• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

V Gabčíkove bude pre situáciu s migrantmi viac policajtov

  • 12:35 18.08.2015
  • BRATISLAVA
V Gabčíkove bude pre situáciu s migrantmi viac policajtov

Polícia zvýši pre situáciu s migrantmi v Gabčíkove počet policajtov, v pláne sú tiež pravidelné výjazdy pohotovostnej motorizovanej jednotky. Ako ďalej agentúru SITA informoval riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík, polícia plánuje aj iné opatrenia, tie však nie je možné z taktických ani bezpečnostných dôvodov konkretizovať.

VŠETKO O UTEČENCOCH

K výtržnostiam by nemalo dochádzať

"Treba si uvedomiť, že ľudia, ktorí tu budú ubytovaní, sú žiadateľmi o azyl v Rakúsku, už sú v cieľovej krajine, kde chcú získať azyl. Preto akékoľvek výtržnosti alebo porušovanie zákona by v konečnom dôsledku pre nich znamenalo, že tento azyl nezískajú a budú z Rakúska vyhostení," vysvetlil. Rezort vnútra preto nepredpokladá, že by k narušeniu verejného poriadku dochádzalo. "Okrem našich opatrení si rakúska strana prinesie vlastnú bezpečnostnú službu," dodal.

Ako povedal minister vnútra Robert Kaliňák v pondelok 17. augusta, zatiaľ nie je jasné, kedy migranti do Gabčíkova prídu. Podľa Migračného úradu SR by malo 250 ľudí prísť v auguste, ďalších 250 v septembri.

Odporúčame:

Do Európy mieri nová vlna utečencov, Slovensko je pripravené

Migrantov budeme na Slovensku potrebovať, tvrdia odborníčky

Počet pokusov migrantov vniknúť do Eurotunela prudko klesol

Utečenci sa pokúšajú 'vlámať' do Británie, Cameron to nechce

Pri pobreží gréckych ostrovov zachránili stovky migrantov


Okrem Gabčíkova existujú aj iné možnosti

So starostom Gabčíkova Ivánom Fenesom sa práve pre opatrenia stretol pred niekoľkými dňami policajný prezident Tibor Gašpar, stretnúť sa chcel i riaditeľ migračného úradu Bernard Priecel, to však podľa Netíka z ministerstva vnútra starosta odmietol. "Minister vnútra nemá problém sa v tejto súvislosti stretnúť so starostom Gabčíkova," poznamenal pre agentúru SITA.

Okrem utečeneckého tábora v Gabčíkove existuje podľa riaditeľa tlačového odboru rezortu vnútra niekoľko iných možností, kam možno migrantov ubytovať. "Z hľadiska dostupnosti a pripravenosti sa nám ale Gabčíkovo zdá najvýhodnejšie," vysvetlil. Nejde podľa neho o zriadenie nového tábora, tieto budovy sa ako azylové centrum využívali od roku 1994 a prešli nimi tisícky žiadateľov o azyl.

Obyvatelia Gabčíkova s prijatím 500 utečencov z Rakúska nesúhlasia. Dôkazom bolo miestne referendum v nedeľu 2. augusta, v ktorom migrantov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora odmietli. Proti táboru v obci bolo 96,67 percenta občanov, a teda 2501 obyvateľov, ktorí plebiscit podporili. V referende občania oprávnení hlasovať odpovedali na otázku: "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?"

Na referendovú otázku odpovedalo "nie" 3,32 percenta zo zúčastnených voličov. Ministerstvo vnútra výsledku referenda rozumie ako prejavom obáv z migrantov, ktoré má celé Slovensko. Pripomenulo však, že migranti, ktorých majú umiestniť v Gabčíkove, tam strávia iba nevyhnutný čas,

Minister vnútra Robert Kaliňák podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra uviedol, že azylové konanie by malo byť rýchle.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

DNES - 18:37Domáce

Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015.

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

DNES - 17:56Domáce

Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom.

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

DNES - 13:20Domáce

Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripomenula, že útoky na novinárov sú neakceptovateľné.

Opozícia viní koalíciu z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, kritizuje jej kroky

Opozícia viní koalíciu z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, kritizuje jej kroky

DNES - 12:55Domáce

Opozícia vyčíta vládnej koalícii prístup k médiám aj pripravované legislatívne kroky. Viní ju z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, v ktorom skončilo na 29. priečke zo 180 krajín a pohoršilo si o 12 miest.

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

DNES - 12:07Domáce

Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria. Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.