• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Za vraždu otca poslal súd muža do väzenia na 20 rokov

  • 17:35 12.02.2016
  • BANSKÁ BYSTRICA
Za vraždu otca poslal súd muža do väzenia na 20 rokov

Na otca zaútočil Miloš koncom júna minulého roka, posilnený alkoholom. Chcel vyriešiť dlhodobé vzájomné nezhody.

Trest dvadsať rokov odňatia slobody za vraždu 83-ročného otca vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 45-ročnému Milošovi S. z Kokavy nad Rimavicou. Bývalý kamionista sa ku skutku priznal a senát to zohľadnil pri ukladaní trestu. Verdikt nie je právoplatný, obžalovaný sa odvolal, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote.

Na otca zaútočil Miloš koncom júna minulého roka, posilnený alkoholom. Chcel vyriešiť dlhodobé vzájomné nezhody. Po verbálnom útoku napadol otca okolo 23. hodiny v posteli, potom ho stiahol na zem a tam ho mlátil rukami. Skrvaveného ho potom odtiahol do kuchyne, kde útok ukončil kopancami. Syn spôsobil otcovi také rozsiahle vonkajšie i vnútorné zranenia, že ten im krátko po útoku podľahol. Po čine Miloš upratal a sestre poslal esemesku, že otec zomrel. Prokurátor jeho počínanie kvalifikoval ako obzvlášť závažný zločin vraždy spáchaný surovým a trýznivým spôsobom na osobe vyššieho veku. V čase vraždy bola doma aj chorá Milošova matka, ktorá zomrela krátko po smrti manžela.

Bývalý kamionista prišiel o zamestnanie i o byt a po rozvode sa vrátil do rodičovského domu. Nezhody s otcom, ktorý mu predtým pomáhal rôznym spôsobom, pokračovali intenzívnejšie a stupňovali sa. Podľa znalcov bolo problémom, že otec riešil veci so synom autoritatívne a patriarchálnym spôsobom, čo syn pociťoval ako krivdu. Údajne sa otec tak správal aj k manželke. Po vražednom útoku údajne Miloš matke povedal, že otec ich už nebude sekírovať.

Podľa znalcov je náprava Miloša možná za predpokladu, že nebude holdovať alkoholu. V tomto prípade totiž útočil emočne nestabilný syn na otca v stupňujúcom sa afekte v spojení s alkoholom. Znalci stanovili, že v čase útoku na otca mohol byť Miloš v stave strednej až ťažkej opitosti, pretože prepočítaním odhadli, že mal v sebe okolo dve promile alkoholu. Sám priznal, že v ten večer vypil asi pol litra vodky. V minulosti bol odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu.
Vzhľadom na stanovisko znalcov súd uložil Milošovi okrem trestu odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia aj povinnosť absolvovať protialkoholické liečenie. Miloš by mal zaplatiť sestrám náklady na pohreb a nemajetkovú ujmu desaťtisíc eur. Sestry však požadovali odškodné 30-tisíc eur, pretože podľa jednej z nich "nám veľmi ublížil".
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

DNES - 9:21Domáce

Správnou hygienou rúk možno obmedziť šírenie infekcií. Je vhodné ju naučiť už deti. Tie si hygienické návyky na celý život vytvárajú v predškolskom veku.

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

DNES - 8:39Domáce

Letnú turistickú sezónu v nedeľu slávnostne otvárajú na nádvorí Kežmarského hradu.

Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok, Paschu

Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok, Paschu

DNES - 7:47Domáce

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, vstúpili v pondelok do Veľkého či Strastného týždňa, počas ktorého si pripomínajú utrpenie, smrť a pochovanie Ježiša Krista.

V Martine spadol vetroň

V Martine spadol vetroň

VČERA - 19:34Domáce

Na mieste zasahujú záchranné zložky.

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

VČERA - 19:22Domáce

V meste zasadá krízový štáb.