• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Z Drážďan prišli správy o násilí, polícia je v pohotovosti

  • 21:37 19.10.2015
  • DRÁŽĎANY
Z Drážďan prišli správy o násilí, polícia je v pohotovosti

Napätá situácia v Drážďanoch, kde v pondelok protiislamské a xenofóbne hnutie Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) oslavuje prvé "narodeniny", v pondelok večer prerástla v prvé zrážky. Lietali pri nich aj petardy, nie je však zrejmé, kto ich hádzal.Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na policajné zdroje.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Jeden je vážne zranený

Pri zrážkach medzi stúpencami a odporcami protiislamského a xenofóbneho hnutia utrpel jeden muž ťažké zranenia.
Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na policajného hovorcu. Podľa internetového vydania denníka Sächsische Zeitung je zraneným stúpenec Pegidy, ktorého ktosi trafil železnou tyčou.

Mužov zákona z Drážďan, ktorí očakávali v uliciach mesta rádovo desiatky tisíc ľudí, podporujú aj kolegovia z iných spolkových krajín Nemecka a príslušníci spolkovej polície. Na Divadelnom námestí pred Semperovou operou, v dejisku mítingu hnutia Pegida, vítal rádovo stovky jeho nadšencov striedajúci sa elektronický slogan s textom: Nie sme kulisou pre netoleranciu, respektíve Nie sme scénou pre xenofóbiu.

Cieľom je prezentovať Drážďany ako mesto, v ktorom nevládne nenávisť k cudzincom

Vedenie Semperovej opery avizovalo na večer vypnutie osvetlenia podobne ako iné kultúrne inštitúcie mesta, aby stúpencov Pegidy symbolicky ponechali v tme. Z rôznych štvrtí saskej metropoly smeruje do jej centra okolo 11-tisíc protidemonštrantov v štyroch sťaby hviezdicových pochodoch a behoch. Cieľom je prezentovať Drážďany ako mesto, v ktorom nevládne nenávisť k cudzincom.

Na prejavy nesúhlasu s prejavmi xenofóbie vyzvala pod mottom Srdce namiesto nenávisti široká aliancia politických a spoločenských subjektov. Pri miestnej katedrále sa podľa reportéra tlačovej agentúry DPA ocitli stúpenci hnutia Pegida a antidemonštranti zoči-voči.

Stúpenci i odporcovia hnutia Pegida dali o sebe vedieť aj v Mníchove

Aj v Mníchove vyšlo v pondelok do ulíc asi 250 stúpencov protiislamského a xenofóbneho hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida).Informovala o tom tlačová agentúre DPA odvolávajúc sa na policajného hovorcu.

Podľa rovnakého zdroja sa proti pochodu Pegida ulicami bavorskej metropoly postavilo priamo v dejisku okolo 600 odporcov. Stúpenci hnutia smerovali za hlasitého piskotu ich odporcov na Námestie obetí národného socializmu a položili na ňom veniec. Na oba tábory dohliadalo a rozdeľovalo ich okolo 370 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

VČERA - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.