• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
23°Bratislava

Maďari už odsúdili desiatky migrantov, Rada Európy má obavy

  • 19:13 28.09.2015
  • SEGEDÍN/BUDAPEŠŤ/ŠTRASBURG/LETENYE
Maďari už odsúdili desiatky migrantov, Rada Európy má obavy

Ďalších 54 ľudí odsúdili v pondelok maďarskom Segedíne za trestný čin zakázaného prekročenia uzavretej štátnej hranice.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Ako informovala tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na hovorkyňu tamojšieho súdu Eriku Prágaiovú Juhászovú, 29 obžalovaných vyhostili z Maďarska na jeden, ďalších 22 na dva roky, jedného na tri, jedného na päť rokov a v prípade jedného mladistvého sa súd uspokojil s napomenutím. Medzi obžalovanými boli zväčša občania Iraku a Afganistanu, ale aj Iránu a Pakistanu.

Rozsudky sú právoplatné

Všetci sa dostali na maďarské územie cez diery vyrezané inými osobami v plote na maďarsko-srbskej hranici, ale aj jeho podlezením, respektíve prelezením, a to v katastri obcí Kelebia, Röszke, Csikéria a Mórahalom. Tak obžalovaní, ako aj ich právni zástupcovia vzali rozsudky na vedomie, takže sú právoplatné.

O mužovi, ktorého maďarské orgány kontrolovali v nedeľu v poludňajších hodinách za volantom vozidla so švédskym evidenčným číslom na maďarsko-slovinskom diaľničnom priechode Letenye-Goričan a ktorý na rozdiel od dvoch spolujazdcov nemal platný švédsky cestovný dokument, medzičasom vysvitlo, že je občanom Iraku.

Kým on sa bude zodpovedať z falšovania verejných dokumentov, jedného z jeho spolujazdcov čaká stíhanie pre dôvodné podozrenie z prevádzačstva.

Odporúčame:

Do Maďarska naďalej prúdia tisícky ilegálnych migrantov

Pan Ki-mun vyzval Maďarsko, aby rešpektovalo práva utečencov

Orbán varuje: Migranti nielen klopú na dvere, už ich vykopli

Utečenci odkryli desivosť Európy, Maďarsku chýba morálka


Maďarsko dodrží medzinárodné normy

Maďarsko rešpektuje a bude rešpektovať všetky medzinárodné normy, vyhlásil v pondelok po rokovaní s generálnym tajomníkom Rady Európy v Štrasburgu maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi.

Hosť z Budapešti oboznámil nórskeho predstaviteľa v službách paneurópskej organizácie s obsahom a praktickou realizáciou legislatívnych zmien v Maďarsku, ktoré v súvislosti s utečeneckou krízou nadobudli platnosť 15. septembra. Stalo sa tak v reakcii na list generálneho tajomníka RE adresovaný maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, v ktorom Jagland požiadal o možnosť preskúmania noriem Radou Európy.

Trócsányi, ktorý uviedol, že cez Maďarsko prešlo v tomto roku štvrť milióna migrantov a 170 000 tam požiadalo o azyl, ubezpečil, že Budapešť je aj naďalej otvorená dialógu a pripravená na konzultácie s medzinárodnými inštitúciami.

Minister upozornil na prioritu, za akú Budapešť považuje dodržiavanie schengenských pravidiel, čo očakávajú aj vlády ďalších európskych štátov, ale aj dodržiavanie dublinskej úpravy v plnom rozsahu spoločne s úpravami v oblasti ľudských práv a azylového konania.

S migrantmi vraj robia rýchle procesy

Generálny tajomník RE Thorbjorn Jagland pripustil, že dianie na maďarsko-srbskej štátnej hranici vyvolalo v Štrasburgu znepokojenie, preto sa listom obrátil na predsedu maďarskej vlády.

Obavy RE súvisia s troma hlavnými okruhmi otázok. Prvá sa dotýka tranzitných zón a diania v nich, podčiarkol a dodal, že Európsky dohovor o ochrane ľudských práv sa vzťahuje aj na ne.

Druhá postupu a opatreniam voči ilegálnym migrantom, narušiteľom štátnej hranice, a to aj napriek tomu, že každá krajina má právo chrániť vlastné hranice. Jagland dostal podľa vlastných slov, ako píše tlačová agentúra MTI, správy o vynášaní rozsudkov v kontajneroch a urýchlených procesoch, aj keď sa domnieva, že spomínaný dohovor zabezpečuje isté práva aj narušiteľom štátnej hranice. Tretia súvisí aj s vynucovacími praktikami polície.

Nórsky predstaviteľ RE odpovedal vyhýbavo na otázku, či bol spokojný s informáciami maďarského ministra spravodlivosti. Podľa jeho názoru ide o komplikovanú otázku, pričom nedávno prijaté legislatívne zmeny treba podrobiť detailnejšiemu skúmaniu.

Tranzitná zóna je pred dokončením

Tranzitnú zónu, ktorá poslúži aj ako registračný bod pre ilegálnych prisťahovalcov, dokončia v stredu v maďarskom mestečku Letenye ležiacom na hranici s Chorvátskom.

Informoval o tom v pondelok prostredníctvom tlačovej agentúry MTI splnomocnenec vlády pre župu Zala Csaba Rigó, ktorý si v spoločnosti poslanca Lászlóa Vígha, nominanta vládneho Fideszu zo spomínanej župy, pozrel v uplynulých dňoch umiestňovanie drôtených prekážok na úseku maďarsko-chorvátskej štátnej hranice.

Podľa jeho slov výstavba tranzitnej zóny v lokalite plynule pokračuje, do pondelkových skorých popoludňajších hodín tu postavili 13 kontajnerov a ďalšie sa očakávali ešte v priebehu dnešného dňa. V nasledujúcich dňoch by sa práce na tranzitnej zóne mali ukončiť.

Migranti tu môžu rátať s informáciami v anglickom jazyku denne v čase od 6.00 h do 22.00 h, k dispozícii bude právna a tlmočnícka pomoc.

Drôtené prekážky postavia na úseku maďarsko-chorvátskej štátnej hranice, na ktorom s balkánskou krajinou susedí župa Zala, potvrdil Rigó a dodal, že už zaregistrovaných migrantov prepravia autobusmi do táborov v maďarsko-rakúskom pohraničí.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

DNES - 13:50Zahraničné

Rusko počas uplynulej noci útočilo dronmi v ukrajinskej Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

DNES - 8:53Zahraničné

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II.

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

DNES - 7:59Zahraničné

Rakúske úrady vyšetrujú sériu výbuchov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi.

Polícia v Santo Tomas našla ďalšie tri telá, prípad vyšetruje FBI

Polícia v Santo Tomas našla ďalšie tri telá, prípad vyšetruje FBI

DNES - 6:44Zahraničné

Po zmiznutí dvoch Američanov a jedného Austrálčana sa na rovnakom mieste našli ďalšie tri telá.

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

DNES - 6:21Zahraničné

Rusko bude reagovať "zničujúcim odvetným úderom" v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo anektovaný Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.