

  • 10:29 05.04.2016
  • Bratislava
Minister Solymos zrušil zmluvu o prenájme Brestovskej jaskyne

V medializovanom prípade prenájmu Brestovskej jaskyne považuje envirorezort tvrdenia poslanca Zsolta Simona o tom, že štát pripravil pre súkromníka výhodný biznis, za nenáležité.

Minister životného prostredia (MŽP) SR László Solymos (Most-Híd) dal pokyn k zrušeniu zmluvy o prenájme Brestovskej jaskyne. TASR o tom informoval Juraj Rybanský z komunikačného odboru MŽP.

Ako ďalej informoval, Štátna ochrana prírody (ŠOP) teraz vypracuje rozpočet nákladov potrebných na sprevádzkovanie jaskyne (parkovisko, technický objekt, prezliekareň pre návštevníkov, jaskyniarsky výstroj pre návštevníkov a pod.) "Na základe ich vyčíslenia ŠOP buď zrealizuje tieto investície a bude jaskyňu prevádzkovať, respektíve vyhlási verejnú súťaž na jej prevádzkovateľa," uviedol Rybanský.

V medializovanom prípade prenájmu Brestovskej jaskyne považuje envirorezort tvrdenia poslanca Zsolta Simona o tom, že štát pripravil pre súkromníka výhodný biznis, za nenáležité. "Pán poslanec nespomenul dôležitú skutočnosť, že na sprístupnenie jaskyne verejnosti sú potrebné ďalšie investície v objeme približne 80.000 eur, ktoré mal zrealizovať nájomca," upozornil Rybanský. "Rovnako opomenul fakt, že v záujme ochrany priestorov jaskyne pred poškodením mal byť počet návštevníkov zmluvne obmedzený na 17 osôb počas jedného vstupu a jaskyňa mala byť pod neustálou odbornou kontrolou ŠOP SR," dodal.

Poslanec NR SR Zsolt Simon vo štvrtok 31. marca na tlačovej konferencii uviedol, že bývalý šéf MŽP SR Peter Žiga (Smer-SD) prenajal po parlamentných voľbách Brestenskú jaskyňu bez výberového konania Občianskemu združeniu (OZ) Pegas Slovakia za sumu 1200 eur ročne vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH) do konca roka 2018.

Simon uvedenú zmluvu označil za "svinstvo najväčšieho rázu". Vyzval preto súčasného šéfa MŽP SR Lászlóa Solymosa (Most-Híd), aby zmluvu o nájme jaskyne za 100 eur mesačne okamžite zrušil a vyvodil aj zodpovednosť.

Generálny riaditeľ ŠOP SR Milan Boroš v súvislosti s prípadom upozornil na to, že ŠOP v súčasnosti prenajíma deväť jaskýň. Ak by tieto jaskyne prevádzkoval štát, bolo by to podľa Boroša neekonomické.

ŠOP má podľa Boroša záujem predviesť jedinečné prírodné bohatstvo verejnosti, čo je vďaka nájmu a spolupráci s miestnymi skupinami možné. "Dlhodobo sa uvažovalo o sprístupnení Brestenskej jaskyne, ale vzhľadom na náklady spojené s prevádzkou to nebolo možné realizovať. Po stretnutí s OZ Pegas a samosprávou obce Zuberec sme sa rozhodli dobudovať a následne prenajať jaskyňu," priblížil ďalej generálny riaditeľ ŠOP.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pre výskyt medveďa sa bude vyhlasovať mimoriadna situácia

Pre výskyt medveďa sa bude vyhlasovať mimoriadna situácia

VČERA - 17:54Domáce

Pre výskyt medveďa hnedého sa bude po novom vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku.

Pri nehode zomrela 81-ročná žena, ďalšie dve skončili v nemocnici

Pri nehode zomrela 81-ročná žena, ďalšie dve skončili v nemocnici

VČERA - 17:34Domáce

Pri dopravnej nehode v okrese Dunajská Streda prišla o život 81-ročná žena. Ďalšie dve osoby previezli záchranári do nemocnice s vážnymi zraneniami.

Hlas-SD verí, že uznesenie je začiatkom novej politickej kultúry

Hlas-SD verí, že uznesenie je začiatkom novej politickej kultúry

VČERA - 17:20Domáce

Koaličná strana Hlas-SD oceňuje prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) parlamentom.

Matovič praje politikom, aby zadosťučinili spoločne prijatému uzneseniu

Matovič praje politikom, aby zadosťučinili spoločne prijatému uzneseniu

VČERA - 14:58Domáce

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič praje politikom, aby zadosťučinili uzneseniu Národnej rady (NR) SR k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ukázali, že chcú byť slušní.

Andrej Danko ocenil jednohlasné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra

Andrej Danko ocenil jednohlasné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra

VČERA - 14:55Domáce

Predseda koaličnej SNS Andrej Danko ocenil, že Národná rada (NR) SR prijala jednohlasne uznesenie o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).