• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Poľsko zas rieši Smolensk, lietadlo sa vraj rozpadlo za letu

  • 15:26 04.02.2016
  • BRATISLAVA
Poľsko zas rieši Smolensk, lietadlo sa vraj rozpadlo za letu

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz oznámil obnovenie vyšetrovania, keďže pôvodné bolo údajne plné chýb a abnormalít.

Poľská vláda dnes oficiálne obnovila vyšetrovanie havárie poľského vládneho špeciálu z apríla 2010, pri ktorej neďaleko Smolenska na západe Ruska zahynul vtedajší prezident Lech Kaczyňski a ďalších vyše 90 ľudí na palube. Poľský minister obrany Antoni Macierewicz oznámil obnovenie vyšetrovania dnes vo Varšave. Stalo sa tak v prítomnosti skupiny pozostalých po obetiach. Za ministrom na televíznej obrazovke bol v čase jeho vyhlásenia nápis: "Čakajú na pravdu... Dlhujeme im to."

Macierewicz, ako i líder vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a brat zosnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyňski a ďalší lídri PiS majú pochybnosti o správnosti záverov vyšetrovania poľských i ruských orgánov, ktoré za príčinu tragédie označili zlyhanie ľudského faktora a zlé počasie v mieste pristátia.

Havária poľského špeciálu

Kým ruská i poľská strana ukončili v uplynulých rokoch paralelné vyšetrovania, ktoré v oboch krajinách vylúčilo teroristický útok ako možnú príčinu nešťastia, vtedy opozičná a teraz vládnuca strana PiS nielenže kritizovala postup Varšavy i Moskvy, ale neustále poukazovala aj na možnosť výbuchu na palube. Macierewicz aj dnes uviedol, že pôvodné vyšetrovanie bolo plné chýb a abnormalít. Podľa jeho vyhlásenia, citovaného agentúrou Reuters, sa lietadlo rozpadlo počas letu, vo výške 15-18 metrov nad zemou.

Poľský vládny špeciál prepravoval 10. apríla 2010 prezidentský pár a ďalších členov poľskej elity do Smolenska, aby si v neďalekej Katyni uctili pamiatku tisícov zajatých poľských dôstojníkov, ktorých počas druhej svetovej vojny zastrelila sovietska tajná polícia ako potenciálnych odporcov nastolenia komunistických poriadkov v Poľsku. Táto tragédia, najzávažnejšia v novodobých dejinách Poľska, ešte viac prehĺbila traumu v poľsko-ruských vzťahoch.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

DNES - 10:03Zahraničné

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.