• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Ploty a plyn prílev migrantov nezastavia, varuje expert OSN

  • 18:10 25.08.2015
  • ŽENEVA
Ploty a plyn prílev migrantov nezastavia, varuje expert OSN

Expert OSN na ľudské práva v utorok vyhlásil, že ploty, slzotvorný plyn, ba ani nedostatok jedla, vody či prístrešia nie sú tým, čo príval migrantov do Európy zastaví. Európsku úniu zároveň vyzval na účinnejšie kroky pri riešení utečeneckej krízy. Citovala ho agentúra AP.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Členské štáty by mali kontrolovať hranice

Osobitný spravodajca OSN pre práva utečencov Francois Crépeau povedal, že členské štáty Európskej únie by sa namiesto uzatvárania hraníc mali zaoberať ich kontrolou a zbaviť sa proti-utečeneckých nálad. Mali by sa tiež postarať o to, aby sa migranti i žiadatelia o azyl ľahko integrovali do spoločnosti a našli si prácu.

"Nepredstierajme, že to, čo robí EÚ a jej členské štáty, funguje. Migrácia neustane," vyhlásil Crépeau. S prílevom migrantov v súčasnosti zápasí mnoho európskych krajín.

Crépeau v tejto súvislosti apeloval na predstaviteľov EÚ, aby spravili viac aj v rámci boja proti pašerákom ľudí a vytvorili tiež dôkladný program presídlenia migrantov utekajúcich do Európy pred násilím a perzekúciou z krajín ako sú Eritrea či Sýria.

Odporúčame:

Hala pre migrantov zhorela do tla, vyčíňal tam podpaľač

Sudánec, ktorý prešiel pešo cez Eurotunel, vinu popiera

Vo vodách Líbye zachránili rekordný počet migrantov

Macedónsko trápia migranti, polícia použila granáty


Babiš by voči utečencom zapojil NATO

Minister financií ČR, podnikateľ slovenského pôvodu Andrej Babiš sa v súvislosti s riešením problematiky utečencov vyslovil v utorok za uzavretie schengenskej zóny a zapojenie Severoatlantickej aliancie (NATO). "My potrebujeme okamžite uzavrieť schengenský priestor, tzn. potrebujeme brániť Schengen. Musíme zabrániť, aby sem chodili tí utečenci. Musíme do toho zapojiť NATO," cituje Babiša internetový server Novinky.cz.

Líder koaličného ANO dal súčasne jasne najavo svoj názor o kvótach. "Kvóty sú nezmysel, to si vymyslela Európska komisia v máji. Nezmyselne sa o tom diskutuje. Pokiaľ niekto hovorí kvóty, 40-tisíc (utečencov) na dva roky a za tohtoročný júl prišlo 117-tisíc utečencov, tak je to samozrejme nezmysel," povedal podľa spomínaného servera Andrej Babiš. Podľa jeho názoru by nebolo od veci zapojiť NATO a pomôcť napríklad Macedónsku alebo Bulharsku čeliť prílivu utečencov.

V Turecku, ktoré je členskou krajinou NATO, by sa podľa Babiša mal zriadiť obrovský utečenecký tábor. Súčasne by tam mala prebiehať selekcia, pri ktorej by sa oddelili utečenci odkázaní na humanitárnu pomoc, hlavne matky s deťmi, a tí, o ktorých platí, že sú ekonomickými utečencami.

Európska komisia je podľa názoru českého ministra financií neschopná o čomkoľvek rozhodnúť, adekvátne nefunguje podľa Babiša ani Organizácia Spojených národov, ktorú navyše sužuje nedostatok financií vzhľadom na neskoré platby členských štátov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

DNES - 6:28Zahraničné

Severná Kórea v sobotu potvrdila skúšobné odpálenie taktickej balistickej rakety vybavenej novou technológiou navádzania.

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

DNES - 6:16Zahraničné

Čínsky premiér Li Čchiang v piatok informoval, že ho šokoval stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

VČERA - 23:13Zahraničné

Spolkovú krajinu Sársko na juhozápade Nemecka zasiahli v piatok prudké dažde, ktoré spôsobili záplavy a zosuvy pôdy.