• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
24°Bratislava

SMK odkladá rokovanie s Mostom-Híd, dôvodom je vznikajúca vláda s SNS

  • 13:32 14.03.2016
  • Bratislava
SMK odkladá rokovanie s Mostom-Híd, dôvodom je vznikajúca vláda s SNS

Predseda Republikovej rady SMK László Szigeti však potvrdil, že SMK má naďalej záujem komunikovať s Mostom-Híd.

Strana maďarskej komunity (SMK) nepôjde na dnešné rokovanie s Mostom-Híd, na ktorom mali hovoriť o možnej budúcej spolupráci. Dôvodom je, že sa črtá vláda, v ktorej by Most-Híd sedel s SNS.

"Uzniesli sme sa na tom, že SMK sa nezúčastní na dnešnom rokovaní so stranou Most-Híd. Práve preto, že črtajúca sa formulácia vládnej koalície vyzerá tak, že súčasťou koalície by mala byť SNS. Pre našu stranu je to problematické. Nie je to v súlade s našou hodnotovou orientáciou, a preto sme sa rozhodli, že požiadame stranu Most-Híd o oddialenie rokovania,"
povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda Republikovej rady SMK László Szigeti. Dodal, že pre SMK je neprijateľné, aby Most-Híd išiel do vlády s SNS.

SMK pôvodne prijala pozvanie na rokovanie s Mostom-Híd s tým, že mu zaslala svoje návrhy. Jedným z najdôležitejších bodov spolupráce je pre SMK odmietnutie vlády s účasťou SNS. "Jeden z najdôležitejších bodov bolo, že tak ako doposiaľ ani pre jednu stranu nie je prijateľná účasť SNS vo vláde a nie je prijateľná ani vonkajšia podpora takej vlády, ktorej súčasťou je SNS," povedal Szigeti.

Potvrdil, že SMK má naďalej záujem komunikovať s Mostom-Híd. Ale až po tom, čo bude jasná podoba novej slovenskej vlády. Strany by mali podľa Szigetiho komunikovať preto, aby spoločne plnili vôľu slovenských Maďarov. Spojenie Mosta-Híd a SMK vylúčil. "Spájanie nehrozí," podotkol. SMK si však vie predstaviť, že by prijala späť ľudí, ktorí kedysi z SMK odišli a sú dnes členmi Mosta-Híd. Mostu-Híd totiž hrozí, že pre spoluprácu s SNS by mohli niektorí členovia odísť.

Most-Híd ľutuje, že SMK nedokáže a nie je ochotná zúčastniť sa na plánovanom dnešnom rokovaní. "Po viacmesačnej komunikácii o dôležitosti spolupráce je rozhodnutie SMK prekvapivé a je pre nás sklamaním," konštatuje strana vo svojom stanovisku, ktoré poskytol hovorca Matej Kováč.

Pripomenul, že motívom stretnutia Mosta-Híd a SMK nemalo byť zostavenie vlády, ale diskusia o politickom zastúpení maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku v budúcnosti. "V prípade, že SMK nájde v sebe silu, aby po vyslovených slovách bola ochotná na reálnu spoluprácu na južnom Slovensku, strana Most-Híd je naďalej pripravená na rokovania," odkázali bugárovci.

Most-Híd zároveň verí, že sa SMK, ktorá je v súčasnosti bez predsedu, v blízkom období pozviecha. "A nechytí sa za hlavu opäť len rok pred voľbami, kedy už bude príliš neskoro," uzavrel Most-Híd.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

DNES - 18:48Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch.

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

DNES - 18:21Domáce

Obyvatelia by mali byť obozretní.

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

DNES - 18:19Domáce

Generál Milan Rastislav Štefánik vynikal zdravým sebavedomím a odvahou čeliť výzvam. Je vzorom pri boji za slobodu a demokraciu. Viacerí politici a politické strany sa na tom zhodli pri príležitosti pamätného dňa 105. výročia Štefánikov

Na Bradle si uctili pamiatku tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika

Na Bradle si uctili pamiatku tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika

DNES - 16:36Domáce

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie z funkcie

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie z funkcie

DNES - 14:42Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nevidí dôvod na jej odvolávanie z funkcie.