• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Ľudová platforma má kandidáta na šéfa prešovskej župy

  • 14:30 03.05.2013
  • PREŠOV
Ľudová platforma má kandidáta na šéfa prešovskej župy

Spoločným kandidátom strán Ľudovej platformy KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd na predsedu Prešovského samosprávneho kraja pre tohtoročné voľby do VÚC je podpredseda KDH Ján Hudacký.

Informovali o tom dnes na spoločnej tlačovej besede v Prešove zástupcovia všetkých troch politických strán na krajskej úrovni. Hudacký je zatiaľ druhým oficiálnym kandidátom na tento post v Prešovskom kraji.

Svojho kandidáta ohlásila aj strana Smer-SD, ktorá nominovala súčasného a doteraz jediného predsedu PSK Petra Chudíka.

Podľa poslanca NR SR Pavla Zajaca, Ľudová platforma sa dohodla aj na spoločnej kandidátke na poslancov do Zastupiteľstva PSK, kde postavia plný počet 62 kandidátov. Najviac nominácií - 32 získala SDKÚ-DS, nasleduje KDH s počtom 26 kandidátov a Most-Híd bude mať štyroch kandidátov.

Podľa Zajaca zoznam mien je uzavretou kapitolou, oficiálny podpis pod koaličnú zmluvu dajú lídri všetkých troch strán v utorok na budúci týždeň v Bratislave. Koalícia chce voličov osloviť tým, že tomuto najchudobnejšiemu kraju a regiónom s najväčšou nezamestnanosťou na Slovensku dajú nový dych a PSK pod ich vedením dokáže ísť novou cestou. O podporu Hudackého budú rokovať aj so stranami SaS, Nová väčšina, niektorými menšími politickými stranami a nezávislými osobnosťami.

Zajac pripustil, že koaličné rokovania boli zdĺhavé, lebo v hre boli dvaja nominanti „a obidve mená boli dobrí kandidáti“. SDKÚ-DS mala pripraveného ako vhodného kandidáta primátora Lipian Eduarda Vokála, ktorý je aj dlhoročným poslancom PSK.

Rozhodlo však to, že Hudacký je vo verejnosti viac známy, má širokospektrálne skúsenosti, pôsobil ako europoslanec a teraz je poslancom NR SR. Vokála budú presadzovať ako vhodného kandidáta na post podpredsedu PSK. „Jednota a nie roztrieštenosť je to, čo teraz potrebujeme. Treba sa spájať, župa by mala byť bližšie k obciam, má byť lídrom regionálneho rozvoja,“ povedal Vokál.

Hudacký uviedol, že vo svojej volebnej kampani sa zameria na hospodársky rozvoj regiónu. Nechce sa spoliehať na dotiahnutie veľkého investora na východ, ale podľa jeho vyjadrenia potrebné je využiť vnútorný potenciál, čiže malých a stredných podnikateľov, živnostníkov, ktorí tu pôsobia a vytvárať im lepšie podmienky na podnikanie.

Snahou župy by malo byť oživenie vnútorného trhu, aby podnikatelia, ktorí sa tu etablovali, mali viac možností prosperovať a na druhej strane, aby zamestnávali viacej ľudí z regiónu. „Je potrebné efektívnejšie využiť všetky zdroje, či už ide o štátnu pomoc či európske fondy. Mám dostatok námetov na to, aby som cez konkrétne programy mohol motivovať podnikateľské subjekty a tým hospodársky rozvoj tohto regiónu,“ vyhlásil Hudacký. Skúsenosti z miestnej samosprávy chce čerpať od Vokála.

Kampaň bude podľa zástupcov koaličnej trojky určite chudobnejšia, akú bude mať hlavný protikandidát Hudackého Peter Chudík. Chcú sa zamerať na rozhovory s bežnými ľuďmi. Budú chodiť do všetkých kútov kraja a hovoriť s obyvateľmi miest a obcí o ich súčasnom živote a možnostiach, čo by sa dalo zmeniť po dvanástich rokoch vládnutia Petra Chudíka v kraji.

Hudacký a Chudík proti sebe stáli aj v druhom kole posledných volieb do krajskej samosprávy, keď v prvom kole získali spomedzi desiatich kandidátov na župana najviac hlasov. V druhom kole potom Chudík porazil Hudackého takmer o 10-tisíc hlasov.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

DNES - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.