• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
15°Bratislava

Zdravotníctvo podľa Novotného určite prioritou vlády nie je

  • 19:35 18.11.2015
  • BRATISLAVA
Zdravotníctvo podľa Novotného určite prioritou vlády nie je

Rozprava k návrhu rozpočtu popoludní pokračovala predovšetkým kritikou zo strany opozície, vystúpiť s príspevkom stihli takmer všetci písomne prihlásení poslanci.

Popoludňajšiemu rokovaniu parlamentu o štátnom rozpočte dominovala kritika hospodárenia vlády zo strany opozície. Svoje si šéf rezortu financií Peter Kažimír, ktorý diskusiu sleduje ako predkladateľ rozpočtu, vypočul aj v súvislosti s fungovaním zdravotníctva. Kritizoval ho najmä poslanec Viliam Novotný, podľa ktorého rozhodne zdravotníctvo prioritou vlády Roberta Fica nebolo.

Dôkazom je podľa neho výpadok peňazí pre odvodovú odpočítateľnú položku, nedostatočné zdroje na zvyšovanie miezd, nefunkčný e-health, či dlhy nemocníc, ktoré podľa Novotného atakujú hranicu pol miliardy eur. "A to už nechcem hovoriť o kauzách vládnych nominantov v rôznych zdravotníckych funkciách," dodal v rozprave. Zároveň je presvedčený, že zdroje navrhnuté v rozpočte nebudú stačiť na pokrytie budúcoročných potrieb sektora.

Minister financií pritom už naznačil, že súčasťou rozpočtu bude aj rezerva na hospodárenie zdravotníckych zariadení. Podľa Novotného však bude potrebné, aby platba za poistencov štátu dosiahla minimálne 5 % z priemernej mzdy. "Ak bude platba za poistencov štátu menej ako 5 %, vláda nás opäť oklamala," dodal Novotný.

Kritikou nešetrili ani ďalší opoziční poslanci. Financovanie školstva kritizoval bývalý minister školstva Martin Fronc z KDH, podľa ktorého sú platy učiteľov na Slovensku neporovnateľné s ďalšími európskymi krajinami aj mimo Európskej únie. Preto navrhuje svojím pozmeňujúcom návrhom aj presunúť z kapitoly všeobecná pokladničná správa 55 mil. eur na posilnenie rozpočtu školstva. Z nich navrhuje 40 mil. eur nasmerovať na garantované štvorpercentné zvýšenie platov učiteľov, ktoré podľa neho nie sú premietnuté v kapitolách školstva a vnútra. Zvyšných 15 mil. eur navrhuje použiť na zvýšenie rozpočtov na

Sériu vystúpení k návrhu zákona roka ukončil svojím príspevkom poslanec Miroslav Beblavý. Venoval sa nedostatočným úsporám reformy verejnej správy, ktorá podľa neho neviedla k výraznejšiemu znižovaniu výdavkov, ani k znižovaniu počtu zamestnancov. Kritizoval tiež postupy vlády v daňovej oblasti, ktorá nenaplnila svoje sľuby v zdaňovaní majetku. Vláda sa tiež chváli výrazným rastom efektívnosti výberu dane z pridanej hodnoty, ktorý podľa Beblavého v skutočnosti nie je až taký signifikantný a realizuje sa za cenu "buzerácie" všetkých podnikateľov a teda za cenu zhoršovania podnikateľského prostredia. Ako dodal, štát by mal v súčasnej situácii smerovať k nižším daniam pre bežných ľudí, či živnostníkov a malých podnikateľov. "To, že sa to nedalo v ťažkých časoch, sa dá pochopiť, ale že sa to nedá v časoch, keď má vláda na sociálne balíčky miliardu eur, je nepochopiteľné," dodal Beblavý.

Poslanec Miroslav Beblavý bol predposledným vystupujúcim poslancom k rozpočtu, ktorý sa do rozpravy prihlásil písomne. Po jeho vystúpení sa ešte do rozpravy prihlásil mimo poradia spravodajca k návrhu Daniel Duchoň z vládneho Smeru-SD, ktorý predložil už skôr avizovaný pozmeňujúci návrh, ktorým sa zvyšuje rozpočtová rezerva na významné investície o 100 mil. eur a taktiež sa rozpočtuje rezerva 150 mil. eur v súvislosti s výberom daní. Rozprava bude pokračovať vo štvrtok ráno vystúpením posledného písomne prihláseného poslanca Jozefa Kollára. Následne dostanú zákonodarcovia možnosť prihlásiť sa do rozpravy ešte ústne.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

DNES - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.