• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
26°Bratislava

V Paríži sa strieľalo, pri záťahu polície sa odpálila žena

  • 14:19 18.11.2015
  • PARÍŽ
V Paríži sa strieľalo, pri záťahu polície sa odpálila žena

Operácia francúzskej polície na parížskom predmestí Saint-Denis mala od začiatku dramatický priebeh - okrem veľmi intenzívnej streľby došlo počas nej k niekoľkým výbuchom.

Na predmestí Saint-Denis ležiacom v severnej časti metropolitnej oblasti Paríža, ktoré je od jeho centra vzdialené necelých desať kilometrov, prebiehala v stredu veľká policajná protiteroristická operácia. Jej cieľom bolo zadržať osoby podozrivé z účasti na piatkových atentátoch v Paríži.

Polícia obsadila celý stred Saint-Denis, ktoré je jedným zo severných predmestí Paríža. Oblasť, kde sa konala policajná operácia, sa nachádza neďaleko baziliky, kde boli korunovaní a pochovávaní francúzski panovníci. Kráľovské mesto Saint-Denis sa postupne zmenilo na multietnické predmestie Paríža, kde v posledných rokoch často dochádza k potýčkam medzi políciou a mládežou.

VIAC O TERORISTICKÝCH ÚTOKOCH V PARÍŽI

Operácia sa začala o 04.30 h a podľa svedkov mala od začiatku dramatický priebeh - okrem veľmi intenzívnej streľby došlo počas nej k niekoľkým výbuchom. Agentúra AP informovala o siedmich. "Zo striech budov strieľali príslušníci jednotiek RAID. Bolo nám prikázané, aby sme ležali na podlahe a nepribližovali sa k oknám," priblížila zásah jedna z obyvateliek danej oblasti, ktorú citovala agentúra Reuters. Starosta Saint-Denis Didier Paillard opakovane vyzýval obyvateľov mesta na maximálnu opatrnosť, aby nevychádzali a nepribližovali sa k dejisku policajnej operácie.

Strojca parížskych útokov medzi zadržanými nie je

Zásahové jednotky polície sa sústreďovali na dva byty, v ktorých sa podľa všetkého skrývali podozrivé osoby. O život prišli najmenej dvaja podozriví, z toho jedna mláda žena, ktorá mala na svojom tele pripevnenú výbušninu a počas zásahu ju aktivovala. Druhého teroristu zabil snajper. Francúzske médiá informovali aj o tretej obeti. Ľahko zranených bolo aj päť zasahujúcich policajtov. Pri prieniku do jedného z dvoch bytov, ktoré sú terčom zásahu, zahynul pri výbuchu nastražených náloží policajný pes - sedemročná sučka menom Diesel, informovali francúzske médiá.


Polícia pri operácii zadržala aj muža, ktorý tvrdí, že vo svojom byte ubytoval dve osoby z Belgicka. Muža o to podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu požiadal jeho známy. Dočasným prenajímateľom neprekážalo, že byt je nevybavený, "chceli len vodu a priestor na modlenie, chceli, aby som pomohol, tak som pomohol, nevedel som, že by mohli byť teroristi," vyhlásil muž, keď ho s putami na rukách odvádzala polícia. Polícia zadržala spolu sedem osôb, pričom štyroch z nich označila za teroristov.

Parížsky prokurátor Francois Molins zatiaľ nepotvrdil, či medzi zadržanými alebo zabitými je aj predpokladaný hlavný strojca útokov z minulého piatku, 28-ročný Abdelhamid Abaaoud. Molins v Saint-Denis uviedol, že nateraz nie je možné zverejniť identitu zabitých ani zadržaných. Potvrdil, že stredajší, takmer sedem hodín trvajúci zásah súvisel s piatkovými atentátmi a konal sa na základe rozhovorov odpočutých políciou, výpovedí svedkov a informácií tajných služieb, z ktorých vyplynulo, že Abaaoud by sa mohol nachádzať v konšpiračnom byte v Saint-Denis. Zdôraznil, že vyšetrovatelia urobia všetko pre to, aby zistili, čo sa dialo v byte a načo presne bol používaný.

Francúzske médiá na základe týchto informácií uvádzajú, že do prípravy a spáchania atentátov v Paríži bolo priamo zapojených najmenej 14 ľudí, z nich deviati prišli o život: siedmi v piatok, dvaja v stredu. Ako informoval francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, na operácii v Saint-Denis sa zúčastnilo 110 príslušníkov elitných jednotiek RAID a BRI. Minister ocenil ich odvahu a statočnosť a potvrdil, že piati policajti utrpeli ľahké zranenia. Ocenil aj chladnokrvnosť obyvateľov mesta a ich súčinnosť s políciou.

Akcia v Saint-Denis je veľmi náročná

Polícia teraz podľa francúzskych médií pokračuje v zabezpečovacej akcii: prehliada ulice a budovy, pátra po prípadných skrýšach zbraní či výbušnín a vypočúva svedkov. Podľa televíznej stanice i-Télé sa dokonca pokúšali s použitím sily dostať do baziliky Saint-Denis. Školy všetkých stupňov a univerzity v štvrti sú až do odvolania zavreté. Zastavená je aj doprava na linke č. 13 v úseku Carrefour Pleyel a Saint-Denis Université.

Bezpečnostní analytici v rozhovoroch pre francúzske médiá uviedli, že akcia v Saint-Denis bola veľmi náročná, keďže ide o husto osídlenú oblasť - v dôsledku toho boli evakuované desiatky ľudí z okolitých domov. Protivník polície má navyše dobrú výzbroj - samopaly typu Kalašnikov a "veľké odhodlanie", konštatovali analytici.

Podľa prvých čiastkových výsledkov vyšetrovania boli útoky v Paríži zrejme zosnované na bruselskom predmestí Molenbeek-Saint-Jean. Zodpovednosť za ne prebral Islamský štát (IS). Polícia medzičasom zistila, že mužom, ktorý sa na zvukovej nahrávke v mene IS prihlásil k útokom z Paríža, je rodák z Toulouse Fabien Clain, ktorý bol vo väzení za nábor džihádistických bojovníkov do Sýrie a momentálne sa zrejme nachádza v Sýrii.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Irán: Smútočné obrady za Raísího sa budú konať v utorok

Irán: Smútočné obrady za Raísího sa budú konať v utorok

DNES - 16:35Zahraničné

V utorok sa uskutočnia smútočné obrady za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána.

Fiala: Návrh hlavného prokurátora ICC zatknúť Netanjahua je neprijateľný

Fiala: Návrh hlavného prokurátora ICC zatknúť Netanjahua je neprijateľný

DNES - 14:58Zahraničné

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu vydať zatykač na izraelského premiéra je podľa českého premiéra desivý a absolútne neprijateľný.

NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím

NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím

DNES - 14:41Zahraničné

Severoatlantická aliancia v pondelok vyjadrila sústrasť Iránu a jeho obyvateľom v súvislosti s nedeľnou haváriou vrtuľníka, pri ktorej zahynul prezident Ebráhím Raísí.

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

DNES - 14:20Zahraničné

Komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič obhajoval rozhodnutie EÚ poskytnúť Iránu pomoc pri pátraní po mieste havárie vrtuľníka prepravujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího.

Prokurátor ICC žiada vydanie zatykača na izraelského premiéra Netanjahua

Prokurátor ICC žiada vydanie zatykača na izraelského premiéra Netanjahua

DNES - 13:52Zahraničné

Podľa Karima Kahna Netanjahu a ďalší nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.