Cesnakový olej: jeho výhody a výroba

Objavte ďalší vynikajúci spôsob používania cesnaku, ktorý pomáha liečiť a tiež môže zlepšiť chuť vašich pokrmov.
Cesnak je super-potravina, ktorá má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú znížiť riziko vzniku mnohých druhov rakoviny a ochorení srdca. Je veľmi výživný, pretože poskytuje telu mangán, vitamíny C a B6, selén, a stopy železa, vápnika, draslíka, medi, fosforu a vitamínu B1. A najlepšie na ňom je, že chutí skvele a zlepšuje mnoho pokrmov.
Čítajte: Cesnak: Úžasný dar prírody, na ktorý zabúdame
Ako si vyrobiť cesnakový olej
Príprava cesnakového oleja je jednoduchá. Budete potrebovať hlávku kvalitného cesnaku a 2 šálky vášho obľúbeného jedlého oleja, napríklad olivového.
Pozrite si: Neradi čistíte cesnak? Skúste zlepšovák
Olúpané strúčiky dajte do hrnca alebo na panvicu, pridajte olej a pomiešate, aby boli všetky strúčiky obalené. Cesnak v oleji varte na strednej teplote. Mala by dosiahnuť teplotu 95 ° C. Ak nemáte teplomer, môžete si dávať na cesnak pozor a variť iba na teplote, pri ktorej začína syčať.
Ak zistíte, že vám cesnak hnedne, opatrne hrniec alebo panvicu odoberte na minútu z tepla. Udržujte teplotu tak, aby cesnak a olej prskali bez toho, aby cesnak zhnedol po dobu 15 minút až pol hodiny, v závislosti na tom, ako silný chcete olej mať.
Odstráňte cesnak pomocou kovového sitka a nechajte olej vychladnúť na izbovú teplotu. Akonáhle sa ochladí, prelejte olej do sklenenej nádoby s vekom. Udržujte olej na chladnom mieste mimo priameho slnečného svetla a použite do 14 dní, alebo kým nezačne páchnuť.
Čítajte: Med a cesnak: Ako si pripraviť prírodný superliek
Ako používať cesnakový olej
Olej môžete použiť na liečbu bolesti uší a ušné infekcie. Natrite ho prstom okolo vonkajšej časti ucha alebo na kožu, kde je prítomná infekcia. Cesnakový olej zaberá na prvé príznaky ušnej infekcie. Ak sa však bolesť a infekcia zhoršuje, kontaktujte svojho lekára.
Čítajte: Zázračná cesnaková liečba - efektívnejšia než antibiotiká
Cesnakový olej sa tiež dá použiť ako univerzálne korenie. Hodí sa ako zálievka, marináda na mäso a zeleninu, alebo pridáva chuť polievke, dusenému mäsu a chlebu.

Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému
Jedlé gaštany sú bohaté na živiny, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami. Obsahujú vitamín C či vitamíny skupiny B.

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii
Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!
Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa
Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť
Šedivenie vlasov je síce pre mnohých esteticky nepríťažlivé, no zo zdravotného hľadiska prináša výrazný benefit.
















