• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Príčinou pádu lietadla neboli vonkajšie vplyvy

  • 14:44 02.11.2015
  • Káhira/Moskva
Príčinou pádu lietadla neboli vonkajšie vplyvy

Príčinou pádu ruského lietadla, ktoré sa uplynulú sobotu zrútilo počas letu nad egyptským Sinajským polostrovom, neboli vonkajšie vplyvy. Pre agentúru Reuters to uviedol zdroj z egyptského vládneho výboru, ktorý analyzuje dáta z tzv. čiernych skriniek lietadla. Z analýzy vyplýva, že posádka nevyslala žiadny núdzový signál.


Obe čierne skrinky sú v dobrom stave, konštatovali dnes v Káhire ruský minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov a riaditeľ ruskej Federálnej agentúry pre leteckú dopravu Alexandr Neraďko, ktorí dnes s egyptskými partnermi rokovali o ďalšej koordinácii krokov pri vyšetrovaní najväčšej katastrofy v dejinách ruského civilného letectva.

Pučkov spresnil, že rokovali okrem iného aj o vytvorení koridor na prevoz osobných vecí obetí z miesta nešťastia na letisko v Káhire.

Medzičasom sa objavilo viacero hypotéz príčin leteckého nešťastia: ruská letecká spoločnosť Kogalymavia, ktorej lietadlo patrilo, dnes vylúčila technický i ľudský faktor ako príčinu sobotňajšej katastrofy počas letu z egyptského Šarm aš-Šajchu do Petrohradu. Spoločnosť tvrdí, že jediným možným vysvetlením pádu lietadla sú vonkajšie príčiny: fyzikálne alebo mechanické.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes podľa agentúry TASS uviedol, že nie je možné vylúčiť žiadnu z verzií príčin leteckého nešťastia. Upozornil však, že nie je vhodné špekulovať o príčinách nešťastia a vyzval počkať do zverejnenia prvých výsledkov vyšetrovania.

Bývalý egyptský minister civilného letectva Wáil Mádawí dnes jednoznačne vylúčil, že by lietadlo bolo terčom teroristického útoku. "Príčinou nešťastia bola skôr technická porucha, aj keď nevylučujeme ani ľudský faktor," uviedol. Za hlavnú úlohu označil zistiť, prečo lietadlo začalo padať z takej veľkej výšky.

Alexander Smirnov, námestník generálneho riaditeľa spoločnosti Kogalymavia - ktorá v roku 2012 prešla rebrandingom a používa aj značku MetroJet -, uviedol, že je nemožné, aby sa lietadlo typu Airbus rozlomilo vo vzduchu kvôli zlyhaniu niektorého z technických systémov alebo pilotovej chybe. "Mohlo to byť mechanickým vplyvom na lietadlo" vo vzduchu, spresnil. Na otázku, či to mohol spôsobiť výbuch na palube alebo teroristický útok, manažér povedal: "Mohlo to byť hocičo".

Manažér na základe analýzy spoločnosti dodal, že tesne pred haváriou došlo s najväčšou pravdepodobnosťou k značnému poškodeniu konštrukcie lietadla.

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že lietadlo sa rozpadlo vo veľkej výške počas letu nad Sinajským polostrovom, doteraz sa zdržali pomenovania možných príčin. Pri havárii zahynulo všetkých 224 ľudí na palube.

Ruský prezident Vladimir Putin označil dnes sobotňajšie letecké nešťastie v Egypte za veľkú tragédiu a vyjadril sústrasť pozostalým.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

DNES - 8:53Zahraničné

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II.

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

DNES - 7:59Zahraničné

Rakúske úrady vyšetrujú sériu výbuchov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi.

Polícia v Santo Tomas našla ďalšie tri telá, prípad vyšetruje FBI

Polícia v Santo Tomas našla ďalšie tri telá, prípad vyšetruje FBI

DNES - 6:44Zahraničné

Po zmiznutí dvoch Američanov a jedného Austrálčana sa na rovnakom mieste našli ďalšie tri telá.

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

DNES - 6:21Zahraničné

Rusko bude reagovať "zničujúcim odvetným úderom" v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo anektovaný Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

DNES - 6:03Zahraničné

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií.