• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
24°Bratislava

Konferencia TEDxBratislava upozorní na hrdinov všedných dní

  • 11:27 03.07.2015
  • BRATISLAVA
Konferencia TEDxBratislava upozorní na hrdinov všedných dní

Na hrdinov všedných dní upozorní už túto sobotu 4. júla konferencia TEDxBratislava. V poradí 6. ročník podujatia sa uskutoční v novej budove Slovenského národného divadla, kde na 650 divákov čakajú prednášky 14 rečníkov zo Slovenska i zo zahraničia, tiež dve umelecké vystúpenia a 16 ďalších aktivít.

"Tohtoročným mottom sú (ne)všední hrdinovia. Organizátori chcú vyzdvihnúť hrdinov všedných dní a ich myšlienky hodné šírenia, ktoré majú potenciál inšpirovať publikum". Agentúru SITA o tom informovala spoluorganizátorka TEDxBratislava Elena Raab Bianchi. Ako dodala, lístky sú síce už vypredané, ale konferencia sa dá sledovať aj naživo na webstránke http://www.tedxbratislava.sk a na tzv. "viewing party".

Odporúčame:

TEDxBratislava predstaví po roku ďalšie zaujímavé osobnosti


Filozof premenil autizmus na výhodu

Na konferencii sa okrem iných rečníkov predstaví aj dokumentarista a potápač Richard Jaroněk, ktorý ukáže obávaných žralokov z iného uhla pohľadu. Behaviorálny ekonóm Nikos Georgantzis poukáže na súvislosti medzi finančnými bublinami a nedostatkom empatie.

Americká expertka na riešenie konfliktov Julia Roig bude hovoriť o mýtoch o mieri. Matematik a filozof Josef Schovanec priblíži, ako dokázal premeniť svoj celoživotný hendikep (autizmus) na výhodu. Na doskách SND vystúpi aj Adriana Debnárová, ktorá sa venuje architektúre v extrémnom prostredí, a za svoju diplomovú prácu získala ocenenie Archiprix 2015.

Fedor Gömöry, laureát ocenenia Vedec roka 2014, porozpráva o plášti magnetickej neviditeľnosti. Žiačky Pavla Geschwandnerová a Tereza Rebeka Koreňová prezradia, ako sa učia a skúmajú svet okolo seba na škole, ktorá nie je úplne všedná. Na TEDxBratislava zahrá hudobné duo Tante Elze a vystúpi bratislavské tanečné divadlo Elledanse.

TEDxBratislava aj na Pohode

Popri vystúpeniach hostí konferencia tradične ponúkne sprievodný zábavný program. Bude sa hrať virtuálny futbal, tiež tetovať na pomaranče a každý záujemca si taktiež môže otestovať svoje básnické vlohy. TEDxBratislava sa ďalší víkend presunie do Trenčína, na festival Pohoda.

V diskusnom stane Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku sa predstavia traja rečníci a porozprávajú o svojich (ne)všedných hrdinstvách. Bude medzi nimi dizajnérka Silvia Ciulisová, Miňo Báthory - nadšenec pre dierkovú fotografiu a Fero Pauliny, koordinátor ocenenia Biela vrana, dodala Elena Raab Bianchi.

Podujatia TEDx sú kombináciou premietaných videí TEDTalks a živých vystúpení rečníkov, ktorých účelom je podnietiť intenzívne diskusie a nadviazať vzťahy v malej skupine. Tieto miestne, samostatne organizované podujatia nesú značku TEDx, kde x znamená nezávisle organizované podujatie TED, uvádza sa na webstránke tedxbratislava.sk.

V roku 1984 sa v Kalifornii konala prvá štvordňová konferencia a odvtedy TED neustále rastie a viacerými iniciatívami podporuje myšlienky, ktoré menia svet. Na výročnú konferenciu TED sú pozývané známe osobnosti, aby predniesli svoju 18-minútovú reč. Následne sú ich vystúpenia bezplatne sprístupnené na TED.com. Na konferenciách TED vystúpili napríklad Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Nandan Nilekani, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende či Gordon Brown.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na rýchlostnej ceste sa prevrátil autobus, vodič stratil kontrolu nad vozidlom

Na rýchlostnej ceste sa prevrátil autobus, vodič stratil kontrolu nad vozidlom

DNES - 16:28Domáce

V dôsledku nehody ostal neprejazdný jeden pruh dopravu reguluje polícia.

V areáli nemocnice našli telo muža, prípadom sa zaoberá polícia

V areáli nemocnice našli telo muža, prípadom sa zaoberá polícia

DNES - 15:45Domáce

Muža našli bez známok života v areáli nemocnice.

Ministerstvo vnútra stále nedodáva všetky pasy v termíne, pripomína aj ďalšiu možnosť

Ministerstvo vnútra stále nedodáva všetky pasy v termíne, pripomína aj ďalšiu možnosť

DNES - 14:55Domáce

Ministerstvo vnútra SR po nápore žiadostí o cestovný pas zo začiatku roka stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať 30-dňovú lehotu na vydanie dokladu.

Slovensko zasiahnu búrky, na toto sa treba pripraviť

Slovensko zasiahnu búrky, na toto sa treba pripraviť

DNES - 14:06Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

Polícia pátra po dvoch nezvestných dievčatách

Polícia pátra po dvoch nezvestných dievčatách

DNES - 13:32Domáce

Doteraz sa dievčatá nepodarilo vypátrať.