• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Nedostatok vitamínu D: Top 9 varovných signálov

  • 18:45 07.01.2016
  • Bratislava
Nedostatok vitamínu D: Top 9 varovných signálov

Zistite, či netrpíte nedostatkom vitamínu D. V článku uvádzame deväť závažných zdravotných stavov, ktoré sú spojené s nízkou hladinou tohto vitamínu.

Čo je vitamín D?

Vitamín D má v skutočnosti niekoľko rôznych foriem, vrátane vitamínu D2, ktorý pochádza z našej stravy a D3, ktorý vyrába naša koža pri vystavení slnečnému svetlu. Hlavnou úlohou vitamínu D v tele je regulovať hladiny vápnika a fosforu v krvi.

Slnečný vitamín?

V skutočnosti je ťažké získať dostatok vitamínu D z bežnej stravy. V najvyššej koncentrácii sa nachádza v tučných rybách, ako je tuniak, makrela a losos. Niektoré huby majú tiež vysoký obsah vitamínu D a jeho hladina sa zvyšuje, keď sú vystavené ultrafialovému svetlu.

Čítajte: TOP potraviny s vysokým obsahom vitamínu D

Zatiaľ čo naša pokožka vyrába isté množstvo vitamínu D, ktorý potrebujeme každý deň, pobyt na slnku väčšinou sám o sebe nestačí. Faktory, ako je ročné obdobie, oblačnosť, úrovne znečistenia a dokonca aj použitie opaľovacieho krému môžu výrazne obmedziť množstvo vitamínu D, ktoré naša koža vyrobí.

Nedostatok vitamínu D: Top 9 varovných singálov

Niektorí ľudia, ktorí majú nedostatok vitamínu D, nemajú žiadne bezprostredné symptómy. U tých, ktorí majú príznaky, môže dôjsť k nepokojnému spánku, svalovým kŕčom, celkovej únave, bolesti kĺbov, bolesti svalov alebo slabosti, neschopnosti sústrediť sa, bolesti hlavy, zápche alebo hnačke a problémom s močovým mechúrom. Tu je deväť závažných zdravotných stavov, ktoré sú spojené s nedostatkom vitamínu D.

Čítajte: Nedostatok vitamínu D zvyšuje riziko vzniku demencie

Astma - Bolo preukázané, že denná dávka 1200 IU vitamínu D znižuje počet astmatických záchvatov a znižuje ich závažnosť.

Depresia - Nedostatok vitamínu D sa spája s depresiou a inými psychickými ochoreniami. Dokonca bolo preukázané, že ak má žena počas tehotenstva dostatok vitamínu D, znižuje sa šanca, že u jej nenarodeného dieťaťa sa v priebehu života rozvinie duševná choroba.

Čítajte: Slnečné svetlo a rybí olej pomáhajú liečiť psychické poruchy

Srdcové choroby - Článok publikovaný v Molecular Nutrition & Food Research uvádza, že kardiovaskulárne ochorenia sú oveľa častejšie u ľudí s nedostatkom vitamínu D. Niektoré deti s ťažkým srdcovým zlyhaním tiež dobre reagovali na liečbu vitamínom D.

Vysoký krvný tlak - vysoký krvný tlak súvisí s nedostatom vápnika, horčíka, draslíka a vitamínu D.

Reumatoidná artritída - Toto ochorenie spôsobuje systémový zápal, silné bolesti a poškodenia kĺbov. Štúdie preukázali, že vitamín D môže zmierniť bolesť a stuhnutosť spojenú s artritídou.

Roztrúsená skleróza - Štúdie ukázali, že geografický aspekt je dôležitý aj pri tomto ochorení. Čím ďalej od rovníka žijete a tým pádom dostávate menej slnečného žiarenia, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa u vás toto ochorenie rozvinie.

Rakovina - Niekoľko rôznych druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, rakoviny prostaty a rakoviny hrubého čreva, je spájaných s nedostatkom tohto vitamínu.

Periodontálne ochorenie - Zápal ďasien môže spôsobiť bolesť, krvácanie a stratu zubov. Vitamín D pomáha pri tvorbe defensinu a cathelicidinu, ktoré môžu znížiť počet škodlivých baktérií v ústach.

Diabetes - Článok publikovaný v časopise World's Healthiest Foods uvádza zlé hodnoty krvného cukru ako príznak nedostatku vitamínu D. Jeho nízka hladina môže zvýšiť riziko vzniku cukrovky.

Zdroj: info.sk, TM, mayoclinic.org, whfoods.org, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.