• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
22°Bratislava

Pravidlá pri zverejňovaní výdavkov farmafiriem sa menia

  • 13:31 02.07.2015
  • BRATISLAVA
Pravidlá pri zverejňovaní výdavkov farmafiriem sa menia

Zdravotnícki pracovníci by už nemali zverejňovať, aké plnenia, či už finančné alebo nefinančné, dostali od farmaceutických firiem.

Táto povinnosť bude výlučne na samotných spoločnostiach. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) dalo do legislatívneho procesu návrh novely zákona o liekoch, šéf rezortu Viliam Čislák (nominant Smer- SD) tvrdí, že zavádzajú transparentnejšie pravidlá pri zverejňovaní výdavkov farmafiriem na propagáciu a marketing.

Na jednej strane zdravotníkov táto zmena odbremení od administratívy, na druhej strane firmy budú poskytovať celistvé údaje tak, ako im to uloží legislatíva. Na návrhu s ministerstvom spolupracovala Transparency International Slovensko (TIS).

Zdravotníci na povinnosť nahlasovať príjmy zabúdajú

Lekári aj farmafirmy majú povinnosť zverejňovať tieto údaje už od roku 2011. V praxi sa však povinnosť nesprávne aplikovala. Zuzana Dančíková z TIS poukázala na to, že napriek existujúcim pravidlám príjmy od firiem nahlásilo vlani v priemere 23 zdravotníkov, pričom farmafirmy spolupracujú s tisíckami. Dôvodom je podľa nej jednak to, že zdravotníci o svojej povinnosti nevedia, ale úlohu mohol zohrať aj fakt, že im za nesplnenie tejto povinnosti nehrozia sankcie.

Táto téma je podľa Dančíkovej dôležitá, nakoľko sa na Slovensku ročne vynaloží jedna miliarda eur na receptové lieky. Podotýka, že na to, aký liek sa v konečnom dôsledku dostane k pacientovi, majú veľký vplyv lekári a lekárnici, ktorí často spolupracujú s farmafirmami.

"Spolupráca firiem a zdravotníkov je spravidla legitímna a prospešná pre pacientov. Známe sú ale aj prípady, keď zakrývala nepatričné dohody s cieľom zvýšiť predpisovanie konkrétnych liekov. Takéto informácie vyvolávajú nedôveru verejnosti," uviedla Dančíková. Cez nové pravidlá chce MZ nekalému konaniu zabrániť.

Generálny riaditeľ sekcie farmácie a liekovej politiky na MZ Adam Hlôška hovorí, že ide o prelomovú novelu, ktorá zavádza jednoznačné kritériá podobné tým, aké majú v USA. "Ak sa podarí schváliť novelu, tak budeme v tejto oblasti jedným z prvých v Európskej únii, ktorí budeme mať zavedené takéto kritériá," povedal Hlôška.

Vzťah medzi firmami a lekármi vnímajú pacienti citlivo

Farmafirmy budú podľa návrhu každý polrok nahlasovať údaje Národnému centru zdravotníckych informácií, to ich zosumarizuje a bude zverejňovať na svojom webovom sídle tak, aby sa v nich dalo jednoducho vyhľadávať. Za nesplnenie povinnosti bude firmám hroziť pokuta 10 tis. eur, pri opakovanom pochybení až 30 tis. eur.

Podľa Dančíkovej sa vďaka ľahko dohľadateľným údajom obmedzí priestor pre nekalé konanie, keďže k informáciám sa bude môcť dostať ktokoľvek a kedykoľvek a tým každý, kto by zvažoval nepatričnú spoluprácu, bude menej motivovaný, aby do nej išiel.

"Vzťah medzi firmami a lekármi pacienti veľmi citlivo vnímajú, ale ja si myslím, že daná spolupráca je veľmi potrebná z hľadiska klinických skúšok, z hľadiska vzdelávania a aj medzinárodných projektov. Takýmto spôsobom vrátime rešpekt a posilníme dôveru k zdravotníctvu," konštatoval Čislák.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dopyt po nových bytoch rastie najmä v Bratislave, zvyšuje sa aj ich cena

Dopyt po nových bytoch rastie najmä v Bratislave, zvyšuje sa aj ich cena

DNES - 12:41Ekonomické

Dopyt po nehnuteľnostiach na rezidenčnom trhu na Slovensku rastie. Najvýraznejšie je to vidieť v Bratislave, kde sa za prvý štvrťrok 2024 predalo 534 nových bytov.

Ministri členských krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii

Ministri členských krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii

DNES - 11:35Ekonomické

Ministri členských krajín Európskej únie zodpovední za oblasť telekomunikácií v utorok počas svojho zasadnutia v Bruseli schválili zákon o umelej inteligencii.

Výrobcovia nealko nápojov naďalej odmietajú daň na vybrané sladené nápoje

Výrobcovia nealko nápojov naďalej odmietajú daň na vybrané sladené nápoje

DNES - 11:00Ekonomické

Výrobcovia nealkoholických nápojov a minerálnych vôd naďalej odmietajú zavedenie dane na vybrané sladené nápoje.

Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov

Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov

DNES - 10:16Ekonomické

Skorá odroda zemiakov Riviera poputuje na pulty predajní už koncom tohto, najneskôr však začiatkom budúceho týždňa.

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

VČERA - 14:24Ekonomické

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku.