• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Rómovia zničili bytovku, dostali náhradné bývanie

  • 13:58 02.05.2013
  • TRENČÍN
Rómovia zničili bytovku, dostali náhradné bývanie

Trnava začala búrať bytový dom na Coburgovej ulici, ktorý si jeho obyvatelia sami zničili.

Odstránenie trojpodlažného domu v čo najkratšom čase navrhol statik, podľa ktorého je nebezpečný. Radnica ho spevnila silným oporným múrom, ten však obyvatelia v priebehu pol roka rozobrali.

Do desiatich dní má byť na mieste bytovky voľná plocha a vysiata tráva. Za búranie zaplatí radnica 37-tisíc eur.

V dome z prvej polovice minulého storočia bývali rómske rodiny, viaceré mali problémy s platením nájomného. "Všetci nájomníci s platnými nájomnými zmluvami, aj keď mali možno nejaký dlh, dostali náhradné bývanie. Tí, čo tu bývali "načierno“ boli vyzvaní, aby objekt opustili,“ povedala viceprimátorka Trnavy Kvetoslava Tibenská.

Dostali náhradné byty

Za statické problémy domu sú podľa nej na 99 percent zodpovední jeho obyvatelia. S vysťahovaním neboli väčšie problémy, ľudia výzvu na opustenie bytov poslúchli. Do náhradných bytov sa presťahovalo 47 ľudí, ďalší odišli pravdepodobne k príbuzným. Aj keď boli pri začiatku demolácie prítomní policajti, zasahovať nemuseli.

Poslanec Miloš Krištofík verí, že problémová Coburgova ulica sa stane rovnako peknou štvrťou, akou bola pred desaťročiami. "Táto ulica bola jednou z najkrajších v Trnave. Ja viem, že to naspäť nevrátime, ale aspoň sa o to pokúsime,“ načrtol ďalšie zámery radnice s lokalitou. Uvoľnené pozemky budú podľa neho ponúknuté v budúcnosti na predaj na výstavbu bytových alebo rodinných domov, prípadne pre ľahký priemysel.

Trnava vlastní na Coburgovej ulici 112 bytov, len 48 z nich je obývaných s platnou nájomnou zmluvou. Ulica je známa problémovými obyvateľmi. Radnica najnovšie umožnila zmenou územného plánu rozvoj podnikateľských aktivít v tejto lokalite. Na rokovaní mestského zastupiteľstva ponúkla do súťaže jeden z pozemkov na podnikanie, ktorý má vo vlastníctve.

V Partizánskom deložovali Rómov

Z 96 bytov na Nábrežnej ulici v Partizánskom, kde žijú predovšetkým Rómovia, je už 27 prázdnych.

Neplatičov a neprispôsobivých ľudí odtiaľ radnica postupne deložuje. Primátor mesta Jozef Božik verí, že do konca jeho volebného obdobia by mohli jednu bytovku úplne uzatvoriť.

„V prípade, že by sa optimalizovalo správanie tunajších obyvateľov a zároveň by nenarastal dlh, mesto uzavrie len jednu bytovku na Nábrežnej,“ povedal. Voľné byty novým nájomcom už neprenajímajú.

Celkovo už v Partizánskom deložovali viac ako 60 domácností. Podľa Božika väčšina takýchto rodín z mesta odišla, sledujú však, či do problematických domácností na Nábrežnej nepribudli obyvatelia z vyprázdnených bytov.

Problémy na Nábrežnej ulici chcelo vedenie mesta riešiť v minulosti viackrát, zriadilo tu napríklad aj rómsku hliadku. Minulý rok sa priklonilo k možnosti oplotenia a ohradilo dva zo štyroch východov z lokality do centra Partizánskeho.Situácia sa však vyhrotila, keď po oficiálnom skončení Pochodu za slušných ľudí chcelo niekoľko desiatok extrémistov vstúpiť práve do tejto časti. Zabránili im v tom ťažkoodenci, ktorí zahradili všetky vstupy do tejto lokality. Podľa Božika sa situácia na Nábrežnej ulici za posledné obdobie mierne zlepšila.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

DNES - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

DNES - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.