• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Spravodajskí dôstojníci ukázali súvislosti v kauze VSS

  • 18:03 28.05.2013
  • BRATISLAVA
Spravodajskí dôstojníci ukázali súvislosti v kauze VSS

Na rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva v utorok vypovedali k podozreniam z tunelovania vo Vojenskej spravodajskej službe traja bývalí spravodajskí dôstojníci vojenského spravodajca a jeden súčasný.

Ako povedal po rokovaní výboru novinárom jeden z nich, Ivan Macko, prihlásil sa na výzvu predsedu tohto výboru Martina Fedora a po útoku na svedka Vladimíra Suchodolinského, ktorý je tiež bývalý dôstojník Vojenského spravodajstva.

„Poznám ho dlhé roky a poznám ho ako statočného človeka. Skláňam sa pred ním a preto som sa rozhodol, že ho podporím,“ povedal s tým, že zo služby odišiel len nedávno. Naposledy bol vojenským pridelencom v Turecku, s akreditáciou v Iráne a Gruzínsku.

Fedor chce odtajniť Glváčovu správu o kauze VS

Niektorí bývalí vysokí dôstojníci Vojenského spravodajstva pred členmi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva potvrdili, že v službe existovali vážne podozrenia z nehospodárneho nakladania s majetkom a že sa s týmito vážnymi podozreniami buď osobne stretli alebo sa s nimi zaoberali z poverenia svojich nadriadených.

Po rokovaní výboru o tom informoval jeho predseda Martin Fedor (SDKÚ-DS). "Existujú značne rozdielne názory a rôzne vysvetlenia, prečo neboli podozrenia riadne vyšetrené a došetrené," konštatoval Fedor.

Ministra obrany Martina Glváča predseda výboru požiadal, aby identifikoval kópie autentických utajovaných dokumentov z materiálov, ktoré má výbor k dispozícii. Minister podľa Fedora výbor informoval, že prvá časť materiálu je slohová práca, ale správa obsahuje i kópie utajovaných dokumentov. "Treba v tom urobiť poriadok. Slohové práce by sme nemali utajňovať. To, čo nie je autentické a utajené, by sme mali odtajniť," vysvetlil Fedor.

Ministrovi Fedor zároveň navrhol, aby odtajnil a zverejnil informáciu o postupe preverovania netransparentného nakladania s majetkom štátu vo vojenskej spravodajskej službe, ktorú dnes výbor zobral na vedomie a o ktorej Glváč informoval v piatok. "Táto informácia neobsahuje nič, čo by ešte viac poškodilo Vojenské spravodajstvo a dekonšpirovalo osoby alebo objekty," dodal predseda

Výbor vo štvrtok pôjde na Vojenské spravodajstvo, kde by mal rozprávať s niektorými členmi spravodajstva. Hoci výbor nemá vyšetrovacie právomoci, Fedor dúfa, že prijme objektívnu správu o tom, čo sa dozvedel a čo sa nedozvedel. Pre verejnosť by podľa Fedora zároveň bolo dôveryhodnejšie, keby sa interné vyšetrovanie neuskutočňovalo za účasti zainteresovaných osôb.Macko bol zaradený na vyšetrovanie niektorých káuz v rokoch 2006 až 2010. „Nerobil som to rád, nebolo to účelové. Našou úlohou bolo zistiť, čo sa v službe dialo v rokoch 2006 až 2010,“ povedal s tým, že ho riaditeľ služby v roku 2010 poveril, aby prešetril finančné toky v oblasti investičnej výstavby objektu, ktorý však nechcel menovať.

Objekt je podľa neho dnes dobudovaný a funkčný. „Spôsob, akým bol realizovaný, vykazoval znaky podozrení z trestnej činnosti. Prokurátor by sa tým mal zaoberať, pretože aj v odkrytej časti služby sa diali veci, ktoré neboli celkom v súlade so zákonom,“ vyhlásil Macko.

O tomto informoval v roku 2010 a odovzdal svoju správu odboru vnútornej bezpečnosti, ktorý mal prešetriť všetky zaznamenané skutočnosti, pretože sa podľa neho opierali o listinné dôkazy, ktoré boli chronologicky zoradené. „Hovorili o tom, že treba celý proces preskúmať a podať trestné oznámenie vo veci, pretože pravdepodobne došlo k porušeniu zákona pri správe cudzieho majetku osobami, ktoré sú dnes neznáme, ale budú ich musieť pomenovať vyšetrovatelia,“ konštatoval Macko.

