Liečivé koreniny, ktoré nájdete v kuchyni

Výskum ukázal, že intenzívna chuť korenín je spojená s vysokou koncentráciou antioxidantov a ďalších účinných látok, ktoré preukázateľne zastavujú rakovinu v jej počiatkoch.
Tu je šesť druhov bežného kuchynského korenia, ktoré patria medzi top prírodných bojovníkov s rakovinou. Väčšinu z nich pravdepodobne už máte vo vašej domácnosti a sú pripravené na použitie.
6 korenín proti rakovine, ktoré sa bežne vyskytujú v každej kuchyni
Oregano
Oregano je potenciálny liek proti rakovine prostaty. Skladá sa z antimikrobiálnych látok, pričom len jedna lyžička oregana má silu dvoch šálok červeného hrozna! Fytochemikália kvercetín, ktorá je prítomná v oregane, obmedzuje rast nádorových buniek v tele a pôsobí ako liek proti rakovinovým ochoreniam.
Zázvor
Toto korenie sa môže pochváliť liečivými vlastnosťami, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol, zvyšovať metabolizmus a zabíjať rakovinové bunky. Ľahko ho pridáte do zeleninových jedál, rybích pokrmov a šalátov. Čerstvý zázvor obsahuje gingeroly zatiaľ čo sušený zázvor vytvára zingeron. Gingeroly a zingeron majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti, a preto môžu chrániť pred rakovinou.
Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine
Kurkuma
Má jasne žltú farbu a silnú zemitú chuť. Kurkuma je jedným z najviac liečivých korení na svete. Bolo zistené, že jeho hlavný antioxidant, nazvaný kurkumín, dokáže zničiť takmer všetky typy rakovinových buniek, ktoré existujú. V štúdii Americkej asociácie farmaceutických vedcov s názvom, "Kurkumín a rakovinové bunky: Koľkými spôsobmi môže kari selektívne usmrtiť nádorové bunky?" vedci zistili, že kurkumín sa v skutočnosti zameriava na rakovinové bunky, zatiaľ čo normálne bunky necháva tak.
Čítajte: Kurkuma a jej účinky. Čistí krv, lieči telo a bieli zuby
Kajenské Korenie
Kajenské korenie obsahuje kapsaicín, ktorý je známy ako silný antioxidant. Niektoré laboratórne štúdie ukázali, že kapsaicín je toxický pre rakovinové bunky. Jedna štúdia vedcov z University of California v Los Angeles School of Medicine, zistila, že kapsaicín potlačil rast rakovinových buniek prostaty, a dokonca ich zabil.
Čítajte: Kajenské korenie ako prvá pomoc: Zastaví krvácanie
Šafran
Šafran obsahuje viac ako 150 prchavých zlúčenín. Tiež obsahuje veľa neprchavých aktívnych zložiek, z ktorých mnohé sú karotenoidy, vrátane zeaxantínu, lykopénu a karoténov. Tie sú charakteristické svojimi cennými protinádorovými vlastnosťami.
Čítajte: Kráľ korenia – šafran
Škorica
Dokonca aj škorica môže byť použitá k zníženiu rizika rakoviny. Je to kvôli jej vysokým hladinám železa a vápnika. Iba pol lyžičky škorice denne môže byť dosť na to, aby ste využili jej protirakovinové vlastnosti.

Niektoré opaľovacie krémy nie sú vhodné pre malé deti, na tento faktor si dajte pozor
Opaľovacie krémy s chemickými filtrami nie sú vhodné pre deti do troch rokov. Upozorňuje na to dermatovenerologička z Národného onkologického ústavu Zuzana Zelenayová.

4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi
Na vyrovnanú hladinu cukru v krvi si musia dávať pozor nielen diabetici. Tieto chyby pri raňajkách ju dokážu vykoľajiť.

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny
Kuchári a kuchárky, ale aj konzumenti, ktorí často prichádzajú do kontaktu s niektorými druhmi kuchynského riadu, u seba výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

9 lží, ktoré si hovoríme o pití alkoholu
O negatívach spojených s konzumáciou alkoholu počul už každý. Prečo si teda stále klameme? Týchto 9 lží sa stále nevytratilo z povedomia verejnosti.

Jednoduchý spôsob, ako redukovať riziko ochorení mozgu: Stačí opakovať túto aktivitu
Denné opakovanie jednoduchej aktivity účinne redukuje riziko ochorení mozgu a spomaľuje jeho starnutie. Podľa mnohých vás dokonca ochráni pred demenciou.