• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
20°Bratislava

Na slovensko-ukrajinskej hranici padol vrtuľník, zahynulo šesť ľudí

  • 14:48 13.11.2015
  • Žilina
Na slovensko-ukrajinskej hranici padol vrtuľník, zahynulo šesť ľudí

Na slovensko-ukrajinskej hranici padol na slovenské územie blízko obci Stretavka v okrese Michalovce ukrajinský vrtuľník Mi-2. Pri páde zahynulo šesť ľudí. Na brífingu v Žiline o tom dnes informoval minister vnútra SR Robert Kaliňák.


Podľa Denníka N si slovenská polícia všimla prelet vrtuľníka v stredu, no ukrajinská strana to nepotvrdila. Polícia preto spustila pátranie a dnes sa jej pri obci Stretavka podarilo nájsť vrtuľník so šiestimi obeťami.

Príčiny pádu

Možnou príčinou pádu je hustá hmla a to, že vrtuľník letel nízko. Obeťami údajne mohli byť pašeráci s utečencami. Bol by to prvý takýto prípad, pretože doteraz sa vyskytli iba pokusy o pašovanie cigariet.

Podľa ministra vnútra ide o vrtuľník s výsostnými znakmi Ukrajiny. "V stredu v noci sme zaznamenali jeden z preletov neidentifikovaného leteckého stroja, ktorý prekročil našu hranicu. Následne prebiehalo pátranie, ktoré komplikovalo nepriaznivé počasie, najmä veľmi hustá hmla. Akonáhle sa dnes hmla zdvihla, objavili sme trosky vrtuľníka Mi2 v okrese Michalovce, kde boli nájdení aj mŕtvi pasažieri, ktorí sa pravdepodobne nachádzali vo vrtuľníku. Pátranie sa len začalo. Do tejto chvíle bolo nájdených šesť obetí nešťastia," povedal Kaliňák.

Pilot sa podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou snažil vyhnúť slovenským silám a prostriedkom. "A robil nebezpečné manévre. Najmä vo veľmi zhoršenom počasí, pretože letel veľmi nízko. Priamu, bezprostrednú príčinu nehody samozrejme v tejto chvíli ešte nepoznáme a všetko bude podrobené pátraniu. Je to mimoriadne smutná udalosť. A vidíte, že pašeráci či prevádzači sa neštítia akýchkoľvek nebezpečných aktivít, aby dokázali prelomiť našu hranicu," dodal minister vnútra.

Počet obetí môže vzrásť

Nevylúčil, že počet obetí sa môže pri ďalšom pátraní zvýšiť. "V tomto prípade nemôžeme potvrdiť ani vylúčiť žiadnu informáciu, že išlo o prevádzačov a obete sú aj nelegálni migranti. Na miesto boli privolaní všetci experti, kriminalisti, súdni lekári, ktorí budú obhliadať miesto činu," doplnil Kaliňák.

Ukrajinskú hranicu budú podľa neho vo zvýšenej miere monitorovať aj prostriedky protivzdušnej obrany. "Rozvinutie protivzdušnej obrany na našej východnej hranici je nie úplne najjednoduchšie rozhodnutie. Ide o naozaj mimoriadne opatrenie. Ale doba si vyžaduje mimoriadne opatrenia. Takže, teraz budú všetky prostriedky, ktoré má Slovensko k dispozícii, určené aj na stráženie vzdušného priestoru," uzatvoril minister vnútra.

Trosky vrtuľníka

Trosky vrtuľníka objavili asi dva kilometre od obce Stretavka. Sú porozhadzované v povodí rieky Uh na ploche približne 300 x 300 metrov. Väčšie torzo stroja leží pri skupine stromov. Polícia spomínanú oblasť kompletne uzavrela. Na miesto nehody si priviezla aj motorový čln. Pri zásahu asistujú s ťažkou technikou privolaní hasiči.

Na snímke hasičské autá prechádzajú policajnou uzáverou k miestu nehody ukrajinského vrtuľníka pri obci Stretavka 13. novembra 2015.

Na snímke policajná uzávera miesta nehody ukrajinského vrtuľníka pri obci Stretavka 13. novembra 2015.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

DNES - 18:02Domáce

Mladé dievča po niekoľkých dňoch boj o život prehralo.

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.