• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
14°Bratislava

Rakúsko od polnoci zavádza na hranici so Slovenskom kontroly

  • 19:09 15.09.2015
  • VIEDEŇ
Rakúsko od polnoci zavádza na hranici so Slovenskom kontroly

Rakúsko v utorok o polnoci zavedie kontroly na svojich východných a južných hraniciach, aby zmiernilo nápor prichádzajúcich migrantov. Oznámilo to rakúske ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra DPA. Sprísnené opatrenia budú platiť na rakúskych hraniciach s Maďarskom, Talianskom, Slovinskom a Slovenskom.


"Intenzita pohraničných kontrol bude udžiavaná na úrovni potrebnej na zaistenie bezpečnosti," píše sa v liste, prostredníctvom ktorého Viedeň oboznámila so svojím zámerom Európsku komisiu (EK). Rakúske ministerstvo vnútra bude pri kontrole hraníc uplatňovať flexibilný niekoľkoúrovňový plán v závislosti od aktuálneho počtu migrantov a aktivít prevádzačov.

Obnovenie hraničných kontrol v nedeľu večer prekvapivo ohlásilo Nemecko a v rámci dominového efektu ho nasledovali aj ďalšie európske krajiny, ktoré sprísnili bezpečnosť na svojich hraniciach, alebo takýto krok ešte zvažujú.

Merkelová chce mimoriadny summit

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v utorok spolu s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom na zvolanie mimoriadneho summitu na tému utečeneckej krízy, ktorý by sa mal uskutočniť nasledujúci týždeň. Nemecká politička dodala, že na vyriešenie tejto rozporuplnej otázky bude treba spoločné zhodné riešenie, napísala agentúra DPA.

V telefonickom rozhovore sa podľa Merkelovej slov dvojica politikov obrátila na predsedu Európskej rady Donalda Tuska s požiadavkou, aby zvolal "krízový míting".

"Sme v situácii, ktorá nie je príliš jednoduchá, a ktorá je jednou z najväčších výziev, ktorú sme mali za uplynulé desaťročia," uviedla kancelárka Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne po rokovaniach s rakúskym partnerom Faymannom. "Túto výzvu môžeme vyriešiť, ale iba na spoločnej úrovni," dodala.

Faymann apeluje na pomoc v núdzi

Faymann vyzval tie krajiny, ktoré odmietajú prerozdelenie migrantov, aby "nestrkali hlavy do piesku", ale aby pomohli tým, čo sú v núdzi.
Merkelová ďalej odmietla obvinenia z toho, že jej minulotýždňové rozhodnutie otvoriť hranice migrantom prilákalo do Nemecka veľký počet ľudí. "Sú situácie, v ktorých sa jednoducho musíte rozhodnúť. Nemali sme 12 hodín na to, aby sme si to mohli premyslieť a uvidieť, zatiaľ čo ľudia kráčajú smerom k hraniciam."

Podľa Merkelovej hraničné kontroly zaviedli v nedeľu kvôli verejnej bezpečnosti a ostanú v platnosti "až do nastolenia bezpečnosti a ochrany". "Nezavreli sme hranice. Toto by som chcela zdôrazniť. Nechcem vrátiť toto bremeno do Rakúska," obhajovala nedeľňajšie rozhodnutie.

Kancelárka, ktorá sa v utorok stretla s premiérmi 16 spolkových krajín Nemecka, plánuje navrhnúť zmenu vo forme spracovávania a prijímania prichádzajúcich utečencov. Úrady by mohli zaregistrovať prichádzajúcich migrantov po tom, ako prekročia hranice s Rakúskom, a nie až keď sa dostanú do najbližšieho veľkého mesta, a odtiaľ ich budú rozdeľovať do ubytovacích zriadení po celej krajine.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

DNES - 21:42Zahraničné

Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy.

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

DNES - 20:54Zahraničné

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Čaputová v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov

Čaputová v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov

DNES - 20:21Zahraničné

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas piatkovej rozlúčkovej návštevy v Kyjeve rokovala aj s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhaľom a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom.

Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 19:05Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov, informoval Biely dom.

Prvý zápas Slovákom nevyšiel, ďalší odohrajú v nedeľu

Prvý zápas Slovákom nevyšiel, ďalší odohrajú v nedeľu

DNES - 18:56Zahraničné

Slovenskí hokejoví reprezentanti na majstrovstvách sveta prehrali prvý zápas proti Nemecku.