• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Fotograf agentúry SITA získal hlavnú cenu Slovak Press Photo

  • 17:20 18.09.2015
  • BRATISLAVA
Fotograf agentúry SITA získal hlavnú cenu Slovak Press Photo

Porota 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo skončila svoje hodnotenie. Zatiaľ je známy iba nositeľ ocenenia Grand Prix určeného pre najlepšiu fotografiu súťaže.

Jej držiteľom je voľný fotograf spolupracujúci s agentúrou SITA Robert Tappert. Cenu získal za fotografiu #06 zo série #ID, agentúru SITA o tom informovala riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová. Slávnostné odovzdávanie cien vo všetkých kategóriách súťaže sa uskutoční 21. októbra o 18:00 v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave. Po udelení ocenení otvoria výstavu víťazných prác v Starej radnici, Múzeu mesta Bratislavy na Primaciálnom námestí. Výstava potrvá do 30. novembra.

Fotografie sa posudzovali anonymne

O ocenených tento rok rozhodovali dve poroty. Sedemčlenná odborná porota pre fotografické práce pracovala v zložení profesionálnych fotografov a pedagógov: Stanley Greene (USA), Alexander Chekmenev (Ukrajina), Vasili Prudnikov (Bielorusko), Jindřich Štreit a Roman Vondrouš z Českej republiky a zo Slovenska Jana Hojstričová a Judita Csaderová.

Videopráce posudzovala trojčlenná porota, v ktorej boli: režisér a kameraman Pavol Barabáš (SR), riaditeľ spravodajstva Českej televízie Zdeněk Šámal (ČR) a slovenský kameraman Tomáš Stanek. Fotografie sa posudzovali anonymne v tlačenej forme. Fotografie v kategórii stredoeurópska fotografia sa premietali. Poroty hodnotili od stredy 16. septembra do 18. septembra.

Deväť kategórií

Do súťaže mohli slovenskí fotografi svoje práce prihlásiť do deviatich kategórií: reportáž, aktualita, portrét, každodenný život, svet umenia, šport, príroda a mladí fotografi do 25 rokov a študenti vysokých škôl a tiež do kategórie vytvorenej v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí "Slovensko - Bohatstvo v rozmanitosti - Tradícia a súčasnosť".

Najlepšie fotografie z kategórie "Slovensko - Bohatstvo v rozmanitosti - Tradícia a súčasnosť" sa na budúci rok, keď bude SR predsedať Rade EÚ, predstavia na všetkých zastupiteľských úradoch SR vo svete. Pre zahraničných fotografov z Českej republiky, Poľska, Bieloruska, Ukrajiny, Maďarska a Rakúska otvorili kategóriu stredoeurópska fotografia. Do novej medzinárodnej kategórie Krátke video určené pre televíziu alebo web mohli prihlasovať svoje krátke, maximálne trojminútové práce slovenskí i zahraniční videotvorcovia. Aj v tomto ročníku sa odovzdá Cena za celoživotné dielo a pod záštitou primátora mesta udelia Grant Bratislavy. V rámci výstavy víťazných fotografií a aj na webstránke súťaže sa uskutoční divácka súťaž o najlepšie fotografie.

Nad projektom prebrali záštitu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, minister kultúry SR a primátor mesta Bratislava. Viac o súťaži Slovak Press Photo možno nájsť na http://slovak-press-photo.sk.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

VČERA - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

VČERA - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

VČERA - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

VČERA - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.