• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
11°Bratislava

Vláda rozhodne o rozšírení 5. pluku špeciálneho určenia

  • 19:21 01.12.2015
  • BRATISLAVA
Vláda rozhodne o rozšírení 5. pluku špeciálneho určenia

Jedným z opatrení vlády v boji proti terorizmu, je zvýšenie počtu elitných vojakov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Stáť bude 60 miliónov.

O personálnom a technickom posilnení boja proti terorizmu bude v stredu rozhodovať vláda. Jedným z opatrení, ktoré prezentoval premiér Robert Fico, je zvýšenie počtu elitných vojakov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Ako uviedol premiér, len toto jedno opatrenie v priebeh dvoch-troch rokov bude stáť 60 miliónov.

Hovorca pluku Mário Pažický pre agentúru SITA vysvetlil, že nových členov v súčasnosti neprijímajú z civilného sektora, ale len z Ozbrojených síl SR po odslúžení minimálne dvoch rokov. Uchádzači nevedia dopredu, čo ich vo výberovom konaní čaká, aby sa nemohli cielene pripraviť. Do posledného výberu v máji sa prihlásilo 46 vojakov a výber ukončila desiatka z nich, priblížil situáciu v súvislosti s výberom nových členov Pažický. "Záujem sme prejavili o siedmich vojakov - piati sú už u nás. Počty pluku dopĺňame priebežne podľa aktuálnych potrieb, odchodov, fluktuácie, ale i vnútorných personálnych posunov. Aj pred krátkym časom sa uskutočnilo niekoľko personálnych pohovorov s úspešnými absolventmi výberov z minulého i tohto roku," dodal.

Po nastúpení do služby v 5. pluku špeciálneho určenia nováčikovia podstúpia trojmesačný základný kvalifikačný kurz špeciálnych operácií. Nasleduje polročný vyšší odborný kurz – kvalifikačný kurz špeciálnych operácií. Optimálny čas pre plnohodnotný výcvik jednotlivca – špecialistu v štandardnom mierovom režime tak, aby mohol byť nasadený v operáciách domáceho či medzinárodného krízového manažmentu, sa pohybuje v rozmedzí dvoch-troch rokov. "V prípade objednávky vychádzajúcej z mimoriadnych okolností je možné výcvik koncentrovať a v intenzívnej podobe zvládnuť v mesiacoch," uviedol ďalej hovorca.

Inštruktori 5. pluku špeciálneho určenia dlhodobo pracujú na najvhodnejších modeloch konceptov pre výbery do radov pluku. Podľa Pažického Ozbrojené sily SR disponujú dostatkom kvalitných vojakov, ktorí by mohli posilniť po výcviku ich rady a rozšíriť podľa potreby pluk.

Pod súčasným názvom pluk pôsobí od 1. októbra 1995. Ako prvému v histórii Armády Slovenskej republiky mu bola 30. januára 1997 rozkazom prezidenta republiky prepožičaná bojová zástava. Od roku 2002 je pluk plne profesionalizovaný, v súčasnosti je zaradený do podriadenosti Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky. V novembri žilinský 5. pluk špeciálneho určenia úspešne ukončil národnú certifikáciu podľa štandardov NATO, čím potvrdil spôsobilosť plniť plné spektrum úloh síl pre špeciálne operácie.

Pluk je schopný vyslania do 45 dní na špeciálne operácie do rizikových regiónov. Budúci rok jeho členov čaká certifikácia, ktorá by mala byť potvrdením schopnosti nasadenia do piatich dní. Vojaci tohto pluku pôsobili v operáciách v Iraku, Bosne a Hercegovine, Kosove a iných. V súčasnosti ešte stále pôsobia Afganistane. Žilinský pluk je predurčený na špeciálne operácie, ako je špeciálny prieskum, úderné akcie, vojenská asistencia či protiteroristická činnosť.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Martine spadol vetroň

V Martine spadol vetroň

VČERA - 19:34Domáce

Na mieste zasahujú záchranné zložky.

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

VČERA - 19:22Domáce

V meste zasadá krízový štáb.

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

VČERA - 18:48Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch.

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

VČERA - 18:21Domáce

Obyvatelia by mali byť obozretní.

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

VČERA - 18:19Domáce

Generál Milan Rastislav Štefánik vynikal zdravým sebavedomím a odvahou čeliť výzvam. Je vzorom pri boji za slobodu a demokraciu. Viacerí politici a politické strany sa na tom zhodli pri príležitosti pamätného dňa 105. výročia Štefánikov