• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
23°Bratislava

Grécke 'nie' jeho pozíciu zhorší, ale eurozóna chce rokovať

  • 14:01 02.07.2015
  • ATÉNY
Grécke 'nie' jeho pozíciu zhorší, ale eurozóna chce rokovať

Cieľom gréckej vlády je uzavrieť dohodu s veriteľmi v pondelok, deň po referende v Grécku o návrhoch veriteľov. Uviedol to v stredu grécky minister financií Janis Varoufakis s tým, že nezáleží na výsledku referenda. Varoufakis vyhlásil, že Grécko je pripravené prijať "prísne" podmienky nového balíka pomoci výmenou za garancie udržateľnosti gréckeho dlhu.

VŠETKO O GRÉCKU: KRAJINE HROZÍ BANKROT A ODCHOD Z EUROZÓNY

Zároveň dodal, že v momente, keď sa podarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi, Európska centrálna banka môže zvýšiť limit prostriedkov, ktoré posiela do gréckych bánk a to bude znamenať "obnovenie likvidity". "Situácia bánk v Grécku sa vráti do normálu v momente, keď sa podarí dosiahnuť dohodu," povedal Varoufakis. Grécke banky sú od pondelka zatvorené a v krajine sú v platnosti kontroly kapitálu.

Pripravená rokovať je aj eurozóna, ale podmieňuje to gréckym "áno" v referende. Ak Gréci schvália reformy, ktorými veritelia podmieňujú vyplatenie pomoci, je eurozóna okamžite pripravená obnoviť rokovania s Aténami. Uviedol to vo štvrtok francúzsky minister financií Michel Sapin.

Ako dodal, Paríž chce udržať Grécko v eurozóne, negatívny výsledok nedeľňajšieho referenda by však mohol viesť k odchodu krajiny z menovej únie.

Francúzsko podľa neho viedlo diplomatické úsilie s cieľom dohodnúť sa s Gréckom ešte pred referendom, aktivity však ukončilo po stredajšom vystúpení gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý vyzval obyvateľov na odmietnutie reforiem.

Španielsky minister financií Luis de Guindos vo štvrtok uviedol, že eurozóna je pripravená rokovať s Gréckom aj v prípade negatívneho výsledku referenda. "Všetky dvere sú otvorené. Ak budú hlasovať za, tak ich vláda uviedla, že budú pokračovať v rokovaniach..., ale ak budú hlasovať proti, budeme naďalej otvorení rozhovorom," povedal de Guindos.

"Nemôžete sa dohodnúť s niekým, kto vám hovorí 'nie'," povedal Sapin pre televíznu stanicu iTELE a dodal, že po Tsiprasovom prejave sa na tomto postoji zhodli všetci účastníci telekonferencie ministrov financií štátov eurozóny.

Šéf skupiny ministrov financií eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem vyhlásil, že "nie" v gréckom referende neposilní rokovaciu pozíciu krajiny. Zároveň dodal, že zamietnutie dohody v referende by dostalo Grécko aj eurozónu do "veľmi ťažkej" situácie. Otázka, ktorá je predmetom referenda, podľa neho nemá "žiadnu relevanciu", keďže záchranný program Grécka sa 30. júna skončil. Zároveň uviedol, že drvivá väčšina Grékov chce zostať v eurozóne a referendum ukáže, či sú pripravení akceptovať úsporné opatrenia, ktoré sú pre zotrvanie v eurozóne nevyhnutné.

Napriek svojej dlhovej kríze je podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga stabilným členom aliancie. "Grécko je silným a oddaným spojencom v našej aliancii. Som si istý, že sa táto situácia nezmení. Gréci niekoľkokrát podčiarkli, že zostanú pri svojich záväzkoch v NATO," povedal Stoltenberg počas návštevy Rumunska.

Odporúčame:

Moody's zhoršila rating Grécka, predpovedá bankrot krajiny

Gréci v referende návrh medzinárodných veriteľov odmietnu

Gréci sú vydieraní, povedzte nie v referende, vyzýva Tsipras

Grécke kroky očami Kažimíra: Tsipras hľadá nepriateľský akt

Grécko chce nový dvojročný záchranný program a odpis dlhov

Londýnčan chce zachrániť Grécko, založil online zbierku

Je to 50 na 50, hovorí o Grexite agentúra S&P

Agentúra Fitch Grécku neverí, zhoršila mu rating
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Eset: Hekeri napojení na Rusko sa zameriavali na špionáž v rámci EÚ

Eset: Hekeri napojení na Rusko sa zameriavali na špionáž v rámci EÚ

DNES - 14:04Ekonomické

Hekeri napojení na Irán zvýšili svoju aktivitu proti Izraelu od vlaňajšieho októbra.

Dopyt po nových bytoch rastie najmä v Bratislave, zvyšuje sa aj ich cena

Dopyt po nových bytoch rastie najmä v Bratislave, zvyšuje sa aj ich cena

DNES - 12:41Ekonomické

Dopyt po nehnuteľnostiach na rezidenčnom trhu na Slovensku rastie. Najvýraznejšie je to vidieť v Bratislave, kde sa za prvý štvrťrok 2024 predalo 534 nových bytov.

Ministri členských krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii

Ministri členských krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii

DNES - 11:35Ekonomické

Ministri členských krajín Európskej únie zodpovední za oblasť telekomunikácií v utorok počas svojho zasadnutia v Bruseli schválili zákon o umelej inteligencii.

Výrobcovia nealko nápojov naďalej odmietajú daň na vybrané sladené nápoje

Výrobcovia nealko nápojov naďalej odmietajú daň na vybrané sladené nápoje

DNES - 11:00Ekonomické

Výrobcovia nealkoholických nápojov a minerálnych vôd naďalej odmietajú zavedenie dane na vybrané sladené nápoje.

Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov

Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov

DNES - 10:16Ekonomické

Skorá odroda zemiakov Riviera poputuje na pulty predajní už koncom tohto, najneskôr však začiatkom budúceho týždňa.