• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
17°Bratislava

V St. Louis zastrelili Černocha, vypuklo nové rasové napätie

  • 10:21 20.08.2015
  • LOUIS
V St. Louis zastrelili Černocha, vypuklo nové rasové napätie

Polícia v meste St. Louis v americkom štáte Missouri v stredu smrteľne postrelila černošského mladíka, ktorý podľa jej slov mieril zbraňou na príslušníkov. Tí potom čelili rozhnevaným davom ľudí a rasové napätie v meste sa obnovilo. Prvýkrát ho vyvolalo zastrelenie neozbrojeného černošského tínedžera policajtom pred rokom v inom meste štátu, pripomenula vo štvrtok agentúra Reuters.

Policajný šéf v St. Louis Sam Dotson informoval, že k streľbe došlo, keď mladí černošskí muži utekali zadným vchodom z domu, kde policajti na základe príkazu vykonávali domovú prehliadku. Policajti prikázali dvojici mladíkov v zadnej uličke za domom, aby zastali. Jeden z podozrivých namieril zbraň na policajtov, ktorí potom štyrikrát vystrelili a zabili ho, spresnil Dotson. "Detektívi pátrajú po zbraniach, zločincoch a ľuďoch, ktorí páchajú vo štvrti trestné činy," dodal policajný šéf.

Do policajtov hádzali tehly a sklo

Polícia identifikovala zastreleného podozrivého ako 18-ročného Mansura Balla-Beya. Druhý mladík ušiel. Krátko po streľbe a neskôr večer sa na neďalekej križovatke zhromaždili davy ľudí. Dotson v stredu večer na tlačovej konferencii oznámil, že niektorí protestujúci hádzali do policajtov tehly a sklenené fľaše. Príslušníci polície použili na svoju ochranu štíty a slzotvorný plyn, aby rozohnali dav. Výtržníci podpálili auto a niektoré miestne podniky boli vylúpené.

Zatknutých bolo deväť ľudí - pre obvinenia z brzdenia premávky a kladenia odporu pri zadržiavaní. V St. Louis horí aj prázdny dom. Dotson informoval novinárov, že Ballova-Beyova strelná zbraň patrí k trom ukradnutým strelným zbraniam, nájdeným na mieste činu. Policajti tam našli aj krek, teda najnebezpečnejšiu formu kokaínu.

Mladík sa k policajtom blížil s nožom

Polícia v St. Louis ešte oznámila, že príslušníci zasahujúci v dome boli belosi vo veku 33 a 29 rokov, pričom každý má približne sedemročnú prax v polícii. Teraz sú na administratívnej dovolenke. K streľbe došlo desať dní po tom, čo St. Louis zažívalo mohutné protesty pri príležitosti prvého výročia zastrelenia neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna belošským policajtom z 9. augusta 2014 vo Fergusone, neďaleko St. Louis.

Brownova smrť vyústila do vzniku celoamerického hnutia s názvom Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží). Protestujúci tvrdia, že polícia používa proti menšinám neprimerané násilie.

Stredajšia streľba sa odohrala aj v čase, keď sa v oblasti nachádzali aktivisti, aby si pripomenuli prvé výročie tragickej policajnej streľby na iného černocha v St. Louis, Kajiemeho Powella. Polícia sa bráni, že 25-ročného mladého muža zastrelila, keď sa k nim blížil s nožom.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

DNES - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

DNES - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

DNES - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

DNES - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

DNES - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.