• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
12°Bratislava

Bratislavské vozovne sa dočkali modernizácie

  • 14:16 02.09.2015
  • BRATISLAVA
Bratislavské vozovne sa dočkali modernizácie

Dopravný podnik Bratislava (DPB) ukončil prvú etapu modernizácie vozovní na Hroboňovej a v Jurajovom dvore. Vynovené sú priestory trolejbusového depa na Hroboňovej a priestory pre ľahkú údržbu trolejbusov a električiek i hala pre opravu autobusov vo vozovni Jurajov dvor.

Modernizácia oboch vozovní stála takmer 12,6 milióna eur bez DPH a hradená je z eurofondov. Prerobené vozovne by mohli byť sprevádzkované začiatkom októbra. Na brífingu vo vozovni Jurajov dvor o tom informoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Vynovili aj depo na Hroboňovej ulici

Vo vozovniach sa pracovalo od januára tohto roka a dopravnému podniku sa podarilo za ten čas zmodernizovať vo vozovniach 8600 metrov štvorcových plochy. Práce v Jurajovom dvore stáli podľa Belfiho približne 10 miliónov eur. Vo vynovenej vozovni pribudol napríklad podúrovňový sústruh pre rýchlejšiu a komfortnejšiu opravu električiek či nové umyvárne, zdviháky i žeriavy.

Ďalšie dva milióny eur dopravný podnik investoval do vynovenia depa na Hroboňovej ulici. V depe vymenili vozovky, namontovali 32 nových brán, pribudli nové montážne priestory a vybudovali tu aj protihlukovú stenu. Ako dodal Belfi, modernizácia vozovní je jednou z podmienok pre čerpanie eurofondov na nákup nových električiek a trolejbusov.

V modernizácii chcú pokračovať

Touto modernizáciou sa však opravy vo vozovniach neskončili, DPB chce pokračovať ešte ďalšími etapami. "Druhá etapa je už rozpracovaná, ak všetko dobre pôjde, mohla by byť zrealizovaná v prvom polroku budúceho roku. Tretia následne po nej, ale tam treba ešte dotiahnuť niektoré veci," priblížil Belfi. V druhej etape plánuje dopravný podnik zmodernizovať odstavné plochy či skúšobnú halu pre električky a v tretej etape by mala prísť na rad hala pre ťažkú údržbu trolejbusov.

Na druhú časť modernizácie už DPB vyhlásil aj verejnú súťaž na vypracovanie dokumentácie realizácie stavby a uskutočnenie prác vrátane dodania technologických zariadení. Predpokladá na to vynaložiť za jeden rok predbežne vyše 8 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 9,6 milióna eur vrátane dane. Ide pritom už o druhú súťaž na pokračovanie modernizácie, tú prvú, vyhlásenú v januári, DPB musel zrušiť. Dôvodom boli zmenené podmienky pri obstarávaní.

Zákazka mala byť financovaná aj s využitím peňazí EÚ v rámci Operačného programu Doprava 2007 - 2013 (OPD) cez prioritnú os Infraštruktúra integrovaných dopravných systémov. Ministerstvo dopravy ako riadiaci orgán OPD oznámilo, že v uvedenej prioritnej osi už nie je dostatok disponibilných finančných prostriedkov a preto bol DPB nútený použitý postup zadávania zákazky zrušiť. Predpokladaná cena vtedy bola 7,3 mil. eur bez dane (s daňou 8,8 miliónov eur), práce boli plánované na sedem mesiacov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

DNES - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

DNES - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

DNES - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

DNES - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

DNES - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.