• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
16°Bratislava

Protest prokurátora proti licencii pre RegioJet neprešiel

  • 13:30 29.10.2015
  • BRATISLAVA
Protest prokurátora proti licencii pre RegioJet neprešiel

Ministerstvo dopravy nevyhovelo protestu prokurátora Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Petra Molčana proti udeleniu licencie pre spoločnosť RegioJet na diaľkovú autobusovú linku Banská Bystrica - Nitra - Sereď - Bratislava. "Ministerstvo sa s názorom prokurátora nestotožňuje. Táto linka môže obsahovať spoje z Banskej Bystrice do Bratislavy , ale môže obsahovať aj tzv. skrátené spoje, ktoré nepremávajú po celej linke. V tomto prípade ide o spoje, ktoré sú vedené iba z Nitry do Bratislavy," uvádza sa v rozhodnutí ministerstva dopravy. Protest prokurátora sa týkal rozhodnutia Banskobystrického samosprávneho kraja o vydaní licencie na uvedenú linku zo 4. júna. Výťah z rozhodnutia rezortu z 20. októbra poskytol vo štvrtok RegioJet.

Zákon o cestnej doprave ani vykonávací predpis k nemu neobsahujú ustanovenie, podľa ktorého by v rámci diaľkovej vnútroštátnej autobusovej linky nemohol byť cestovný poriadok schválený aj s tzv. skrátenými spojmi. "Cestovný poriadok zostavuje dopravca samostatne pre každú autobusovú linku," uviedol rezort dopravy. Podrobnosti o obsahu cestovného poriadku, postupe jeho zostavovania a schvaľovania upravuje vykonávacia vyhláška ministerstva dopravy k zákonu o cestnej doprave. "Ani jedno ustanovenie neobmedzuje dopravcu, aby pri zostavovaní cestovného poriadku pre vnútroštátnu diaľkovú autobusovú linku nemohli byť v cestovnom poriadku uvedené aj tzv. skrátené spoje, ktoré nepremávajú po celej trase autobusovej linky," dodalo ministerstvo.

RegioJet vo štvrtok reagoval vyhlásením, že vyhral ďalšie kolo boja proti klientelizmu a korupcii v Nitrianskom a Bratislavskom kraji. Miestni a regionálni politici v nich sa podľa súkromného dopravcu opakovane snažili pripraviť obyvateľov o autobusovú linku Banská Bystrica - Nitra - Bratislava. Argumenty a požiadavky prokurátora označila spoločnosť za nezmyselné, lebo by im nevyhovovala väčšina autobusových liniek na Slovensku. Aktivitu prokurátora vníma ako pokračovanie korupčných a klientelistických väzieb medzi konkurenčnými dopravcami a politikmi.

Prokurátor Molčan podal protest proti licencii na autobusovú linku 17. augusta s tým, že každý autobusový cestovný poriadok v autobusovej doprave má obsahovať iba identické spoje. Všetky spoje by podľa neho mali mať rovnakú začiatočnú a konečnú zastávku a mali zastavovať na všetkých zastávkach. "Pretože niektoré spoje RegioJetu idú z Banskej Bystrice do Bratislavy, niektoré premávajú len na časti trasy z Nitry do Bratislavy a jeden spoj zastavuje aj v Seredi, mal podľa jeho nezmyselného názoru RegioJet žiadať o tri rôzne licencie na tri rôzne linky: Banská Bystrica - Nitra - Bratislava, Nitra - Bratislava a Nitra - Sereď - Bratislava," uviedol majiteľ RegioJetu Radim Jančura. Názor prokurátora bol podľa neho v celkovom rozpore s každodenným fungovaním verejnej dopravy Slovensku a v prípade jeho realizácie by sa musela zastaviť celá autobusová doprava, vrátane spojov konkurencie.

Autobusovú linku RegioJetu medzi Banskou Bystricou a Bratislavou využilo od začiatku februára vyše 350 tisíc cestujúcich. Dopravca na tejto trase niekoľkokrát posilnil spoje. Autobusy jazdia v rannej špičke z Nitry každých pätnásť minút, v opačnom smere popoludní každú pol hodinu a pribudnú dva nové spoje.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

DNES - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.