• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Peniaze, ktoré dostali nemocnice na platy, sú podľa L. Kuželu smiešne

  • 20:22 04.04.2016
  • Bratislava
Peniaze, ktoré dostali nemocnice na platy, sú podľa L. Kuželu smiešne

Poukázal na to aj na dnešnom stretnutí so šéfom rezortu zdravotníctva Tomášom Druckerom.

Peniaze, ktoré dostali nemocnice od zdravotných poisťovní na rastúce platy zdravotníkov, podľa riaditeľa bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Ladislava Kuželu nepostačujú. Poukázal na to aj na dnešnom stretnutí so šéfom rezortu zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). Ten si dnes na ministerstvo zavolal všetkých riaditeľov štátnych nemocníc.

"V reáli, tie čísla, ktoré sme dostali z poisťovní, ktoré nám to mali vykompenzovať, to je až smiešne," skonštatoval po stretnutí Kužela. Nemocnici, v ktorej končia detskí pacienti v najťažších stavoch, by podľa jeho slov mohla pomôcť zmena štatútu. Upozorňuje, že napriek tomu, že pôsobí ako koncová, nezodpovedá tomu rovnako ako jej financovanie.

"Zazmluvnenie tomu nijako nezodpovedá, nemáme nijako odlíšené platby ostatných detských fakultných nemocníc," povedal Kužela. Za ukončenú hospitalizáciu má nemocnica dostať 1000 eur, aj keď má náklady 60.000 eur. Považuje preto za ekonomický zázrak, že sa nemocnici podarilo znížiť stratu asi o polovicu na vlaňajších 5,1 milióna eur.

Rastúce mzdy zdravotníkov robia problémy aj Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorá je najväčšou na Slovensku. Vlani skončila so stratou 40 miliónov eur. Náklady na mzdy predstavujú podľa jej riaditeľa Miroslava Bdžocha v priemere vyše 80 percent výnosov z poisťovni. Nemocnica má okrem toho dlhodobý problém s technickým stavom budov. Keďže sídli v hlavnom meste, nemohla na obnovu čerpať európske peniaze.

Súčasný stav nie je podľa Bdžocha možné riešiť bez pomoci. "Či ju nazveme oddlženie, alebo nejaká iná forma pomoci. V každom prípade situáciu je potrebné riešiť," skonštatoval. Poukázal na to, že len zvýšenie platov zdravotníkov znamenalo pre nemocnicu v krátkom období nárast výdavkov o 30 miliónov eur bez potrebného krytia.

Minister Drucker hovoril s riaditeľmi štátnych nemocníc po prvý raz. "Išlo o pracovné stretnutie," priblížil po dnešnom stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Personálne zmeny v nemocniciach zatiaľ neavizuje. "Budem sa stretávať so všetkými a vyhodnotím prácu každého," doplnil.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

DNES - 10:42Domáce

Časť Návojoviec vytopilo po 15-minútovej prietrži mračien.

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

DNES - 9:21Domáce

Správnou hygienou rúk možno obmedziť šírenie infekcií. Je vhodné ju naučiť už deti. Tie si hygienické návyky na celý život vytvárajú v predškolskom veku.

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

DNES - 8:39Domáce

Letnú turistickú sezónu v nedeľu slávnostne otvárajú na nádvorí Kežmarského hradu.

Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok, Paschu

Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok, Paschu

DNES - 7:47Domáce

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, vstúpili v pondelok do Veľkého či Strastného týždňa, počas ktorého si pripomínajú utrpenie, smrť a pochovanie Ježiša Krista.

V Martine spadol vetroň

V Martine spadol vetroň

VČERA - 19:34Domáce

Na mieste zasahujú záchranné zložky.