Výbor sa v utorok opäť zaoberal spisom, ktorý má hovoriť o podozreniach z tunelovania vo Vojenskej spravodajskej službe. V spise, ktorý dostal denník Sme, sa údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

Podľa Macka je súvislosť medzi jeho odvolaním a jeho správou

Bývalý spravodajský dôstojník vojenského spravodajstva Ivan Macko naznačil v utorok novinárom i členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva súvislosť medzi upozornením ministra obrany na podozrenia z nezákonnej činnosti v rokoch 2006 až 2010 vo Vojenskom spravodajstve a jeho odvolaním z pozície vojenského pridelenca v Turecku.

„Ak riaditeľa služby informujete o čom, čo sa dialo a on chce, aby ste sa znovu vyjadrili a chce, aby ste chápali, že je nová situácia, že Ľubomír Skuhra chce byť riaditeľom a cíti sa nekomfortne, tak zrejme súvislosť tam bude. Nedalo sa so mnou diskutovať,“ povedal novinárom po rokovaní výboru.

Podľa bývalého spravodajského dôstojníka je nepredstaviteľné, aby kauza bola vyšetrená, ak na čele služby stojí Ľubomír Skuhra. „Nie je možné vyšetrovať niečo, ak títo ľudia rozhodujú, čo poskytnú vyšetrovateľom alebo ministrovi,“ zdôraznil.

Macko bol po zmene vlády v roku 2012 povolaný na Slovensko, aby vysvetlil, prečo sa zaoberal kauzou finančných tokov v oblasti investičnej výstavby jedného objektu. „Bol som nútený, aby som znovu spracoval informačnú správu, pretože mi bolo povedané, aby som sa zamyslel. Odmietol som vymeniť diplomatický post za svoju česť,“ vyhlásil Macko s tým, že napísal aj ministrovi obrany Martinovi Glváčovi o tom, čo sa deje. „Poslal som mu všetky detaily ešte v decembri 2012. Na ďalšie veci mi odpovedal tak, že som bol odvolaný z funkcie,“ dodal.

Zdôraznil, že on nespôsobil kauzu, ale bol proti nemu vedený osobný útok. „Nastali interpersonálne revanše, akonáhle som splnil svoju povinnosť, som bol odvolaný,“ dodal s tým, že službu dnes treba očistiť.

Macko novinárom povedal o vyplácaní súkromnej firmy zo štátnych prostriedkov za niečo, čo nebolo jasné, že firma pri výstavbe objektu urobila. „Pokiaľ dostane faktúry, z ktorých je zrejmé len číslo účtu, ale nie je napísané za čo, pre mňa je to veľmi podozrivá okolnosť. Niekto sa rozhodne, že časť vyplatili v hotovosti,“ upozornil.

Minister obrany podľa neho hovorí, že to s medializovanou kauzou nesúvisí, ale podľa neho to súvisí. „Ja som urobil svoju prácu. Odovzdal som materiály, kde bolo treba a malo nasledovať hlbšie prešetrovanie. Nepoukazoval som tendenčne na osoby. Len som objektívne spracoval to, čo som mohol,“ konštatoval.

Mackova informačná správa popísala podľa neho sled udalostí s tým, že všetky materiály sa nachádzajú v službe. „Zo správy vyplývalo, že je potrebné skúmať stanovenie ceny, prečo boli vyplácané čiastky v hotovosti, prečo na základe dodatku bolo vyplatených 200 000 eur na niečo, na čo nebol projekt. Prečo to bolo urobené niekoľko hodín pred tým, ako zodpovední funkcionári opustili službu bez toho, aby odovzdali funkcie. Zmluvy zostali platné. Zostali otázky a bolo treba hľadať odpoveď a zabrániť škodám, pretože objekt bol v takom stave rozostavanosti, že nebolo možné jeho výstavbu prerušiť,“ zdôraznil Macko.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

VČERA - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

VČERA - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

VČERA - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.