• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Módne výstrelky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť vaše zdravie

  • 18:31 11.08.2015
  • Bratislava
Módne výstrelky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť  vaše zdravie

Aj keď je už dávno za nami doba, keď dámy nosili tesné korzety, v ktorých nemohli dýchať, móda nám stále diktuje čoraz šialenejšie trendy. Pozrime sa na niekoľko kúskov, ktoré pre vaše zdravie nie sú práve najlepšou voľbou.

  • Sťahovacia bielizeň

U žien je obľúbená najmä pre to, že im stiahne nedokonalosti postavy a vytvaruje ju. Síce sa skvele hodí pod šaty, pri jej dlhodobom nosení ale riskujeme žalúdočné a tráviace problémy. Spôsobuje ich práve táto bielizeň, ktoré síce lichotivo tvaruje postavu, pri dlhšom nosení je ale výsledok taký, akoby ste nosili korzet.

Vnútorné orgány sú nepríjemne stiahnuté, čo môže viesť k bolestiam žalúdka, problémom s dýchaním alebo k zvýšenej tvorbe kyseliny.

  • Skinny jeans (úzke rifle) a jeggínsy

Sú z tvrdšej látky než legíny a objavilo sa niekoľko prípadov, kedy obmedzili krvný obeh v nohách tak, až to vyústilo do kolapsu. Toho sa ale nemusíte obávať, ak neplánujete počas ich nosenia robiť drepy.

Iným rizikom, hlavne v teplom počasí, je možnosť vzniku gynekologických problémov, konkrétne kvasinkových infekcií. Tesné nohavice absorbujú pot a chodením vytvárame ich trenie. Intímne partie sú pri týchto typoch nohavíc v tesnom kontakte s látkou (jej trením i vlhkosťou). Nespoliehajte sa teda na to, že spodné prádlo vás ochráni. Vymeňte ich radšej občas za sukňu alebo nohavice s voľnejším strihom.

  • Vysoké podpätky

Ak si ich občas dáte, riskujete maximálne ubolené nohy. Pri každodennom nosení sa ale môžu podieľať na oslabovaní členku a klenby nohy. Zabrať ale dávajú aj bedrám, chrbtici a môžu viesť k vzniku deformácií chodidiel. Vymeňte ich teda občas za nízku pohodlnú obuv.

  • Žabky

Sú veľmi obľúbenou letnou obuvou u mužov aj žien. Viete ale, koľko baktérii a nečistôt sa takto na vaše chodidlá dostane? Riziko vzniku infekcie alebo plesne sa zvyšuje, ak máte na nohe zranenie. Naviac sa vám v žabkách môže ľahšie vyvrtnúť členok alebo poškodiť chrupavka.

  • Pyžama

Nosenie pyžamy nie je zlé. Tak, ako iné oblečenie, aj toto chráni našu pokožku, absorbuje pot a iné výlučky z nášho tela. Dermatológovia z Mount Sinai Hospital ale odporúčajú dávať si pozor na to, koľko pyžamu nosíme. Platí to hlavne pre ľudí, ktorí pod pyžamou nenosia žiadne spodné prádlo.

Je pravda, že v pyžame nechodíme von, neznečistí sa teda tak, ako bežné oblečenie. Telo ale produkuje výlučky, pot a maz aj počas noci, mali by sme ju teda meniť aspoň dvakrát týždenne.

  • Plavky

Plavky samé o sebe nie sú zdravotným problémom. Ten si ale môžeme privodiť, ak ich necháme na sebe mokré, kedy sú živnou pôdou pre kultiváciu baktérií. Tu by mali zbystriť pozornosť najmä ženy - takýmto spôsobom môže vzniknúť kvasinková infekcia, ale aj nepríjemné vyrážky. Najlepšie je sa po kúpaní prezliecť do suchého oblečenia.

  • Tango nohavičky

Pre niektorých sú vrcholom príťažlivej bielizne, no gynekológovia dvíhajú varovný prst. Tento strih nohavičiek nedokáže dostatočne chrániť intímne partie pred trením látky a možnými infekciami. Problémom je aj to, že tango nohavičky sú zvyčajne vyrobené z umelých vlákien, ktoré neabsorbujú pot, naopak, máme tendenciu sa v nich potiť ešte viac.

Tým sa opäť zvyšuje šanca vzniku baktérií a aj infekcie. Zvlášť pozorné by mali byť dámy, ktoré si podobnými problémami už prešli.

Samozrejme, problémy s týmto oblečením a módnymi doplnkami sú individuálne. U niektorých ľudí sa problémy nemusia dlhodobo prejaviť, zatiaľ čo u iných môžu vzniknúť spomínané komplikácie. Svojich obľúbených žabiek alebo jeggínsov sa vzdávať nemusíte. Stačí, aby ste ich striedali s inými, pohodlnejšími a bezpečnejšími alternatívami

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, cosmopolitan.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.