• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
21°Bratislava

Česi migrantom berú peniaze a delia rodiny, tvrdia aktivisti

  • 16:41 16.09.2015
  • PRAHA
Česi migrantom berú peniaze a delia rodiny, tvrdia aktivisti

České mimovládne organizácie kritizujú podmienky, ktoré panujú v tamojších zariadeniach pre utečencov s tým, že úrady migrantov držia často v nehumánnych podmienkach.

VŠETKO O UTEČENCOCH

České mimovládky upozorňujú na rozdeľovanie rodín, konfiškovanie peňazí, mobilných telefónov i celkovo represívny prístup voči utečencom, napísal dnes server Novinky.cz. Od úradov požadujú, aby zaviedli jasné pravidlá pre zaobchádzanie s utečencami.

S migrantmi zaobchádzajú ponižujúco

Štát podľa aktivistov protiprávne obmedzuje pohyb migrantov a umiestňuje ich do detenčných zariadení, kde panujú nehumánne a ponižujúce podmienky. "Trváme na tom, že zadržiavanie utečencov je v rozpore s medzinárodným právom," povedal riaditeľ Organizácie pre pomoc utečencom Martin Rozumek.

Neziskové organizácie upozornili zaznamenali prípady, keď boli rozdelené rodiny utečencov, ktorých členov následne umiestnili do rôznych zariadení.

"Akékoľvek umiestňovanie detí migrantov a rodín s deťmi do detenčných zariadení pritom hrubo odporuje najlepšiemu záujmu dieťaťa a jeho právu na priaznivý vývoj a v konečnom dôsledku môže vyústiť až v neľudské ponižujúce zaobchádzanie," uviedla právnička Ligy ľudských práv Anna Hofschneiderová, ktorú citovali Novinky.

Odporúčame:

Migranti v Röszke prerazili plot, polícia zasiahla 'slzákom'

Bohatý Egypťan chce utečencom kúpiť dva ostrovy v Grécku

Rakúsko začalo s kontrolou hraníc, preveruje vybrané vozidlá

Rakúsko od polnoci zavádza na hranici so Slovenskom kontroly

Maďarsko vybuduje plot aj na hraniciach s Rumunskom

Maďarská vláda vyhlásila krízový stav, môže nasadiť armádu


Mimovládne organizácie zaznamenali niekoľko prípadov, keď si utečenci sťažujú na to, že im po zadržaní dali policajti putá na zbytočne dlhú dobu. Utečencom sa na zverejnených videách často nepozdáva ich premiestňovanie medzi zariadeniami a podmienky, ktoré v nich panujú. Niektorí tvrdili, že prišli o väčšinu zhabaných peňazí a nemali potom financie na ďalšiu cestu po prepustení zo zaisťovacích centier.

Doterajšie pravidlá pre zaobchádzanie s utečencami sú podľa mimovládnych organizácii hlavne represívne a mali by sa zmierniť. "Apelujeme na to, aby vznikli inštrukcie, ktoré budú rešpektovať práva a ktoré budú založené na ľudskoprávnom a humanitárnom prístupe," uviedla Hofschneiderová.

Česi sú schopní prijať viac migrantov

Česká republika by bola schopná prijať 7000-15-tisíc migrantov, pričom pomoc by im mala ponúknuť bez ohľadu na kvóty, ktoré vláda odmieta. Uviedol to v stredu český minister pre legislatívu a ľudské práva Jiří Dienstbier, ktorého citoval server Novinky.cz.

"Solidarita na celoeurópskej úrovni bude nevyhnutná. Myslím si, že by sme zvládli aj niekoľkonásobné množstvo utečencov," uviedol Dienstbier ohľadom povinných kvót navrhovaných Európskou komisiou. Minister podotkol, že v súčte s ich rodinnými príslušníkmi by mohlo ísť o 7000-15-tisíc ľudí.

"Už len v tomto momente by sme boli s pomocou priemyselných podnikov schopní prijať a integrovať možno 7000-15-tisíc ľudí a nebola by to vôbec nezvládnuteľná záležitosť," povedal minister. Zároveň pripomenul, že podobný počet utečencov Česká republika už dokázala v minulosti prijať.

Českí priemyselníci by podľa Dienstbiera privítali približne 5000 kvalifikovaných pracovníkov. "Je potrebné ponúknuť nielen reštrikcie, ale aj príjemnú tvár," dodal. Podľa neho je potrebné predpokladať, že by nešlo o pobyt len na niekoľko mesiacov, ale prinajmenšom na dlhé roky.

Európska komisia navrhla členským krajinám prerozdelenie 160-tisíc utečencov, pričom ČR by mala prijať zhruba 3000 osôb. Povinné kvóty však vláda odmieta. Podľa Dienstbiera môžu konflikty trvať ešte niekoľko rokov, a preto nie je možné očakávať, že prúd utečencov naraz ustane.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka si uctila pamiatku obrancov Kyjeva

Prezidentka si uctila pamiatku obrancov Kyjeva

DNES - 12:11Zahraničné

Prezidentka Zuzana Čaputová si na úvod rozlúčkovej návštevy Ukrajiny, kam pricestovala dnes ráno, uctila pamiatku 118 obetí krutých bojov pri obci Moščun.

Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

DNES - 6:37Zahraničné

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu.

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

DNES - 6:16Zahraničné

Ruská Štátna duma, dolná komora federálneho parlamentu, v piatok prerokuje návrh na vymenovanie Michaila Mišustina za predsedu ruskej vlády.

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

DNES - 6:08Zahraničné

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že veľká vojenská operácia Izraela v meste Rafah by neprispela k cieľu poraziť palestínske militantné hnutie v Hamas v Pásme Gazy.

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

DNES - 6:03Zahraničné

Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers - panamský právnik Ramón Fonseca.