• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Deťom s rakovinou bude pomáhať nová organizácia

  • 16:50 15.02.2016
  • BRATISLAVA
Deťom s rakovinou bude pomáhať nová organizácia

Prvým podujatím organizácie Deťom s rakovinou je Týždeň deťom s rakovinou, ktorý sa uskutoční od 15. do 20. februára.

Naštartovať projekt komplexnej pomoci onkologicky chorým deťom a ich rodinám je hlavným cieľom Týždňa deťom s rakovinou, ktorý sa uskutoční od 15. do 20. februára. Séria podujatí vrátane návštev známych umelcov a športovcov v nemocnici má nielen potešiť deti liečiace sa na rakovinu, ale tiež upozorniť širokú verejnosť na úspešnosť liečby a upriamiť pozornosť na to, čo je pre detských pacientov nevyhnutné. Nad projektom, ktorý organizuje nezisková organizácia s názvom Deťom s rakovinou v spolupráci s Klinikou detskej hematológie a onkológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, prevzal záštitu prezident Andrej Kiska.

Nemocnica i nová nezisková organizácia odštartovali Týždeň deťom s rakovinou v medzinárodný Deň detskej rakoviny (Childhood Cancer Day). Pretože toto ochorenie u detí je Na Slovensku podľa organizátorov stále tabuizované, členovia neziskovej organizácie chcú meniť vnímanie tejto témy v spoločnosti aj prostredníctvom podujatí pre verejnosť. "Všade na svete sa toto ochorenie pomenúva priamo – rakovina. U nás sa používa pojem onkologické ochorenie a deti často nevedia, čo to cudzie slovo znamená. Možno aj my dospelí sa niekedy skrývame za slovo onkologický, pretože nám často robí problém pomenovať veci pravým menom. Svet sa otvára a je čas pomenovať veci tak, ako sú," povedala prednostka Detskej hematológie a onkológie DFNsP a predsedníčka Správnej rady Deťom s rakovinou Alexandra Kolenová.

Ročne na Slovensku ochorie na onkologické diagnózy okolo 150 detí. Ich rodiny často potrebujú pomoc, a to nielen materiálnu, finančnú alebo psychologickú. "Liečba trvá šesť a viac mesiacov, pričom väčšinu času jeden rodič trávi s dieťaťom v nemocnici a v domácom prostredí, zatiaľ čo ten druhý sa musí starať o obživu rodiny. Sú v zložitej situácii a my im chceme pomáhať," konštatovala riaditeľka organizácie Deťom s rakovinou Katarína Kopper. Okrem adresnej pomoci rodinám je nevyhnutné aj neustále inovovanie a modernizovanie prostredia, v ktorom sa deti liečia. "Chceme pacientom zvýšiť štandard liečby vybudovaním intermediárnych a intenzívnych jednotiek pre tie deti, ktoré sú najviac ohrozené a vyžadujú si špeciálne režimy sledovania, monitorovania a zvýšeného hygienického štandardu. Budú to jednolôžkové izby, aby každá rodina bola so svojím dieťaťom sama," vysvetlila Kolenová, podľa ktorej organizácia sa bude snažiť aj o to, aby deti, ktorým to zdravotný stav umožňuje, boli počas dlhodobej liečby čo najviac doma. Zdravotné sestry by chodili za nimi a chemoterapia sa podávala v ambulancii, ktorú je potrebné ešte dobudovať. Pre rodiny z ďalekých miest plánuje v budúcnosti organizácia vybudovať ubytovanie v blízkosti nemocnice.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

DNES - 11:49Domáce

Polícia začala trestné stíhanie.

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

DNES - 11:11Domáce

V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej.

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

DNES - 10:42Domáce

Časť Návojoviec vytopilo po 15-minútovej prietrži mračien.

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

DNES - 9:21Domáce

Správnou hygienou rúk možno obmedziť šírenie infekcií. Je vhodné ju naučiť už deti. Tie si hygienické návyky na celý život vytvárajú v predškolskom veku.

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

DNES - 8:39Domáce

Letnú turistickú sezónu v nedeľu slávnostne otvárajú na nádvorí Kežmarského hradu.