• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Lietadlo nad Sinajom nezostrelila raketa, bolo vidno záblesk

  • 11:31 03.11.2015
  • BRATISLAVA
Lietadlo nad Sinajom nezostrelila raketa, bolo vidno záblesk

Sobotňajšiu katastrofu ruského dopravného lietadla na Sinajskom polostrove s 224 obeťami pravdepodobne spôsobil "náraz" počas letu. Uviedla to v pondelok spoločnosť MetroJet, ktorej stroj patril. "Jedinou vysvetliteľnou príčinou je mechanický náraz do lietadla," vyhlásil na tlačovej konferencii Alexander Smirnov, námestník generálneho riaditeľa spoločnosti Kogalymavia, ktorá používa aj značku MetroJet. "Neexistuje kombinácia takých systémových porúch, ktoré by mohli viesť k zničeniu lietadla počas letu," tvrdil Smirnov podľa agentúry DPA.


Ďalší námestník riaditeľa Viktor Jung povedal, že lietadlo typu Airbus A-321 bolo vo "výbornom technickom stave" a pilot pred katastrofou nevyslal žiaden núdzový signál. Egyptské štátne médiá krátko po havárii informovali, že pilot nahlásil letovej kontrole poruchu stroja a požiadal o povolenie pristáť. Predstavitelia letovej kontroly však tieto správy neskôr dementovali.

Letecká spoločnosť v pondelok priznala, že v ostatnom čase čelí finančným ťažkostiam, pričom mešká aj s výplatami, ale poprela, že by tieto problémy mali súvis s haváriou. Ruská federálna služba pre prácu a zamestnanosť v pondelok poukázala, že spoločnosť mešká s výplatami už niekoľko mesiacov. Podľa ruského spravodajského portálu LifeNews nedostali piloti MetroJetu mzdu už tri mesiace.

Satelitné snímky ukazujú, že ruské lietadlo nezostrelila raketa

Satelitné snímky nepotvrdili teóriu, že ruské dopravné lietadlo, zostrelila raketa. S odvolaním sa na americkú televíziu NBC o tom v utorok informovala agentúra DPA. "Špekulácie, že toto lietadlo zostrelila raketa, sú bezpredmetné," povedal pre NBC nemenovaný bezpečnostný zdroj.

Na infračervených záberoch z amerického satelitu podľa televízií NBC a CBS vidno tepelný záblesk nad Sinajským polostrovom práve v čase, keď oblasťou prelietavalo ruské lietadlo. Americkí bezpečnostní analytici predpokladajú, že mohlo ísť o výbuch v lietadle - buď explodovala palivová nádrž, alebo bomba. Avšak podľa nich nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch.

Americké ministerstvo obrany v noci nadnes odmietlo komentovať tieto správy amerických médií. Ruská agentúra RIA Novosti citovala nemenovaného predstaviteľa rezortu, ktorý uviedol, že k tomu "nemá čo povedať". Predseda komisie pre civilné letectvo v ruskej Federálnej službe pre kontrolu v doprave (Rostransnadzor) Oleg Smirnov dnes pre RIA Novosti vyzval, aby sa nerobili predčasné závery o príčinách leteckého nešťastia v Egypte na základe ničím nepodložených faktov alebo televíznych záberov. Zdôraznil, že analýzu treba robiť len na základe hodnoverných faktov.

Spresnil, že zatiaľ sa dá jednoznačne hovoriť len o rozlomení sa lietadla počas letu, čoho dôkazom je aj veľká plocha, na ktorej boli rozptýlené úlomky lietadla a telesné pozostatky obetí. "To je prvý a dôležitý príznak toho, že lietadlo sa začalo lámať vo vzduchu," zdôraznil s tým, že príčiny tohto stavu musia zistiť experti.

Smirnov súčasne poukázal na to, že množstvo verzií príčin nešťastia, s ktorými prichádzajú neprofesionáli - vrátane novinárov -, má negatívny psychologický vplyv na cestujúcich v leteckej doprave a vyvoláva fóbiu z lietania.

Ruský odborník vyjadril presvedčenie, že medzinárodný tím expertov dospeje k jednoznačným záverom o príčinách nešťastia, ktoré sa odohralo uplynulú sobotu a prišlo pri ňom o život všetkých 224 ľudí na palube lietadla spoločnosti Kogalymavia.
12 20 pel dem

Na mieste pádu sa našli predmety nepatriace ku konštrukcii lietadla

Experti, ktorí pracujú na mieste nešťastia, objavili predmety nepatriace ku konštrukcii stroja. Agentúru TASS o tom upovedomili informované zdroje v Káhire. Medzitým egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí označil za propagandu vyhlásenie teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za haváriu ruského lietadla. S

ísí uviedol, že cieľom vyhlásenia IS je destabilizovať situáciu v regióne a poškodiť obraz Egypta. Dodal, že situácia v inkriminovanej časti Sinajského polostrova je pod kontrolou vládnych síl.

Zodpovednosť Islamského štátu za sobotňajšie letecké nešťastie spochybnila v noci nadnes aj hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Elisabeth Trudeauová.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

DNES - 8:53Zahraničné

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II.

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

DNES - 7:59Zahraničné

Rakúske úrady vyšetrujú sériu výbuchov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi.

Polícia v Santo Tomas našla ďalšie tri telá, prípad vyšetruje FBI

Polícia v Santo Tomas našla ďalšie tri telá, prípad vyšetruje FBI

DNES - 6:44Zahraničné

Po zmiznutí dvoch Američanov a jedného Austrálčana sa na rovnakom mieste našli ďalšie tri telá.

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

DNES - 6:21Zahraničné

Rusko bude reagovať "zničujúcim odvetným úderom" v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo anektovaný Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

DNES - 6:03Zahraničné

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií.