• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
19°Bratislava

MATOVIČ: V Smere to vedeli už šesť rokov. Ale podvod to nebol

  • 16:31 05.02.2016
  • Bratislava
MATOVIČ: V Smere to vedeli už šesť rokov. Ale podvod to nebol

Viacerí predstavitelia Smeru-SD poznali fakty o prevode Matovičovej firmy v roku 2008 už šesť rokov a v súkromných rozhovoroch to povedali aj Igorovi Matovičovi (OĽaNO) osobne. To však neznamená, že sa líder OĽaNO dopustil daňového podvodu. V reakcii na dnešné premiérove vyhlásenia to Matovič vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii.


"Robert Fico tvrdí, že dôkazy získali až teraz," konštatoval Matovič s tým, že to nie je pravda. Zároveň pustil novinárom staršie video z parlamentu, kde poslankyňa Smeru-SD Renáta Zmajkovičová rozpráva príbeh podobný tomu, ktorý dnes komunikoval premiér. Zmajkovičová však pred šiestimi rokmi neuviedla žiadne konkrétne mená. "Disponovala tými istými, podľa nich, dôkazmi," tvrdí Matovič. "Keď Fico celému Slovensku do očí klamal, klamal aj v ostatných veciach," povedal Matovič s tým, že premiér podľa neho zneužíva absolútnu moc na boj proti politickému oponentovi.

"Po šiestich rokoch si spomenie a urobí tlačovku, aby odhalil daňového podvodníka," povedal Matovič. Dodal, že ak by spáchal podvod, riešilo by sa to už dávno.

Zároveň priznal, že doklady, ktoré dal premiér novinárom, sú pravé. "Všetky tieto doklady sú pravdivé. Mal som ako živnostník daňovú kontrolu, ktorá prebiehala asi tri roky. Mám rozhodnutie od ministerstva financií, že nedošlo ku kráteniu dane," vyhlásil Matovič.

Tvrdí, že predával živnosť, ale kupujúci po čase zmenil názor. Firmu podľa neho predal za milión korún a 122 miliónov mala firma v tom čase na účte. Kupujúceho údajne v zmluve zaviazal uskladniť daňové doklady.

Matovič dodal, že ďalšie fakty zverejní neskôr.

Vyhlásenie premiéra Roberta Fica

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie svojej nelegálnej činnosti biele kone. Na dnešnom brífingu to podľa TASR povedal premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého Matovič vo svojej podnikateľskej činnosti čelil viacerým podozreniam a daňovým pokutám, napríklad v súvislosti s pašovaním tlačiarenského stroja.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico .

"Rovnako mu hrozil rad daňových kontrol a aby sa vyhol zodpovednosti za svoje konanie, fiktívne previedol svoju firmu Igor Matovič–regionPRESS na bieleho koňa, zničil celé účtovníctvo za celú históriu fungovania tejto firmy a prepral 122 miliónov," uviedol Fico s tým, že má na to konkrétne dôkazy.

Ako tvrdí, Igorovi Matovičovi bola ohlásená jedna z daňových kontrol na 15. augusta 2008. Deň pred daňovou kontrolou mal však Matovič podľa Fica fiktívne predať svoj podnik Igor Matovič – regionPRESS bielemu koňovi Pavelovi Vandákovi za 122 miliónov slovenských korún. "Pán Vandák pracoval pre Igora Matoviča ako živnostník, avšak bol prakticky jeho zamestnancom a nikdy nemal k dispozícii takýto obnos peňazí," uviedol premiér.

Kúpna cena 122 miliónov Sk bola podľa jeho slov zaplatená tak, že 14. augusta, v deň podpisu kúpnej zmluvy, z účtu firmy Igor Matovič – regionPRESS si mal Matovič previesť 122 miliónov korún na svoj súkromný účet. "Súčasne v rámci fiktívneho prevodu odovzdáva bielemu koňovi pánovi Vandákovi celé účtovníctvo spoločnosti od rokov 1997 do roku 2008. Teda za celú dobu jej existencie," podotkol Fico. Aby bol fiktívny prevod dokonaný, 10. októbra 2008 mal Matovič na daňovom úrade oznámiť, že od zmluvy s Vandákom odstúpil.

"Výsledok bol, že mal prevedených 122 miliónov na svojom súkromnom účte, že mal úplne zlikvidované účtovníctvo za roky konania podniku Igor Matovič – regionPRESS, aby daňové úrady nemali šancu byť úspešné pri vymáhaní pokút a kontrole jeho podnikania," tvrdí Fico, podľa ktorého je toto čistý podvod, likvidácia účtovníctva a použitá metóda bieleho koňa.

Zároveň prisľúbil, že o niekoľko dní povie aj to, čo je zdrojom týchto informácií.

Premiér predložil tri dokumenty

Predseda vlády predložil novinárom ako dôkaz fotokópie zmluvy o predaji podniku, úradného záznamu a zápisnice o ústnom pojednávaní z Daňového úradu v Trnave. Informovala o tom TASR.

"Predkladáme kúpnu zmluvu, ktorá potvrdzuje cenu 122 miliónov a to, že mali byť tieto peniaze prevedené na súkromný účet," skonštatoval Fico. Zmluva má podľa jeho slov potvrdiť aj to, že priamo v nej bol kupujúci upozornený na daňovú kontrolu a že preberá celé účtovníctvo firmy za roky 1997-2008. "Predkladáme tiež výpoveď Vandáka na daňovom úrade, kde potvrdzuje, že účtovníctvo spoločnosti skončilo v zbere papiera a úradný záznam z daňového úradu potvrdzujúci, že Matovič od kúpnej zmluvy odstúpil, čím v podstate uzatvoril celý kruh," uzavrel Fico.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

DNES - 18:02Domáce

Mladé dievča po niekoľkých dňoch boj o život prehralo.

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.