• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
16°Bratislava

Pokračuje pojednávanie v kauze predaja platinových sít

  • 19:43 24.10.2015
  • BRATISLAVA
Pokračuje pojednávanie v kauze predaja platinových sít

Výpoveďami svedkov bude v pondelok na Okresnom súde Bratislava I pokračovať pojednávanie v mediálne známej kauze nevýhodného predaja štátom vlastnených platinových sít. Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku spáchanom spolupáchateľstvom v prípade čelia bývalý vedúci služobného úradu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Jozef L. a riaditeľ odboru mobilizačných rezerv a pohotovostných zásob SŠHR Ján K. Znalec z oblasti strojárstva Ondrej B. je obžalovaný z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu. Jozef L. a Ján K. boli členmi komisie na vyhodnotenie ponúk v elektronickej aukcii, v ktorej sitká predali.

Na predošlom hlavnom pojednávaní všetci traja obžalovaní vinu odmietli. "Som nevinný a nikdy počas môjho pôsobenia v Správe štátnych hmotných rezerv som nespravil nič, čo by bolo v rozpore so zákonom ako aj s morálkou," vyhlásil Jozef L. Sitká, ktoré v roku 2011 skladovala pre štát spoločnosť ZVS Holding podľa neho štát nemal ani zaevidované ako svoj majetok. Dozvedeli sa o nich až od podnikateľa, ktorý mal záujem odkúpiť ich. Vedenie SŠHR dostalo podľa Jozefa L. v tomto období za úlohu znížiť náklady inštitúcie o 10 percent. ZVS Holding bola pritom jednou zo spoločností, ktorým SŠHR platila za skladovanie materiálov viac ako 100-tisíc eur ročne. Predaj sitiek sa podľa neho udial formou riadnej elektronickej aukcie podobne ako v prípade ostatných materiálov, ktoré štát odpredával.

Vinu odmietol aj znalec Ondrej B. "Bol som oslovený so žiadosťou o posudok a vypracoval som ho podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia," povedal. Pri určovaní ceny sít podľa vlastných slov zohľadnil aj to, že ich považoval za zoxidované. Ján K. na pojednávaní vypovedať odmietol, pričom sa odvolal na svoju výpoveď z prípravného konania.

Podľa obžaloby v prípade predaja platinových sitiek obžalovaní nenakladali s majetkom štátu s maximálnou hospodárnosťou. Naopak, namiesto toho účelovo pribrali do konania znalca z odboru strojárstvo. Ten podľa výsledkov policajného vyšetrovania stanovil všeobecnú hodnotu platinových sitiek na 81 720 eur. K nízkej hodnote dospel tak, že sa v znaleckom posudku z 29. marca 2011 nezaoberal tým, že sitá sú z drahých kovov - s obsahom 90 až 95 percent platiny a päť až desať percent ródia. Pri elektronickej aukcii z júla 2011 tak boli podhodnotené. Slovenská republika zastúpená Správou štátnych hmotných rezerv uzavrela potom kúpnu zmluvu s bratislavskou spoločnosťou v hodnote 667 656 eur. Ich reálna hodnota však podľa polície na trhu predstavovala najmenej 2 895 490 eur.

Na predaj platinových sitiek upozornila televízia Markíza. Sitká, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv ponúkala v elektronickej aukcii v júli 2011, obsahovali 92 percent platiny a osem percent ródia. Gram platiny stál v tom čase podľa informácií Markízy 38 eur a gram ródia 43 eur. Cena za gram zliatiny tak bola 38,50 eura. Štát však za gram zliatiny dostal 10,60 eura, čo je asi štvrtina z trhovej ceny.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

DNES - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

DNES - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

DNES - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

DNES - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

DNES - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.