• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Premiér Fico urazil Ivetu Radičovú, má sa jej ospravedlniť

  • 21:31 09.05.2013
  • PEZINOK
Premiér Fico urazil Ivetu Radičovú, má sa jej ospravedlniť

Premiér Robert Fico sa má ospravedlniť expremiérke Ivete Radičovej v tlačových agentúrach na vlastné náklady za výroky, ktorými ju spojil s korupciou v kauze Osrblie.

Išlo o vyjadrenia z roku 2011. "So všetkými právnymi následkami chcem povedať tri závery. Premiérka je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie. V kancelárii predsedníčky vlády je systém vyberania desiatkov. Neverím, že by o tom premiérka nevedela."

Podľa sudkyne bola v tejto časti žaloba oprávnená. „Toto podľa môjho názoru zasiahlo do jej cti,“ povedala sudkyňa s tým, že na Radičovú to platí, i keď v tom čase bola verejne činnou osobou.

Čítajte: Iveta Radičová: Fico na mňa útočil ako sršeň

Ospravedlnenie, ktoré by mal Fico v agentúrach uverejniť, predstavuje tento text: „Robert Fico sa ospravedlňuje Ivete Radičovej za všetky jeho tvrdenia, ktorými vyjadroval podozrenie zo spojenia jej osoby s korupciou v prípade dotácie na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí. Tvrdenia, že Iveta Radičová vedela o korupcii v prípade dotácie na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí, sú nepravdivé.“

Politička musí uniesť mieru kritiky

Za výroky, ktoré súviseli s voľbou generálneho prokurátora a Radičovou sa premiér ospravedlniť nemusí. V tomto prípade totiž podľa sudkyne Okresného súdu Pezinok išlo o hodnotiace výroky Fica.

Radičová ho žalovala za vyjadrenia o jej údajnej zodpovednosti v procese voľby Jozefa Čentéša. "Doktor Čentéš na základe požiadavky Ivety Radičovej si vymyslel túto výhovorku a Iveta Radičová priamo zodpovedá za zmarenie tajnej voľby."

Fico priamo spájal kandidatúru Čentéša s Radičovou. "Neexistujú žiadne pochybnosti, že pán Čentéš bol osobný kandidát Ivety Radičovej, ona si ho vybrala a za ním aj stála," povedal Fico v napadnutom výroku.

Čítajte: Podľa Trnku je Radičová cárovnou lži, Balázs Rasputinom

Sudkyňa vysvetlila svoj pohľad na niektoré z výrokov ako hodnotiace úsudky. Poukázala na použitie slovného spojenia som presvedčený, ktoré povedal Robert Fico. „Som presvedčený, že pán Čentéš sa vzdal na pokyn premiérky, ktorá sa trasie, čo s ňou bude …. vyhlásenie pána Čentéša, ku ktorému ho donútila Iveta Radičová – tá, ktorá hovorila o normálnej tajnej voľbe,“ ilustrovala sudkyňa.

Podľa nej sa Fico v tom čase vyjadroval na adresu političky, ktorá musí uniesť istú mieru kritiky. Radičová v tom čase patrila do koaličnej vlády, Čentéš bol kandidátom vtedajšej koalície, takže podľa sudkyne aj kandidátom Radičovej. Fico svojím tvrdením zasiahol len do politických práv Radičovej, vysvetlila sudkyňa. „Ide skôr o politický boj,“ povedala s tým, že dnes, keď už nie je Radičová v politike, by bola situácia iná.

Premiér na súd neprišiel

Sudkyňa teda dnes čiastočne vyhovela žalobe expremiérky, čiastočne ju zamietla. Rozsudok vyhlásila v neprítomnosti hlavných aktérov, proti verdiktu sa môžu odvolať v zákonnej 15-dňovej lehote.

Radičovú z pojednávania ospravedlnil jej právny zástupca. Fico na súd ani dnes neprišiel, pričom teraz mu predvolanie poslali na jeho pracovisko. „Svoju neúčasť neospravedlnil,“ povedala sudkyňa.

Zhruba 15 minút po začiatku naplánovaného súdneho konania v Pezinku mal premiér podľa programu, ktorý poskytol úrad vlády, príhovor na Národnom konvente o EÚ v Bratislave. Právny zástupca Radičovej dnes nechcel predbiehať, či sa jeho klientka odvolá. Nevidí ani dôvod na to, aby rozoberal Ficove motívy, prečo na súd nechodil. "V oboch prípadoch súd potvrdil zásah do mojich práv," uviedla pre agentúru SITA Iveta Radičová. Agentúra požiadala o reakciu aj premiéra.

Robert Fico odmietol komentovať dnešný verdikt. "Považuje však za smiešne, že mu nikdy nebola doručená žiadna žaloba a nikdy mu nebolo doručené predvolanie na pojednávania," odkázala jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová. Dodala, že Roberta Fica pozná na Slovensku každá osoba staršia ako tri roky a celé Slovensko vie, kde býva. "Predseda vlády má pocit, že sa v tomto prípade postupovalo ako voči teroristovi skrytému v jaskynnom komplexe Tora Bora," uviedla.

Súd sa začal koncom roka 2011, keď bola Radičová premiérkou a predseda Smeru podpredsedom parlamentu. Denník Sme nedávno upozornil, že Fico ani raz na pojednávanie neprišiel. Súd museli už šesťkrát odročiť. Naposledy v spise chýbalo potvrdenie, že premiér prevzal oznámenie, že sa pojednávanie uskutoční. Zo šiestich doterajších pojednávaní tak zatiaľ urobil iba dvakrát.

Sudkyňa mu cez policajtov skúšala doručiť predvolanie na adresu bratislavského bytu, ktorý už ale predal. Oznámenie potom policajti poslali na úrad vlády, ale mali to urobiť osobne, aby sa dalo potvrdiť, či ho Fico prevzal. Policajti podľa Sme v registri obyvateľov zistili, že informácie o Ficovi sú blokované pre jeho ochranu. Obrátili sa preto na ochranku a tí povedali, aby to poslali na úrad vlády. Sudkyňa požiadala o doručenie aj ochranku. Odpovedali jej, že ich úlohou je chrániť a nie doručovať písomnosti zo súdu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.