• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Nosíte obtiahnuté nohavice? Vášmu zdraviu to môže vážne uškodiť

  • 12:46 21.01.2016
  • Svet
Nosíte obtiahnuté nohavice? Vášmu zdraviu to môže vážne uškodiť

Skinny jeans alebo úzke, či cigaretové rifle sú veľmi obľúbeným módnym trendom. No ich každodenné nosenie vám môže spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy.

Minulý rok sa odohral zvláštny prípad, kedy museli hospitalizovať 35-ročnú Austrálčanku práve kvôli obtiahnutým nohaviciam. Žena pomáhala svojmu príbuznému sťahovať sa a väčšinu dňa strávila v podrepe. Neuvedomila si však, že takto jej nohavice doslova škrtili nervy a cievy. Dostala sa až do stavu, kedy omdlela a po prebratí si necítila nohy. Nohavice museli lekári rozstrihať priamo na nej, nakoľko nohy boli príliš opuchnuté, aby sa dali klasicky vyzliecť. Následne začali s obnovovaním krvného obehu. Žena mala šťastie v nešťastí, nervy na nohách boli nohavicami poškodené iba mierne.

Tento prípad neznamená, že by sme sa mali obtiahnutým nohaviciam automaticky vyhýbať. No ich každodenné nosenie by ste mali zvážiť. Ak nie kvôli poškodeným nervom a odkrveniu, tak aj pre tieto zdravotné komplikácie:

  • Meralgia parestetika

Alebo neuropatický bolestivý syndróm je v populárnej kultúre známy aj ako „syndróm skinny jeans“. Je to stav, kedy sú nervy v nohách dlhodobo stláčané natoľko, až prestanú do končatín privádzať dostatok krvi a tiež nervových vzruchov. To sa prejavuje pocitom svrbenia až pálenia v nohách. Tiež môžete pocítiť bolesť, ktorá zvykne vystreľovať do kolien alebo do bedrových kĺbov.

Lipoatrophia Semicircularis

Táto diagnóza sa týka nôh, predovšetkým stehien, kde sa zvyknú tvoriť priehlbiny a lézie. Diagnóza sa môže rozvinúť z viacerých príčin, no nosenie obtiahnutých nohavíc k nim patrí tiež. Zvlášť si dávajte pozor na kombináciu úzkych nohavíc a dlhého sedenia. Práve v oblasti stehien, kde je tlak obtiahnutej rifľoviny najsilnejší, vám môžu vzniknúť nepekné priehlbiny.

Čítajte: Módne výstrelky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť vaše zdravie

  • Problémy s plodnosťou u mužov

Nielen ženy, ale aj muži podľahli tomuto módnemu trendu. Ak ale plánujete založiť si rodinu, zrejme nie je najlepší nápad nosiť veľmi obtiahnuté nohavice. Neustály tlak na genitálie totiž môže znížiť produkciu a kvalitu spermií.

  • Pálenie záhy

„Skinny jeans“ nie sú obtiahnuté iba na nohách, ale aj na bruchu. Ak nosíte strih s vyšším pásom, môže vám vytvárať tlak na orgány tráviacej sústavy. Tým pádom môže začať nadprodukcia kyseliny, ktorá vás potrápi v podobe pálenia záhy. Tento problém môžete zažiť najmä vtedy, ak v nohaviciach dlho sedíte.

  • Problémy s močovým ústrojenstvom

Muži aj ženy, ktorí holdujú tomuto módnemu trendu môžu zažívať častejšie problémy s močením, prípadne infekcie. Obtiahnuté džinsy totiž vytvárajú tlak na močový mechúr v páse a tiež na genitálie. Ak si teda liečite alebo ste nedávno prekonali takúto infekciu, odporúčame vám zvoliť voľnejší strih nohavíc, kým sa organizmus nezregeneruje.

Čítajte: Nosíte žabky? Škodia viac ako podpätky!

  • Časté gynekologické problémy

Najmä počas teplejších dní nie je vhodné nosiť veľmi úzke nohavice. Tie totiž vytvárajú teplotné trenie o genitálie a môžu spôsobiť povrchové narušenie pokožky, z čoho sa zvykne vyvinúť zápal. Prípadne nedovoľujú pokožke dostatočne odvádzať pot, čo môže opäť viesť ku vzniku zápalu alebo oslabeniu prirodzenej imunity intímnych partií. Čo znamená, že pre infekcie a kvasinky bude jednoduchšie napadnúť vaše intímne partie. Noste teda pod „skinny jeans“ bavlnenú bielizeň a počas horúcich dní ich nosenie rozhodne obmedzte.

Mali ste niekedy zdravotné problémy po nosení obtiahnutých nohavíc?

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, businessinsider.com, bbc.com. Foto: shutters
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.