• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Za prvé týždne tohto roka zahynulo na cestách až 18 chodcov

  • 14:53 18.03.2016
  • Bratislava
Za prvé týždne tohto roka zahynulo na cestách až 18 chodcov

Vlani zahynulo na Slovensku celkom 274 ľudí, čo bol medziročný nárast o 15 obetí.

Od začiatku roka 2016 zahynulo na slovenských cestách pod kolesami áut 18 chodcov. Je to takmer polovica z 37 osôb usmrtených v tomto roku pri dopravných nehodách. O nepriaznivom vývoji informoval dnes na tlačovej konferencii v Bratislave policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

"Je to enormné číslo," povedal s tým, že sa nepamätá, že by bol na Slovensku za taký krátky čas usmrtený taký vysoký počet chodcov. K všetkým týmto smrteľným nehodám došlo v priebehu januára a časti februára. Vplyv na ne mohlo mať podľa Ábela nepriaznivé zimné počasie.

"Je potešiteľné, že v posledných týždňoch neevidujeme žiadneho usmrteného chodca," pokračoval Ábel. V roku 2015 zahynulo na slovenských cestách 80 chodcov. V porovnaní s rokom 2014 je to nárast o 22 prípadov.

Policajný viceprezident spresnil, že z 18 v tomto roku usmrtených chodcov rovná polovica – deväť zavinila dopravnú nehodu so smrteľným následkom. Vyskytol sa podľa neho pri nich i alkohol, a to ako na strane chodcov, tak i vodičov, ktorí spôsobili dopravnú nehodu.

"Mali sme, žiaľ, aj takú nehodu, ktorá bola v tesnej blízkosti priechodu pre chodcov a to porušenie bolo skutočne závažné," opísal Ábel. Zdôraznil, že vodič smie jazdiť len takou primeranou rýchlosťou, aby mohol v prípade potreby zastaviť vozidlo pred prekážkou alebo zabrániť kolízii.

"V prípade zlých klimatických podmienok aj deväťdesiatka je nebezpečná," vysvetlil policajný viceprezident s tým, že vždy nie je rozhodujúce iba dodržanie maximálne povolenej rýchlosti v danom úseku.

Ostatné dopravné štatistiky sa zatiaľ podľa Ábela vyvíjajú priaznivo. Polícia od začiatku roka eviduje na celom Slovensku 2447 dopravných nehôd, čo je o 18 menej ako za rovnaké obdobie minulého roka. Tridsaťsedem usmrtených osôb na slovenských cestách predstavuje v porovnaní s vlaňajškom pokles o desať osôb.

Ťažko zranených účastníkov cestnej premávky je zatiaľ 129 (medziročný pokles o 51) a ľahko zranených 974, čo je medziročne o 95 viac. Pod toto nepriaznivé číslo sa podpísali viaceré nehody autobusov zo začiatku roka, vysvetlil Ábel.

Najlepšie sa zatiaľ dopravná situácia vyvíja v Prešovskom kraji, kde polícia doteraz neeviduje žiadnu usmrtenú osobu. "Je to veľmi dobrý ukazovateľ," vyjadril spokojnosť policajný viceprezident. Za priaznivú považuje i situáciu v Košickom kraji, kde boli dosiaľ usmrtené dve osoby.

Naopak, naďalej zlá situácia je v Žilinskom kraji. "Doposiaľ tam evidujeme desať usmrtených osôb, čo je rovnako ako za porovnateľné obdobie roku 2015," uviedol Ábel. Polícia robí podľa jeho slov v tomto kraji všetky potrebné opatrenia, aby sa situácia v ďalšom období zlepšila.

Vlani zahynulo na Slovensku celkom 274 ľudí, čo bol medziročný nárast o 15 obetí. Najviac – 54 úmrtí polícia zaznamenala v Žilinskom kraji. Celkovo bolo najčastejšou príčinou nevenovanie sa riadeniu vozidla, napríklad telefonovanie za volantom.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

VČERA - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

VČERA - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

VČERA - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

VČERA - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

VČERA - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.