• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Egypt hodlá vybudovať nové hlavné mesto kvôli preľudnenosti

  • 20:30 10.12.2015
  • BRATISLAVA
Egypt hodlá vybudovať nové hlavné mesto kvôli preľudnenosti

Výstavba novej metropoly, účelom ktorej je uľaviť preľudnenej a znečistenej Káhire, by mala stáť celkovo 300 miliárd dolárov.

Egyptská vláda sa ujala plánov na vybudovanie nového hlavného mesta krajiny po tom, ako nedokázala uzavrieť dohodu s investorom zo Spojených arabských emirátov (SAE) ohľadom tohto projektu, ktorý niektorí prirovnávajú k stavbe starovekých pyramíd. Oznámila to dnes agentúra Reuters.

Výstavba novej metropoly, účelom ktorej je uľaviť preľudnenej a znečistenej Káhire, by mala stáť celkovo 300 miliárd dolárov. Jej súčasťou má byť i letisko väčšie než londýnsky Heathrow či budova vyššia než Eiffelova veža v Paríži.
Tento megaprojekt predstavili v marci na ekonomickom summite v meste Šarm aš-Šajch, kde egyptský prezident Abdal Fattah Sísí vyzval zahraničných investorov, aby pomohli Egyptu vzchopiť sa po rozvrate, ktorý v krajine nastal po povstaní proti bývalému prezidentovi Husnímu Mubarakovi v roku 2011.

Prvá fáza projektu má stáť 45 miliárd dolárov. Projekt bude riadený spoločnosťou so stopercentnou účasťou vlády, pričom Egypt hodlá osloviť súkromných developerov z oblasti Perzského zálivu a iných regiónov.
Nové hlavné mesto má ležať východne od Káhiry. Ide o najveľkolepejší z megaprojektov, ktoré Egypt inicioval za Sísího vlády, uvádza agentúra Reuters. Štáty Perzského zálivu poskytli Egyptu miliardy dolárov v rámci pomoci po tom, ako Sísí po masových protestoch v polovici roka 2013 pomocou armády zosadil islamistického prezidenta Muhammada Mursího.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

DNES - 10:03Zahraničné

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.