• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Podnikateľské prostredie v SR je ťažké, Mihál volá po zmene

  • 15:01 24.05.2013
  • BRATISLAVA
Podnikateľské prostredie v SR je ťažké, Mihál volá po zmene

Poslanci pokračovali v úvode 8. dňa 19. schôdze parlamentu v diskusii k správe o nezamestnanosti. Rozprava o riešeniach na trhu práce sa začala už vo štvrtok dopoludnia.

Rozhodujúci vplyv na trh práce má podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera hospodársky vývoj na Slovensku, ktorý je závislý na vývoji vo svete.

Legislatívne opatrenia, ktoré znamenali zvýšenie daní a odvodov či zmenu Zákonníka práce podľa neho neovplyvnili negatívny vývoj na trhu práce.

Vláda podľa ministra nedávno prijala prorastové opatrenia, ktoré majú stimulovať vytváranie nových pracovných miest.
Poslanec Mihál volá po zlepšení podnikania

Stav zamestnanosti na Slovensku je podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) priamo spätý so stavom podnikateľského prostredia. Ako ďalej uviedol v rozprave o stave nezamestnanosti na Slovensku, pracovné miesta totiž vytvárajú podnikatelia, a preto je dôležité zlepšovať podnikateľské prostredie.

Dôraz pritom treba podľa exministra práce a sociálnych vecí klásť na malé a stredné firmy, keďže 90 % zamestnancov pracuje vo firmách do 30 zamestnancov.

"Slovenský zamestnávateľ má v priemere 22 zamestnancov," upozornil. Súčasná vláda pritom podnikateľské prostredie podľa Mihála systematicky zhoršuje. Ako príklad uviedol nedávnu novelu zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, ktorá zvyšuje rozsah rekondičných pobytov.

Ďalším krokom k riešeniu nezamestnanosti je podľa Mihála zásadná zmena sociálneho systému tak, aby sa oplatilo pracovať aj pri nízkom zárobku. Súčasný sociálny systém totiž hodnotí ako demotivujúci.

"Je nastavený príliš benevolentne v porovnaní s možným zárobkom," povedal. Za nevyhnutný krok tiež považuje zmenu systému vzdelávania. Vláda by sa podľa Mihála mala tiež zamyslieť nad tým, ako funguje v súčasnosti na Slovensku sociálny dialóg na tripartitnej úrovni.

Upozornil na to, že v Nemecku pôsobí bipartita za účasti zamestnávateľov a odborárov a štát im do toho nezasahuje. "Vedia sa dohodnúť, vie to fungovať aj bez zásahu politikov," povedal Mihál. Podľa neho sa tiež treba zamyslieť nad tým, do akej miery sú reprezentatívni zástupcovia zamestnávateľov, ktorí pôsobia v tripartite.
Minister Richter priznáva ťažkú situáciu

Situácia na trhu práce je podľa Richtera stále veľmi ťažká. Ako upozornil, miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v posledných mesiacoch klesá na aktuálnych 14,41 percenta.

Opoziční poslanci vláde vyčítali zvyšovanie daní a odvodov i nízku vymožiteľnosť práva, ktoré podľa nich nepomáhajú firmám v rozvoji.

Opatrenia, ktoré prijíma vláda Roberta Fica na tvorbu nových pracovných miest, sú podľa poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) absolútne nedostatočné. "To nie je liek, to je len náplasť, ktorá utlmí bolesť," uviedol v rozprave.

Vláda podľa Kaníka pri opatreniach na zníženie nezamestnanosti len berie cudzie peniaze a dá ich niekomu, aby si kúpila pracovné miesta. Neodmieta pritom vládne programy na podporu zamestnávania mladých ľudí do 29 rokov.

Tieto projekty však podľa poslanca za SDKÚ-DS pomáhajú len vybranej skupine nezamestnaných a sú len dočasné.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny po prerokovaní materiálu o nezamestnanosti vystúpi v pléne so správou o stave rodovej rovnosti na Slovensku za uplynulý rok.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

VČERA - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

VČERA - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

VČERA - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.