• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

Krátenie eurofondov pre isté krajiny nie je vyhrážkou, tvrdí M. Renzi

  • 20:54 24.02.2016
  • Praha/Rím
Krátenie eurofondov pre isté krajiny nie je vyhrážkou, tvrdí M. Renzi

Taliansky premiér podľa vlastných slov očakáva, že celoeurópsky problém utečencov nemôže ležať len na bedrách Grécka, Talianska, Nemecka či Švédska.


Za "celkom otvorené a reálne uvažovanie" označil taliansky premiér Matteo Renzi v exkluzívnom rozhovore pre český denník Právo vlastné slová o tom, že krajinám, ktoré odmietajú prijímať utečencov, by sa mali krátiť európske fondy. Podľa Renziho však nejde o žiadnu vyhrážku.

"Nebudem sa vracať k histórii vstupu nových členov do únie. Myslím si, že členstvo v EÚ znamená spoločné vyznávanie niektorých hodnôt a prejav vzájomnej solidarity. A tá sa musí prejaviť vo všetkých smeroch. My prispievame do rozpočtu únie asi 20 miliardami eur. A dostávame naspäť asi 13 miliárd. Je pravda, že je to čiastočne naša chyba, pretože všetky fondy sa nevyčerpajú, i keď sa situácia zlepšila. Ale sú krajiny, ktoré z rozpočtu dostávajú viac ako do neho dávajú," formuloval podľa internetového serveru Novinky.cz predseda talianskej vlády na margo postoja krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Renzi preto podľa vlastných slov očakáva, že keď sa povie, že celoeurópsky problém utečencov nemôže ležať na bedrách Grécka, Talianska, Nemecka či Švédska, ale že sa na jeho riešení budú podieľať aj ostatné štáty, tak to všetci v únii pochopia. A keď sa začne hovoriť o fondoch na roky 2020-26, čo bude čoskoro, nebude nutné túto vec zdôrazňovať.

Renzi uviedol, že nebude zastierať, že Taliansko malo problémy s identifikáciou utečencov. Zdôraznil však, že dnes môže pokojne vyhlásiť, že registrácia, fotografovanie a odoberanie odtlačkov sa realizuje u všetkých, ktorí do krajiny prichádzajú. Migrácia je celoeurópsky problém, ktorý žiadna krajina nemôže vyriešiť sama a s ktorým sa Európa bude boriť dlho, pričom žiadna hrádza, plot ani múr ho nezastaví, vyhlásil Renzi.

Podľa jeho slov je finančná pomoc Turecku nutná, avšak je úplnou ilúziou domnievať sa, že to vyrieši situáciu. Taliansko, ktoré má už dva roky dohodu s Tureckom, registruje pokles prílevu utečencov zo Sýrie, avšak bez riešenia situácie priamo v Sýrii, Líbyi a niektorých ďalších afrických štátoch bude problém ďalej akútny.

Taliansky premiér v rozhovore zdôraznil, že prípadný odchod Británie z EÚ by bol veľmi zlý pre Európu i Londýn, a dodal, že Taliansko s celým radom britských návrhov na zmeny v únii súhlasí.

Renzi pripustil problémy ľavice, avšak zdôraznil, že podstatne viac ako extrémnej ľavice, ktorá ešte nikdy nedokázala skutočne vládnuť, sa obáva rôznych extrémne pravicových hnutí a strán. "A musím vám povedať, že ma niekedy prekvapuje, že i niektorí členovia Strany európskych socialistov majú bližšie k (maďarskému premiérovi Viktorovi) Orbánovi ako k (nemeckej kancelárke Angele) Merkelovej," dodal šéf talianskej stredoľavej Demokratickej strany.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

DNES - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

DNES - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

DNES - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

DNES - 12:34Zahraničné

Svetová zdravotnícka organizácia má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy.