• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

KDH plánuje predĺžiť povinné vzdelávanie do 18 rokov

  • 6:12 19.08.2015
  • BRATISLAVA
KDH plánuje predĺžiť povinné vzdelávanie do 18 rokov

KDH navrhuje, aby na Slovensku bolo povinné vzdelávanie od šiestich do 18 rokov a nie ako doteraz od šesť do 16 rokov. Ako povedala pre agentúru SITA podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová, išlo by o systémovú zmenu, ktorá by pomohla znížiť nezamestnanosť a nezamestnateľnosť mladých ľudí.

Ďalším opatrením, ktoré navrhuje KDH, aby pomohlo mladým, je reálne duálne vzdelávanie s prepojením školy a praxe, kde mladý človek získa odborné zručnosti a praktické skúsenosti za pomoci živnostníkov z regiónu.

Odporúčame:

Študenti prichádzajú cez leto o balík peňazí, myslí si KDH

Odborný inštitút chce dať na učebné pomôcky 11 miliónov eur


Podporiť chcú začínajúcich podnikateľov i absolventov

"Ďalším systémovým opatrením na zníženie nezamestnanosti je vytvorenie dobrého podnikateľského prostredia a podpora začínajúcich podnikateľov aj absolventov škôl po primeranej príprave a na základe vytvorených podmienok. Navrhujeme tiež podporu inkluzívneho trhu práce a sociálnej ekonomiky," uviedla.

Jedným z dôvodov rapídneho nárastu záujmu mladých o štúdium na vysokých školách bola podľa Szitovej v posledných rokoch nezamestnanosť.

"Za posledných 15 rokov rástol počet mladých ľudí, ktorí prejavili záujem študovať na vysokej škole iba preto, lebo si po ukončení strednej školy nedokázali nájsť prácu. Pokračovaním v štúdiu na vysokej škole si chceli predĺžiť obdobie vzdelávania a vyhnúť sa zaradeniu do evidencie nezamestnaných," povedala s tým, že vízia, ktorá mala za cieľ študovať na akejkoľvek vysokej škole, predĺžiť si čas vzdelávania, získať akýkoľvek titul a následne si nájsť zamestnanie, však stroskotala.

Problémom je dlhodobá nezamestnanosť

"Máme síce zvýšený počet absolventov so stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním, no mladí nezamestnaní tvoria až jednu tretinu nezamestnaných na Slovensku," zdôraznila.

Ešte väčším problémom je podľa podpredsedníčky KDH dlhodobá nezamestnanosť a nezamestnateľnosť. "Mladý človek je v školskom systéme do ukončenia 10-ročnej povinnej školskej dochádzky a dovŕšením 16. roku života sa prepadáva do sociálneho systému, v ktorom dlhodobo ostáva a stáva sa trvalým poberateľom sociálnych dávok, nezamestnateľným," upozornila Szitová.

Podľa nej ak ľudia v mladom veku nenadobudnú pracovný návyk, nezažijú úspech, sebarealizáciu, postupne stratia motiváciu, nastúpia problémy sociálneho i psychického charakteru, často prepadnú závislostiam.

Vláda podľa nej na tieto problémy reaguje opatreniami, ktoré však nie sú systémové a dlhodobo udržateľné. "Schválený zákon o duálnom vzdelávaní nie je dostupný a atraktívny pre malých a drobných podnikateľov, ktorí by mohli pomôcť so zamestnanosťou mladých v regiónoch, kde sú najväčšie problémy. Poskytovanie dotácií, ktoré vláda preferuje, pomôže v zamestnávaní mladých, ale nie je dlhodobo udržateľné, lebo po vyčerpaní finančných prostriedkov pracovné miesta postupne zaniknú," zdôraznila Szitová.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

VČERA - 21:51Domáce

Mária odišla od dcéry a odvtedy sa už rodine neozvala.

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

VČERA - 19:44Domáce

Generálna prokuratúra dospela k záveru, že tieto zariadenia neplnia svoj účel a porušujú práva detí.

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

VČERA - 18:37Domáce

Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015.

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

VČERA - 17:56Domáce

Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom.

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

VČERA - 13:20Domáce

Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripomenula, že útoky na novinárov sú neakceptovateľné.