• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
21°Bratislava

Kim má narodeniny, Južná Kórea začala vysielanie proti KĽDR

  • 8:46 08.01.2016
  • SOUL
Kim má narodeniny, Južná Kórea začala vysielanie proti KĽDR

Soul reaguje na test vodíkovej bomby, z ampliónov rozmiestnených pozdĺž hranice so Severnou Kóreou začal vysielať proti tejto krajine.

Južná Kórea dnes obnovila vysielanie propagandy cez amplióny pri vzájomnej hranici namierené proti severokórejskej vláde v Pchjongjangu. Reaguje tak na stredajšie oznámenie KĽDR o uskutočnení úspešnej skúšky vodíkovej bomby, informovali svetové agentúry.

Soul spustil vysielanie z ampliónov rozmiestnených pozdĺž hranice so Severnou Kóreou na poludnie miestneho času o 04.00 SEČ. Presne v hodinu údajného narodenia severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý v piatok dovŕšil 32 rokov. Z reproduktorov zaznela moderná hudba a kritika na adresu vedenia komunistického štátu.

Odporúčame:

Video: Otestovali sme vodíkovú bombu, chváli sa Severná Kórea

Svet odsúdil jadrový test KĽDR, kritika zaznela aj z Ruska

Správy o teste vodíkovej bomby podporili japonský jen

Američania sa chystajú rozšíriť sankcie voči Severnej Kórei


Severokórejská armáda v reakcii na spustenie propagandistického vysielania zvýšila stupeň pohotovosti v oblasti okolo reproduktorov. Agentúra Yonhap informovala o rozmiestňovaní delostrelectva na severokórejskej strane hranice.

Propagandistické vysielanie pozdĺž hraníc dvoch Kóreí Soul naposledy nakrátko obnovil po jedenásťročnej prestávke vlani v auguste. Nasledovalo to po incidente, keď dvojicu juhokórejských vojakov zranila mína v tzv. demilitarizovanom pásme. Vtedajšie zvýšenie cezhraničného napätia vyústilo do výmeny delostreleckej paľby a uvedenia severokórejských frontových síl do plnej bojovej pohotovosti.

V poradí už štvrtú atómovú skúšku uskutočnenú pred dvoma dňami Pchjongjangom považuje Južná Kórea za "vážne porušenie" dohody z augusta 2015, ktorej cieľom bolo zmierniť napätie vo vzájomných vzťahoch. Južná Kórea podporovaná USA je s komunistickým Severom technicky vo vojnovom stave, keďže vzájomná vojna z rokov 1950-53 sa skončila iba prímerím.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka si uctila pamiatku obrancov Kyjeva

Prezidentka si uctila pamiatku obrancov Kyjeva

DNES - 12:11Zahraničné

Prezidentka Zuzana Čaputová si na úvod rozlúčkovej návštevy Ukrajiny, kam pricestovala dnes ráno, uctila pamiatku 118 obetí krutých bojov pri obci Moščun.

Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

DNES - 6:37Zahraničné

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu.

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

DNES - 6:16Zahraničné

Ruská Štátna duma, dolná komora federálneho parlamentu, v piatok prerokuje návrh na vymenovanie Michaila Mišustina za predsedu ruskej vlády.

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

DNES - 6:08Zahraničné

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že veľká vojenská operácia Izraela v meste Rafah by neprispela k cieľu poraziť palestínske militantné hnutie v Hamas v Pásme Gazy.

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

DNES - 6:03Zahraničné

Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers - panamský právnik Ramón Fonseca.