• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
16°Bratislava

Slováci stále prepočítavajú eurá na koruny, robíte to tiež?

  • 5:39 07.11.2015
  • BRATISLAVA
Slováci stále prepočítavajú eurá na koruny, robíte to tiež?

Slovensko patrí medzi päť krajín s najväčšou podporou eura v rámci eurozóny. Zaujímavou je tiež to, že až 38 percent Slovákov si aj takmer sedem rokov po prijatí eura u nás prepočítava svoje nákupy na koruny.

Slováci euro podporujú. Podľa prieskumu Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil v polovici októbra v 19 krajinách eurozóny, sa tak totiž vyjadrilo až 67 % respondentov.

Patríme tak medzi päť krajín spoločne s Luxemburskom, Írskom, Nemeckom a Estónskom s najväčšou podporou eura v rámci eurozóny. Podpora eura na Slovensku tak medziročne stúpla o štyri percentuálne body. Naopak, 22 % Slovákov si myslí, že euro pre Slovensko dobré nie je. Informuje o tom Európska komisia.

Viac ako tri štvrtiny Slovákov si pritom myslia, že euro je prínosné aj pre Európsku úniu ako celok, opak si myslí 10 % oslovených. Napriek relatívne silnej podpore spoločnej meny však euro nezvyšuje u Slovákov pocit európskej identity. Ten spoločná mena vyvoláva len u 20 % opýtaných. V rámci prieskumu sa však respondentov pýtali aj na rozlíšiteľnosť mincí. Slovákom robí najväčšie problémy dvojcentová minca. Za zrušenie jedno a dvojcentových mincí by pritom zdvihlo ruku až 72 % Slovákov. Zaujímavou informáciou je tiež to, že až 38 % Slovákov si aj takmer sedem rokov po prijatí eura na Slovensku prepočítava svoje nákupy na koruny.

Prieskum Eurobarometer však preukázal rastúcu podporu eura aj v rámci eurozóny ako takej. Ako prospešné pre svoju krajinu označilo euro 61 % opýtaných. "Je to historicky najvyššia úroveň podpory pre euro od roku 2002, kedy začala komisia skúmať dôveru v spoločnú menu," konštatuje na margo výsledkov Európska komisia.

Až 71 % respondentov sa pritom domnieva, že euro je dobré pre Európsku úniu ako celok. Pokiaľ ide o vnímanie potreby ekonomických reforiem, 78 % respondentov vyjadrilo podporu reformám. Až 93 % respondentov by uvítalo reformy trhu práce, 65 % podporuje reformy na podporu hospodárskej súťaže a privatizácie. Len 27 % respondentov vyjadrilo podporu navyšovaniu veku odchodu do dôchodku.

Čo sa týka názoru na zrušenie jedno a dvojcentových mincí, v rámci celej eurozóny sa tretina respondentov vyslovila, že jednotlivých nominálov eura je priveľa. Samotné zrušenie jedno a dvojcentovej mince podporuje až 59 % opýtaných, proti ich zrušeniu sa vyslovilo 38 % respondentov.

Eurobankovky považuje za dobre rozlíšiteľné až 94 % účastníkov prieskumu, o eurominciach si to myslí 79 % respondentov. Pokiaľ ide o výhody eura, občania krajín eurozóny ho oceňujú najmä pri cestovaní, pri porovnávaní cien v iných krajinách a pri výške bankových poplatkov.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

DNES - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.