• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
25°Bratislava

Nad Savčenkovou vynesú rozsudok 21. a 22. marca, ona obvinenia odmieta

  • 12:51 09.03.2016
  • Doneck
Nad Savčenkovou vynesú rozsudok 21. a 22. marca, ona obvinenia odmieta

Štátny žalobca v procese žiada pre Savčenkovú 23 rokov väzenia.

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, ktorá je v Rusku obvinená za smrť dvoch ruských novinárov a nezákonné prekročenie hraníc, dnes vo svojej záverečnej reči na súde v ruskom Donecku vyhlásila, že je nevinná. Uviedla tiež, že neuzná verdikt súdu, ktorý ho oznámi na záverečnom pojednávaní 21. a 22. marca.

Savčenková vo svojej záverečnej reči - prednesenej po ukrajinsky - upozornila, že nedôveruje ruskej justícii a ak ju súd uzná vinnou, nepodá odvolanie, informovala agentúra Interfax. Po vynesení rozsudku bude ešte desať dní pokračovať v hladovke a "vtedy bude mať Rusko desať dní, aby ma vydalo na Ukrajinu".

Uplynulý štvrtok po tom, ako sudca odročil pojednávanie na 9. marca a neumožnil jej vystúpiť so záverečnou rečou, Savčenková vyhlásila hladovku.

Súd v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska Savčenkovú obvinil z toho, že ako príslušníčka provládneho pluku Ajdar pôsobiaceho v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny vlani 17. júna naviedla mínometné strely na skupinu civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.

Savčenková svoju vinu odmieta. Ukrajinská vláda tvrdí, že Savčenkovú do Ruska uniesli a malo by sa s ňou zaobchádzať ako s vojnovým zajatcom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes na brífingu s novinármi uviedol, že nemá poznatky o rokovaniach o prípadnej výmene Savčenkovej za Rusov zadržaných počas bojov na východe Ukrajiny, čo by podľa niektorých zdrojov na Ukrajine mohla byť jedna z prijateľných alternatív riešenia kauzy.

Peskov reagoval aj na výzvu poslancov Európskeho parlamentu, v ktorej šéfku európskej diplomacie Federiku Mogheriniovú žiadajú uvaliť personálne sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších 28 osôb. Ako dôvod uviedli prebiehajúci súdny proces so Savčenkovou.

Peskov v reakcii vyhlásil, že ruské vedenie nemôže súhlasiť s pokusmi o zasahovanie do súdnych procesov, ktoré sa v Rusku konajú dôsledne v súlade s ruskými zákonmi. Podľa jeho slov k takýmto procesom sa radí aj Savčenkovej prípad. Ku kauze sa ďalej odmietol vyjadrovať s tým, že akékoľvek ďalšie komentáre považuje za "neprípustné".

Konečný verdikt v procese súdna porota oznámi na pojednávaní 21. a 22. marca. Štátny žalobca žiada pre Savčenkovú 23 rokov väzenia.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fiala: Návrh hlavného prokurátora ICC zatknúť Netanjahua je neprijateľný

Fiala: Návrh hlavného prokurátora ICC zatknúť Netanjahua je neprijateľný

DNES - 14:58Zahraničné

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu vydať zatykač na izraelského premiéra je podľa českého premiéra desivý a absolútne neprijateľný.

NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím

NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím

DNES - 14:41Zahraničné

Severoatlantická aliancia v pondelok vyjadrila sústrasť Iránu a jeho obyvateľom v súvislosti s nedeľnou haváriou vrtuľníka, pri ktorej zahynul prezident Ebráhím Raísí.

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

DNES - 14:20Zahraničné

Komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič obhajoval rozhodnutie EÚ poskytnúť Iránu pomoc pri pátraní po mieste havárie vrtuľníka prepravujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího.

Prokurátor ICC žiada vydanie zatykača na izraelského premiéra Netanjahua

Prokurátor ICC žiada vydanie zatykača na izraelského premiéra Netanjahua

DNES - 13:52Zahraničné

Podľa Karima Kahna Netanjahu a ďalší nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Iránske úrady identifikovali telá všetkých obetí pádu vrtuľníka s Raísím

Iránske úrady identifikovali telá všetkých obetí pádu vrtuľníka s Raísím

DNES - 13:40Zahraničné

Iránske úrady identifikovali všetky obete nedeľňajšej havárie vrtuľníka, pri ktorej zahynul aj iránsky prezident Ebráhím Raísí. Totožnosť obetí sa podarilo určiť napriek ťažkým popáleninám na telách obetí.